Kubera upřímně: Bude válka. Už se to rychle blíží

24.11.2015 9:00

ROZHOVOR Není způsob, jak zabránit magorovi přijít do školy a zastřelit děti, racionální ochrana tu není. Není zde ani racionální řešení uprchlické krize. Světové dluhy nemají jiné východisko než válku a k té se rychle blížíme, řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor za ODS Jaroslav Kubera. Ideálním dárkem k Vánocům je podle něj benzínový generátor elektrické energie. A letecké útoky Francie? Bez pozemních sil se Islámský stát porazit nedá.

Kubera upřímně: Bude válka. Už se to rychle blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Určitě se chcete zeptat, jestli chystáme v Teplicích nějaká opatření na rozsvícení stromu, to je teď oblíbené…

To vlastně nebyla moje otázka, ale když už jste to nakousl, chystáte se nějak?

Ne, vůbec nepřipravujeme nic zvláštního, to si teroristé přesně přejí, abychom si na letištích nejen sundávali boty, ale nakonec i slipy, a oni se budou radostně dívat na záběry v televizi, jak zvyšujeme kontroly a více odposloucháváme. S teroristy se nevyjednává a nesmíme si nechat narušit svůj způsob života ničím, i když je to riskantní. Není způsob, jak zabránit, aby nějaký magor nepřišel do školy a někoho nezastřelil. Žádná racionální ochrana tu není.

Znovu se musím zeptat. Tvrdil jste, že nás čeká třetí světová válka. Francie nyní bombarduje Sýrii, je to ta třetí světová, o které jste mluvil?

Ne, vůbec ne, ještě tam nejsme, ale rychle se tam blížíme. Ten důvod je jiný, svět se dostává do dluhů, do takové bažiny, že bez války nejsou tyto dluhy řešitelné. Když nebude dlužníků, jen věřitelů, začne se znovu od nuly. Jen internet možná už nepůjde. Slyšel jsem příhodu, jak tatínek vysvětluje synovi dobu, kdy nebyly mobilní telefony. A on se ptá, jak se dostali na internet?

Možná jako první přijdou blackouty. Vyvíjejí také nové způsoby odpalování řízeného počítačem, stačí znemožnit elektronickou komunikaci. Jenže my bez toho neumíme žít, bez elektřiny si už ani nezatopíme, protože i ten plynový kotel bez elektřiny nefunguje.

Co tedy dělat, aby k té třetí světové válce nedošlo?

Je to stejné, jako hledat, co udělat pro ukončení uprchlické vlny. Neumíme zastavit tsunami. Lavina je ještě dobrá, ta se zastaví, ale tsunami jede tam a pak zase zpátky. Už nejde o islám, nejde o to, odkud jsou uprchlíci, jestli z Afghánistánu, Sýrie nebo Kosova. Jde o prostý počet a je jedno, jakého jsou vyznání. Ten počet je nezvládnutelný a neexistuje evropsky korektní způsob, jen potápění lodí, použití zbraní a na to Evropa nikdy nepřistoupí. Teď místo pojmu kvóty vymysleli kontingenty, to lépe zní, i když ve slovníku to znamená to samé. Mám jenom strach, aby Angela Merkelová ze soboty na neděli nezavřela německé hranice, aniž by to někomu řekla. To by pro nás byl problém.

Když už jste na to narazil, jak hodnotíte počiny Angely Merkelové? A učinila během uprchlické krize nějaké kroky, za které byste ji mohl pochválit?

Merkelová už je v defenzivě a nápady, jako vrátit ekonomické migranty do země původu letadlem, jsou typické evropské povídky o ničem. Leda bychom jim dali padáky, jinak není zřejmé, kde přistanou. Povídky podobné jako ty u nás o uzavření hranic. Čím je uzavřeme? My na to nemáme sílu je uzavřít, na to je třeba minimálně třicet tisíc nebo čtyřicet tisíc vojáků a postavit dráty. Navíc převážet uprchlíky je větší byznys, než vozit drogy. Nejsou za to velké tresty a v Řecku i v Itálii je to pro místní velký byznys. Jak lze na něčem vydělat, vždycky se najde někdo, kdo se toho chopí, dokonce i na úkor něčí svobody. Kvůli bezpečnosti si odpustíme nějaká práva, ale bohužel se blížíme k tomu, že až vlna pomine, opatření už zůstanou a nikdy se nevrátí zpátky.

