Komentátorka Šustrová o vlivných silách, které chtějí zničit Nečase

07.09.2012 6:12

ROZHOVOR Rebelové v občanské demokracii hledali záminku k vydírání či svržení Nečasovy vlády a teď ji našli. Proto se postavili proti stabilizačnímu balíčku. V ODS totiž existují vlivné síly, které by rády premiéra sesadily a zaměřily stranu trochu ostřeji. Tak hodnotí současné pnutí v nejsilnější koaliční straně chartistka a politická komentátorka Petruška Šustrová. Nicméně pořád tipuje, že to vládu nepoloží.

Komentátorka Šustrová o vlivných silách, které chtějí zničit Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petruška Šustrová

Vláda se ocitá v další z krizí. Věříte spíše čistotě úmyslů rebelů, tedy členů ODS, kteří se postavili proti stabilizačnímu balíčku, anebo jeho podporovatelům z vlády?

Nevěřím, že „rebelové“ jsou vedeni ideovými motivy. Ty jsou podle mého názoru jen záminkou k vydírání, popřípadě svržení Nečasovy vlády a premiéra samotného. Ponechávám teď stranou podstatu „stabilizačního balíčku“, protože si myslím, že o tu v této hře opravdu nejde.

Lze tuto situaci srovnat s minulými rebeliemi v Poslanecké sněmovně?

Jistě. Za pádem předchozích premiérů Špidly i Topolánka také nestály ideové důvody, ale boj o moc, který se za proklamované ideje pouze skrýval.

Co se nyní bude dít s rebely? Přestože ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naznačil, že se vláda nenechá vydírat, nebude se přesto v zákulisí jednat o funkcích za podporu?

To samozřejmě nevím. Soudím, že v zákulisí ODS se jednat bude. Zda tam půjde o slibování funkcí, neumím odhadnout, ale předpokládám, že nějaké nabídky – čeho, to nevím – s přesvědčováním „rebelů“ spojeny budou.

Nemyslíte si, že premiéru Petru Nečasovi v ODS škodí, že stále více hájí pozice ministra financí Miroslava Kalouska?

Pan Kalousek z mnoha důvodů není miláčkem opozice ani mnoha poslanců koalice. Myslím však, že premiéru Nečasovi v ODS škodí hlavně to, že stojí straně v čele, snaží se jednat v souladu s koalicí a je mnoha svým spolustraníkům trnem v oku. Myslím, že v ODS jsou vlivné síly, které by se ho rády zbavily a zaměřily ODS poněkud ostřeji. Otázka ovšem je, k čemu by tyto síly chtěly směřovat. Občas se mluví o vzniku nějaké budoucí národovecké fronty v čele s dnešním prezidentem Václavem Klausem, ale kolik je na tom pravdy, to skutečně nevím. Odpovídalo by to analogickým situacím z minulosti, třeba z poválečného Německa, nebo odjinud, třeba ze současného Ruska. Stále více lidí si spojuje pojem „demokracie“ s nepořádky, rozkrádáním, velkou nezaměstnaností a pádem do chudoby, a patrně by uvítali nějakou vládu tvrdé ruky, tím spíš, kdyby slibovala nesplnitelné a jasně označila nějakého nepřítele, proti němuž by mohli lidé zaměřit svou zlobu.

Spekuluje se o tom, že Kalousek má na Nečase nějaké kompromitující informace. Může to být reálné?

To nedovedu posoudit. Mezi novináři jsem o kompromitujících informacích nic neslyšela a ani si nedovedu představit, jaké informace by to měly být.

Padne s hlasováním o stabilizačním balíčku vláda, anebo se v Poslanecké sněmovně 101 hlasů najde?

Vláda deklaruje, že její pozice stojí a padá se stabilizačním balíčkem. Pořád bych ještě tipovala, že se potřebné hlasy nakonec sejdou, ale vůbec nevylučuji, že se to nepodaří, vláda bude vládnout v demisi do předčasných voleb a země se dostane do rozpočtového provizoria. Komu to přinese něco dobrého, to nevím.

Kdyby padla vláda, je v současné politice vůbec možné dát dohromady nějakou další koaliční vládu? Nemohla by vzniknout nějaká nečekaná velká koalice, například TOP 09 s ČSSD?

Velká koalice TOP 09 a ČSSD se mi nejeví pravděpodobná, to už spíš nějaký slepenec z ČSSD, Věcí veřejných a nějakých přeběhlíků, případně „nestranická vláda odborníků“. Dost bych se ale divila, kdyby sociální demokraté o něco takového stáli, těm přece stačí, aby si počkali do voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…