Kolaborant? Já bojoval proti korupci. Hlavní organizátor Václaváku odpovídá Fialovi. I těm z ODS, co chtějí do demonstrantů střílet

07.09.2022 19:32 | Rozhovor

Jako aktivista v Českých Budějovicích bojoval proti korupci. Dnes ho některá média označují za „předního kolaboranta s putinovským Ruskem“. Není členem žádné strany ani hnutí, ale chce svrhnout vládu Petra Fialy a změnit systém, v němž žijeme. Říká, že je představitelem nového druhu „apolitické politiky“, která se nedělá v parlamentních salónech, nýbrž na náměstích a v ulicích. Finanční problémy, které jsou mu vyčítány, přisuzuje zvůli systému. Ladislav Vrabel je hlavním organizátorem jedné z největších demonstrací v polistopadové historii, kterému se minulou sobotu podařilo na Václavské náměstí dostat přes 70 tisíc nespokojených občanů. Nebyla to zdaleka poslední akce, kterou plánuje.

Kolaborant? Já bojoval proti korupci. Hlavní organizátor Václaváku odpovídá Fialovi. I těm z ODS, co chtějí do demonstrantů střílet
Foto: internet
Popisek: Ladislav Vrabel

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Policie tvrdí, že na vaši demonstraci 3. 9. dorazilo minimálně 70 tisíc lidí, některá domácí i světová média ovšem hlásí účast přesahující 100 tisíc, podle některých zdrojů dokonce až 150 tisíc. Splnila či předčila tato akce vaše očekávání?

V každém případě lidé byli tak namačkáni jeden na druhého, a to i v postranních uličkách, že podle jednoho demonstrujícího nebylo možné vytáhnout mobil z kapsy, aniž člověk „neosahával“ někoho jiného. Národ se spojuje a taková návštěvnost na demonstraci zde nebyla od roku 1989.

Shrnul byste prosím krátce v několika větách hlavní cíle a požadavky sobotní demonstrace?

Základní cíle sobotní demonstrace jsou:

1. okamžitá demise vlády

2. ustanovení vlády odborníků

3. vypsání předčasných parlamentních voleb

Další demonstraci plánujete na 28. 9. Čekáte, že bude ještě o něco větší? Jaké metody se vám nyní osvědčily, a co naopak plánujete udělat jinak?

První demonstrace 3. 9. 2022 byla centralizovaná do jednoho místa a jednoho času. V druhé demonstraci uděláme opak. Poprosíme lidi, aby zůstali a dělali lokální demonstrace. Ve větších městech zorganizujeme zvuk a obraz na náměstích, v menších městech zvuk a na vesnicích si lidé budou připojovat přímý přenos do svých reproduktorů a každý bude vysílat demonstraci pro své okolí. Všechny tyto decentralizované demonstrace budou streamovat zvuk a obraz z jedné centrální demonstrace. Tak budeme všude a zároveň všichni na jedné demonstraci.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) na vaši adresu prohlásil, že sobotní demonstraci „svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR“. Co byste panu premiérovi vzkázal za organizátory a za těch přibližně 100 tisíc občanů, kteří na akci dorazili?

Pan premiér upravil své vyjádření s tím, že nikoliv účastníci demonstrace, ale organizátoři jsou příslušníky ruské páté kolony, jejich aktivity jsou proti zájmům České republiky a proti zájmům občanů České republiky. A k tomu mám dvě věci.

Pan premiér tvrdí již od února, že Česká republika je ve válce. Označovat někoho za kolaboranta s protistranou a obviňovat ho z protistátní činnosti jsou velmi vážná obvinění, obzvláště když premiér veřejně tvrdí, že pro tato obvinění má důkazy. Na tato obvinění reagují média, která mne již veřejně označila za „předního kolaboranta s putinovským Ruskem“. Tím premiér Fiala přímo ohrozil moji bezpečnost, protože mne vlastně označuje za kolaboranta s protistranou v době války. Na blogu na Aktuálně.cz o mně píší, že se stávám, cituji, „ruským agentem v hybridní válce Ruska proti Evropě“.

