Kolem lithia to smrdí čím dál více. Postup ministerstva je naprosto nestandardní. Promlouvá starosta, který má pod obcí uran a může srovnávat

10.10.2017 17:48

ROZHOVOR Sobotkova vláda se nechová s péčí řádného hospodáře soudě podle toho, jak hodlá postupovat v případě těžby lithia a uranu. Starosta obce Brzkov Aleš Bořil napsal dopis všem členům Sobotkova kabinetu, v němž se jich táže, zda považují zprávu předkládanou ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem v souladu s veřejným a národním zájmem České republiky a zda pro ni budou hlasovat. Proto se vydá do Prahy, kde bude předávat členům vlády vysvětlující letáky k předkládané zprávě. Jeho hlavním cílem je dát najevo, že takto se nemůže nakládat s nerostnými surovinami a stejně tak jednat se samosprávami dotčených lokalit.

Kolem lithia to smrdí čím dál více. Postup ministerstva je naprosto nestandardní. Promlouvá starosta, který má pod obcí uran a může srovnávat
Foto: Archiv AB
Popisek: Aleš Bořil, starosta obce Brzkov

Končící Sobotkova vláda se loučí s velkým humbukem. Začalo to rozhodnutím ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka podepsat memorandum s australskou těžařskou firmou European Metals o budoucí spolupráci při těžbě lithia na Cínovci. Pokračuje to tím, že ministerstvo průmyslu a obchodu postoupilo do vlády „Zprávu o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin“. Tento dokument se ve značném rozsahu věnuje uranu. Podle návrhu ministerstva se de facto zavádí exkluzivita v průzkumu, těžbě a zpracování uranu pro státní podnik DIAMO. Udivující na tom je, že u ziskového lithia státní monopol navrhován není s odůvodněním, že to není možné.

Přitom o uran v Brzkově má shodou okolností zájem stejně jako o lithium společnost, za níž stojí australští majitelé. Úvaha, která člověka hned napadne, je, že v Brzkově za uran stát vyhodí z okna miliardy korun, a ještě si zřídí na ztrátovou těžbu monopol, ale ziskové lithium nechce. A pokud možno vše rychle schválit týden před volbami. Nad tím kroutí hlavou i starosta obce Brzkov Aleš Bořil. Jenom s tím se ale nespokojil a napsal před středečním jednáním vlády, které má na programu i výše uvedenou zprávu, dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi i všem členům jeho kabinetu. Ptá se jich, zda považují zprávu předkládanou ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem v souladu s veřejným a národním zájmem České republiky a zda pro ni budou hlasovat.

Veřejný zájem na ztrátovém uranu, ale ne na ziskovém lithiu

„Ohledně těžby uranu i lithia je situace taková, že o toto nerostné bohatství České republiky mají zájem státní podnik DIAMO a soukromá společnost, za níž stojí australští majitelé. V případě ztrátového uranu je záležitost řešena zřízením státního monopolu ve prospěch státního podniku DIAMO z důvodu existence veřejného zájmu na tomto uranovém monopolu. Oproti tomu ohledně ziskového lithia, jehož těžba a následné zpracování v České republice může představovat naději na nemalý ekonomický prospěch pro naši vlast, tak u tohoto strategického nerostného bohatství veřejný zájem na monopolu pro stát shledáván není,“ upozorňuje starosta obce Brzkov Aleš Bořil v dopise členům vlády na podivný přístup ze strany státu ve vztahu k těžbě důležitých nerostných surovin.

Podivuje se dále nad tím, že ve „Zprávě o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin“ je shledáván veřejný zájem na těžbě uranu za účelem jeho následného prodeje Rusku nebo Číně, fakticky tak tedy jde o pokračování v praxi započaté rokem 1948 a trvající dosud. Oproti tomu u lithia veřejný zájem shledáván není a toto nerostné bohatství České republiky je tak státem přenecháno soukromé společnosti, za níž stojí zahraniční majitelé. „Určitě nás hodně překvapilo to, že ministr průmyslu a obchodu pan Havlíček podepsal takto důležitý dokument ohledně lithia,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Aleš Bořil k podepsanému memorandu, které bude předmětem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny v pondělí 16. října.