Je nějaký krok, za který ji můžete pochválit?

Nechci jí ubližovat nebo křivdit, ale nemohu na nic přijít. Já rozumím, proč udělala, co udělala. Protože je vychována východoněmeckým DDR. Ona teď už neví, co má dělat. Nedávno odmítla stanovit strop počtu uprchlíků, kteří mohou překročit hranici, říci, kdy více už ne. Ono to ani není možné. Kdo zajistí, aby stanovená hranice byla udržena? Bude se to stupňovat, Turecko shrábne tu tři miliardy, tu šest miliard eur a stejně jako Řecko neudělá nic. K tomu je situace velice komplikovaná, jsou v tom namočení Rusové, kteří se toho pochopitelně také bojí. Američany nakonec převálcují Hispánci, i když Mexičan je relativně křesťan a není to takové drama jako tady.

Naše pozice musí být: chránit naše hodnoty, náš způsob života a nenechat si vnutit jiný. Je jedno, kdo se k čemu modlí. Nenechám si vnutit modlení, jsem ateista. Problém vidím v rozdělení společnosti České republiky. Společnost je rozdělena od přírody a nezbytně u nás po roce osmdesát devět, kdy byli dva spolužáci a jeden pořád pracuje v té továrně, zatímco druhý je miliardář. Ten chudší to považuje za nespravedlnost, protože měl třeba lepší známky, a říká si, jak je to možné, musí v tom být švindl. A ani nemusí být. Takových lidí je hrozně moc, když se mají všichni špatně, nikomu to relativně nevadí. Naše společnost je málo homogenní. V tom zklamal Miloš Zeman, když nastupoval do funkce a tvrdil, že chce být prezidentem hlavně pro těch dolních deset milionů. Ale on se nestal prezidentem ani těch dolních deseti milionů.

Mimochodem, kde myslíte, že se stane další útok?

Řekla bych Británie, Německo nebo Brusel.

Správně. Ve Francii může mít policie klidně volno. Jedním z cílů útoků může být, aby poštvali veřejnost proti menšinám. To je jeden možný cíl. Vyprovokovat skupiny, aby začaly bojovat mezi sebou – například starousedlíci ve Francii proti lidem, kteří přišli. To je geniální. Nejlepší, co by se pro ně mohlo stát, že vyvolají nenávist a oni nemusejí nic dělat. My se vytlučeme sami. Cílem útoku není nyní Francie, jen blázen by útočil na stát, který je obšancovaný. Já myslím, že další bude Británie, ale jde jen o moji logiku. Naše rozsvěcení stromu bude na rozdíl od Prahy úplně v klidu a doufám, že kromě nějakých krádeží se jako vždy nic dramatického nestane. Eurofilové přivedli Evropu tam, kde je. Odvykli jsme si bojovat o jídlo i o hranice a zpohodlněli jsme.

Je to tím, že v Evropě se dlouho nebojovalo, zatímco jinde válka stále trvá?

Přesně tak. Proto doporučuji skvělý vánoční dárek – benzínový generátor elektrického proudu. Můžete namítnout, že až dojde benzín, nebude fungovat, ale alespoň v první chvíli pomůže, on moc nežere. Doporučuji nenechat si Vánoce ničím zkazit, je třeba se nežinýrovat a užívat si života, co to dá.

Je to dobrý nápad, bombardovat Sýrii? Amerika k tomu likviduje ropné vrty. To vše zničí Sýrii ještě více, není takový postup kontraproduktivní a nebude chtít utíkat ještě více lidí?

