Klid na Staromáku. Bývalá ministryně Daniela Kovářová dělá jasno, jak je to doopravdy s Benešovou, Čapím hnízdem a soudy

18.05.2019 19:59 | Zprávy

ROZHOVOR Ministr spravedlnosti toho může ovlivnit velmi málo, zejména setrvá-li na svém místě jen několik měsíců. Proto bývalá šéfka resortu ve Fischerově vládě Daniela Kovářová netuší, jak by mohla být úřadováním Marie Benešové ohrožena demokracie, před čímž varují demonstranti při svých opakovaných protestech. Také pochybuje o tom, že by bylo vůbec proveditelné, aby jakýkoli ministr spravedlnosti mohl zahrát do autu kauzu typu Čapí hnízdo. Sama jako advokátka by si velmi přála, aby v čele resortu vydržel někdo celé funkční období, ale cítí, že její přání se postupnou bulvarizací politiky a vlivem sociálních sítí už dávno změnilo na nesplnitelný sen.

Klid na Staromáku. Bývalá ministryně Daniela Kovářová dělá jasno, jak je to doopravdy s Benešovou, Čapím hnízdem a soudy
Foto: Archiv DK
Popisek: Daniela Kovářová

Už třetí pondělí po sobě zaplnili lidé Staroměstské náměstí v Praze i jiná místa v republice. Zásadně odmítají novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a žádají její demisi. Co si o těchto protestech myslíte?

Nechť každý uplatňuje politická práva podle vlastního uvážení, preferencí, volného času, místa bydlení a důvodů, byť v tomto případě je veřejně prezentovaný důvod poněkud zástupný. Nelíbí-li se demonstrujícím ministr a premiér, pak lze jen těžko předpokládat, že by je uspokojil jiný ministr navržený tímtéž premiérem.

Marie Benešová je vnímána jako kontroverzní postava, kritici jí vyčítají spřízněnost s prezidentem Milošem Zemanem, na druhou stranu ji oceňuje třeba Hana Marvanová, podle které Benešová například v kauze H-System postupovala naprosto korektně podle hesla „padni, komu padni“. Věříte, že bude Marie Benešová schopna nestranného rozhodování i dnes?

Veřejně známí lidé se dělí na miláčky davů, ďábly století a kontroverzní osobnosti. Řadu z nich osobně znám, proto vím, že veřejný pohled nijak nesouvisí s jejich osobností, znalostmi, dovednostmi, charakterem nebo zásluhami o cokoliv. Jde o souhrn náhod násobený správným či špatným načasováním a kladným či záporným kouzlem osobnosti a replikovaný médii.

V čem by dosazení Marie Benešové do čela resortu mohlo být ohrožením demokracie, jak varují demonstranti?

To opravdu nevím. Ministr toho může ovlivnit velmi málo, zejména setrvá-li na své sesli jen několik měsíců. Abyste jako ministr dokázal něco prosadit, potřebujete minimálně dva roky, ideálně dvě funkční období. Jako advokátka bych si pochopitelně velmi přála, aby ministr spravedlnosti vydržel čtyři roky, mé přání se však postupnou bulvarizací politiky a vlivem sociálních sítí už dávno změnilo na nesplnitelný sen.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…