Fialových vyjádření se chytají další politici, třeba kandidát na prezidenta generál Pavel, který nás (organizátory) také viní z rozvracení republiky, nebo Bronislav Šimoník (člen ODS), který dokonce vyzývá k rozhánění demonstrantů střílením a přirovnává nás k teroristické organizaci IRA.

Z rétoriky premiéra Fialy, generála Petra Pavla, bezpečnostního experta Mareše a slov některých novinářů situace vypadá jako vytváření novodobého politického procesu, a doufám, že na mě nebude vydaný zatykač za rozvracení České republiky, za kolaboraci s nepřítelem a podněcování k násilí. Samozřejmě věc řeším s právníky a bylo mi doporučeno, abych z České republiky odjel raději dříve než později. Bydlím v současnosti mimo ČR z rodinných důvodů.

Všechna provládní média se snaží potlačit vůli lidu, kterou národ demonstroval na Václavském náměstí, a to unisono dehonestací mé osoby, útoky a obviňováním, které vážně ohrožují nejen mě, ale i kolegy, se kterými jdeme společně cestou za politickou a ekonomickou svobodou pro Českou republiku.

Podle mých informací mezitím mezinárodní komunita připravuje otevřené dopisy české vládě a také jiným světovým vládám s upozorněním, že premiér české vlády uvádí v nebezpečí ohrožení zdraví či života aktivisty, kteří se snaží organizovat demonstrace s politickým programem širokého spektra politických stran zprava doleva.

Demonstrace v Praze byla sledována ve zprávách v celém světě.

Říkáte, že další plánovaná demonstrace, 28. 9., se uskuteční, pokud nebudou splněny vaše požadavky, které jste minulou sobotu veřejně deklarovali na Václavském náměstí. Mezi nimi je i demise vlády. Jak přesně toho chcete dosáhnout? 100 tisíc občanů rozhodně není nějaká marginální, zanedbatelná skupinka, ale na druhou stranu pád vlády může v našem systému nastat jedině po vyslovení nedůvěry Poslaneckou sněmovnou, v jejímž nynějším složení strany současné pětikoalice stále drží pevnou většinu. Jak plánujete přesvědčit devět vládních poslanců, aby zvedli ruku proti vládě, a následně získat 120 hlasů pro rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb?

Počtem účastníků demonstrace.

Účastníky sháníte hlavně přes sociální sítě. Máte nějaký plán, jak oslovit důchodce, kteří tyto platformy tolik nepoužívají? Před minulou demonstrací jste hledali dobrovolníky na vylepování letáků. Plánujete ještě nějakou další propagační akci (např. billboardy)?

Billboardy nestihneme, ale už dnes lidé po celé republice lepí plakáty s požadavkem na DEMISI vlády do 25. 9. 2022 a svoláváme lidi k demonstraci 28. 9. 2022.

V posledních několika dnech se vaše jméno začalo objevovat v médiích. Obvinění z toho, že jste ruský agent, není zdaleka jediné. Server Aktuálně.cz o vás tvrdí, že dlužíte tři miliony korun a že jste ještě nedávno měl 27 exekucí. Mohl byste se k tomu nějak vyjádřit?

Lidí, kteří mají exekuci, v tomto státě je 712 000 (údaj z roku 2021), takže exekuce nejsou něčím neobvyklým. Tímto by se někdo měl vážně zabývat, protože v takto vysokém počtu nejde o chybu jednotlivců, ale o systémovou chybu.

U mě ale jde o neobvyklý případ. Řadu let jsem bojoval proti zkorumpované klice jihočeských politiků a úředníků. Stal jsem se tím, kdo zveřejňoval korupční kauzy politiků a úředníků, a od úředníků jsem za odměnu dostával v rámci svého podnikání nezákonné likvidační pokuty, zákazy podnikání a provozovny mi byly často uzavírány desítkami kontrol ze všech úřadů souběžně. Zároveň jsem souběžně vedl se samosprávou a státní správou několik soudních sporů. Zkorumpovaní úředníci mi protizákonně zabavovali majetek a zavírali provozovny z moci úřední – samozřejmě v rozporu se zákonem. Jednou mi dokonce město ukradlo celou předzahrádku, a přestože jsem spor vyhrál u Nejvyššího správního soudu, osmdesátimístnou předzahrádku mi město dodnes nevrátilo. Žijeme v bezpráví, a když bojujete s úřední a politickou mafií, může se vám přihodit finanční úraz. Jedním z lidí, kteří nejvíc ovlivnili mé podnikání ve směru ke konci, je bývalý ministr průmyslu a pravděpodobně budoucí premiér, takže protivníky jsem neměl malé. Že jsem vyvázl jen s třemi miliony dluhu, přičemž samozřejmě většina jsou poplatky a úroky, je jen díky tomu, že jsem rychle pochopil, že podnikat jako fyzická osoba a zabývat se korupcí nelze. Začal jsem pracovat pro společnosti a svoji fyzickou osobu poslal do insolvence. Teď insolvenci splácím a snažím se kromě toho žít normální život.