Nejde o to, zda je to dobrý krok. Ve světě teď není nikdo, kdo by podporoval pozemní vojska, i Obama se začal stahovat, nikomu se nechce do občanské války. I když jsou dnes střely, které nerozbijí celé město, samozřejmě je rozbombardují. Lidé jsou pak bez domova a režim, nerežim utíkají. Nikomu se nechce posílat pozemní vojska do akce. Jedna cesta je nechat věcem volný průběh, ať vyhnijí. To je ale proti našim lidskoprávním zásadám. Jakmile je někomu ubližováno, je třeba ho hned zachránit. Nejvíce obětí teroristů jsou muslimové a konflikt mezi sunnity a šíity je nekonečný a složitý. Tak jako není možné u nás zavádět právo šaría, není možné vštěpovat těmto zemím západní styl života.

Není tedy bombardování Sýrie přiléváním oleje do ohně?

Kdybych byl upřímný, tak se vyvíjejí nové zbraně a letadla a ty staré je třeba někomu dávat. Vojenské zájmy jsou někde jinde, než si myslíme. Je těžké někomu věřit, i tajným službám. Služby jsou tajné a není možné zjistit, jestli lžou. Mohou pomoci i uškodit zemi – jejich stanovisko vede ke krokům politiků. Laicky řečeno, leteckou válkou se to prostě vyhrát nedá. Rozbijí obydlí a lidé nemají kam jít bez ohledu na to, na jaké straně jsou. Ale když my nechceme právo šaría sem, nemůžeme tahat naše právo zemím, kde je to velmi obtížné. Představa řídit Čínu jako Českou republiku jsou scestná. Tam jsou úplně jiné parametry, například Vietnam, kde je jedno město velké jako celá naše republika. Problémem ve velkých zemích je, že tam, kde byly diktátorské režimy, je teď větší bordel než tehdy. Ani na Ukrajině není problémům konec, to je teprve začátek.

O tom, že jsme s řešením zaspali, jsme se bavili už minule. Co se stane teď?

Konflikt zemí, Sýrie, Izrael, Írán… To je jako v hospodě. Dva se začnou hádat, dají si facku, zlomí si nohu, čtvrtého praští a začne vřava, kdy nikdo neví s kým, ale všichni se perou. Kdo s kým není důležité, on už se někdo najde, o tom jsem přesvědčen, ne že bych si to přál. Ale ty kroky k tomu směřují. Jsou věci, které nemají řešení, a já tady žádné racionální východisko nevidím. Vše jsou jen politické povídačky na uklidnění veřejnosti, ale vymyšleného nemají nic.

Co si myslíte o akcích hackerů Anonymous, kteří se snaží Islámskému státu škodit internetovými útoky?

Je to jeden ze způsobů. Hlavní boj se neodehrává zbraněmi, ale na propagandistické frontě a na to nepotřebují krizi. Bavím se tím, jak se nějaká zpráva posunuje z jednoho serveru na druhý, jako když na jednom konci města něco řeknete a na druhém je to úplně něco jiného.

Je to dobrý způsob, jak uškodit ISIS?

Je dobré, že je bezbolestný. Nejsou zde teoreticky žádní mrtví, jde o jeden ze způsobů, který se dá použít. Ale jediné, co může pomoci proti Islámskému státu, je zastavit přísun zbraní a peněz. Musejí jim dojít náboje a benzín. Kdyby je někdo neživil… I Američan vycvičí jednotku, dá jim zbraně, pošle je tam, kde je přepadnou a vezmou vybavení, nebo dokonce přejdou na druhou stranu. Řešení tohoto konfliktu je na Nobelovu cenu a Evropská unie není schopná racionálního řešení. Všichni chtějí demokracii, ale jakmile má někdo jiný názor, tak by ho nejraději pověsili. Jako hodnocení Zemana je tak negativní, že v nenávisti zapadne, že má občas i pravdu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…