Rozhodnutí o nerostných surovinách by se mělo nechat na nové vládě

„My tu dlouhodobě bojujeme za to, aby uran na katastru obce Brzkov zůstal pod zemí a nakládalo se s tím v rámci všech stejně, aby z toho měl něco i český daňový poplatník, a ne jenom nějaká zahraniční firma,“ vysvětluje starosta obce Brzkov, která je místem, kde se nachází ložisko uranu Brzkov – Horní Věžnice, co bylo prvotním impulzem pro to, aby se obrátil na dosluhující vládu. „To takhle prostě nejde, aby zvítězil lobbing pro nějakou zahraniční firmu. Obojí je to strategická surovina, uran i lithium, a v obou případech to bude pro Českou republiku nevýhodné. Na uran se tu udělá exkluzivita jenom pro DIAMO, ale lithium, jehož zásoby se pod Cínovcem odhadují na tři biliony, se prodá memorandem někomu jinému, cizí – australské – firmě,“ diví se Aleš Bořil.

Připomíná, jak to u nás bylo v minulosti s těžbou uranu. „Jde o ekologické dopady. Vezměte si, co už nám tady v minulosti nadělal uran. Náš stát z toho neměl nic, všechno se před rokem 1989 prodalo do Ruska. Dnes proto Česká republika a její daňoví poplatníci musejí platit likvidaci následných škod. Samotného mě velmi překvapilo, co se děje na ministerstvu průmyslu a obchodu. Proto jsem se rozhodl proti tomu něco udělat. Mám velkou podporu jak místních obyvatel, tak i lidí z okolních obcí, jakož i starostů. V pondělí jsme seděli v Polné na schůzi, kterou pořádal Kraj Vysočina, kde jsme se mimo jiné domlouvali na tomto průběhu, co pro to udělat, jak na to upozornit. Protože je to obrovský problém, kterým se v současné době nikdo nezabývá. To, že to jde do vlády týden před volbami, je hodně špatné. Rozhodnutí by se mělo nechat na nové vládě,“ myslí si starosta obce Brzkov.

Zeptá se ministrů, zda je předložená zpráva v souladu s národním zájmem

Brzkovští se proto ptají, proč chce stát zavést svůj monopol na ztrátový uran, ale ne na ziskové lithium, a proto svého starostu posílají do Prahy pro odpověď. „Od osmi hodin budu stát před Úřadem vlády. Chtěl bych odchytávat jednotlivé ministry a rozdávat jim letáky k té zprávě, kterou budou potom projednávat. Rád bych poukázal na to, že se tu dějí věci proti zájmům celé České republiky, protože ty suroviny jsou státním bohatstvím a tímhle způsobem se to dává nějakým firmám v zahraničí. Jsem zvolený starosta a jako reprezentant občanů České republiky a místních občanů bych se chtěl jejich jménem pánů ministrů zeptat, jestli přiloženou zprávu shledávají v souladu s veřejným a národním zájmem České republiky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Aleš Bořil.

Tvrdí přitom, že mu nejde ani tak o to, přesvědčit ministry končící vlády. „Mým cílem hlavně je upozornit na to, že se tohle stalo. Dát jasně najevo, že tímto způsobem se přece nemůže nakládat s nerostnými surovinami a stejně tak jednat se samosprávami dotčených lokalit a okolních obcí. Protože s tím máme teď v Brzkově zkušenost, že se s námi vůbec nejednalo,“ poukazuje starosta na to, jak přistupuje stát k obcím, jejich obyvatelům i samosprávám. Dlouze se zamýšlí nad tím, v čím zájmu politici tedy jednají, když ne ve veřejném. „Asi ve svém vlastním. Pan Havlíček, ministr průmyslu a obchodu, jedná ve vlastním zájmu, nikoho tady se nedotazuje,“ podotýká Aleš Bořil, jak je jeho obec pod rozlišovací schopností Sobotkova ministra.

Úředníci v Praze to řídí od stolu a občané v dotčené lokalitě je nezajímají

„Máme podporu těch občanů, kteří do té problematiky vidí. Ale vládu a úředníky z Prahy to nezajímá, řídí to z kanclu od stolu, ale vůbec nevědí, o co jde. Ale s jejich názorem se vůbec neztotožňuji. Ještě bych doplnil, že my proti tomu bojujeme dlouhodobě, protože uran nepůjde pro českého daňového poplatníka, ani to lithium. Na uran tu nemáme zpracovnu, neumíme ho zpracovat, musíme ho někde obohatit. Český daňový poplatník z toho nebude nic mít. Vláda na to nebere ohled a s nerostnými surovinami nenakládá jako řádný hospodář,“ tvrdí starosta, který před Úřad vlády dorazí z obce sám. „Ale už se mi ozvaly nějaké politické strany, že se tam za mnou přijedou podívat, podpořit mě za to, že proti tomu bojuji. Někteří politici mi volali, že se ve středu ráno před Úřadem vlády setkáme. Tak uvidíme, kdo všechno přijde,“ dodává Aleš Bořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…