Jakožto organizátor tak velké akce, který má poměrně znatelný vliv na desetitisíce lidí, kteří sledují vaše streamy na Facebooku, máte nějaký vzkaz pro voliče, kteří tento měsíc půjdou k senátním a komunálním volbám? Na vaší demonstraci promluvili politici ze všech možných stran a hnutí. Podpoříte nějakou stranu nebo některé jednotlivé kandidáty, kteří reprezentují vaši vizi pro Českou republiku?

Ne. Jsme svobodní lidé a každý má svůj politický názor. Nechť si každý udělá svůj obrázek a své rozhodnutí. Mým úkolem je nastavovat zrcadlo a ukazovat v něm politické, ekonomické a sociální procesy v naší společnosti.

Na demonstraci se sešli zastánci mnoha myšlenkových a politických směrů, mnohdy i protichůdných, kteří nechtějí, aby tato vláda pokračovala. Kromě požadavků na demisi zaznělo i volání po předčasných volbách. Vy sám určitě nějaké politické preference máte. Už víte, jakou stranu byste vy jako občan Ladislav Vrabel volil, pokud by se za týden konaly volby do Poslanecké sněmovny?

Ano. Koalici opozičních stran.

Lidé o vás tvrdí, že jste mimořádně charismatický řečník s dobrými organizačními schopnostmi. Neuvažujete o vstupu do politiky?

Zatím dělám politiku tímto „apolitickým“ aktivistickým způsobem. Zdá se mi, že to funguje mnohem lépe než nekonečné řečnění v Poslanecké sněmovně zakončené přehlasováním koalicí.

Občanskému aktivismu se věnuji již od roku 2003, odkdy se zabývám bojem proti korupci. Moji práci, která obsahuje více než tisíc článků, dlouhodobě zálohuje Národní knihovna České republiky. Aktivismem se mi podařilo kupříkladu zrušit tunelování veřejného rozpočtu města České Budějovice v kauze vyvádění peněz za parkování na městských parkovištích. Zveřejnění této kauzy také stálo kariéru tehdejšího primátora. Zastavil jsem spolu s přáteli výstavbu kotle na biomasu v českobudějovické teplárně za 1,2 miliardy korun, protože tato investice z veřejné kasy by se do ní nikdy nevrátila, a byl jsem hlavním zdrojem informací o pochybném přerozdělování dotací z EU v Jihočeském kraji.

Pozvánky do politických stran jsem jako aktivista samozřejmě dostával, třeba když vznikala strana ANO, byl jsem dotázán paní Maxovou, zda bych měl zájem kandidovat za ANO do Poslanecké sněmovny, a měl jsem i jiné nabídky, ale chtěl jsem vždy zůstat nezávislý a věrný svým hodnotám. Být v politické straně je samozřejmě bezpečnější, protože za aktivním občanem nikdo nestojí. To se také ukázalo v mém boji proti korupci, kdy mi ze strany státních úředníků a politiků bylo zlikvidováno několik byznysů a dostával jsem likvidační pokuty, ale zatím vidím větší efekt pro společnost v mém aktivismu než v případném vstupu do politické strany.

Závěrem: V několika větách, co byste rád vzkázal našim čtenářům?

V budoucnosti vidím Českou republiku svobodnou, samostatnou a prosperující. Kooperující s okolními zeměmi. Místo, kde se nám všem bude dobře žít. Tento plán Česká republika na 1. místě! dnes uskutečňujeme společně. A společně také zvítězíme! Díky vám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…