Kulový s přehazovačkou! Dělají z nás normální blbce! Volají po demokracii a nedokáží se smířit s výsledkem voleb, zuří generál Blaško

11.01.2019 4:42

ROZHOVOR „Dělají z nás normální blbce, a jestli s tím nepřestanou, tak takzvané tradiční strany budou už opravdu na smetišti dějin,“ říká směrem k politickým stranám generálmajor Hynek Blaško. Současně v rozhovoru upozornil, že Češi ztrácejí své tradiční hodnoty a začíná to u mladých, kteří vidí jako svůj příklad současnou politickou kulturu plnou nadávek na jednáních. Zároveň se hovoří o demokracii, ale demokracie podle něj také znamená smířit se s vítězem voleb a neosočovat lidi pro jejich názor.

Kulový s přehazovačkou! Dělají z nás normální blbce! Volají po demokracii a nedokáží se smířit s výsledkem voleb, zuří generál Blaško
Foto: Archiv HB
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Často se mluví o tom, jak Češi nejsou schopní smířit se s výsledky voleb především v případě hnutí ANO nebo prezidenta Miloše Zemana. Režisér Jan Hřebejk vyzývá, abychom šli do ulic. Další umělci upozorňují na strach ve společnosti. Jak to tedy je? Je načase ráznějšího kroku odpůrců, nebo jde o neschopnost smířit se s výsledkem voleb?

Toť otázka. Já se osobně domnívám, že ti, kdo volají po demokracii a mají plnou pusu demokracie, se nedokážou smířit s tím, že někdo vyhrál volby. Nazývají nás, na venkově, lůzou, nevzdělanci, debily a dalšími přívlastky, to je demokracie? To není demokracie. Demokracie znamená: neporazil jste je ve volbách, lidi vám nedali, co jste chtěli. Tak přestaňte a v příštích volbách se chovejte tak, aby vám lidé důvěřovali a měli jste šanci ovládat věci veřejné. A ne takové vyřvávání. Komu to slouží? K čemu to je? Akorát se společnost štěpí. Tohle nemá s demokracií nic společného a lidé sami tvrdí, že politiky už ani neposlouchají.

Takže podobné výzvy a podobné výkřiky jsou podle vás bezvýznamné?

Zase tak bezvýznamné nejsou, protože tu společnost prostě pořád iritují. Ale co je hlavní, že oni sami se tímto poškozují, takže si už teď zakládají na další prohru. Lidé jim už tohle nežerou, s prominutím. Ať si točí filmy, ať se snaží být uznávaným umělcem, ale ať se do politiky nepletou. Ani on, ani další.

Třeba poslanec Jan Farský věští konec hnutí ANO. Mluví o pádu Andreje Babiše, „shnilých základech“ a temné minulosti. Přijde Babiš o podporu? A zůstane po odchodu Babiše z české politiky ve společnosti morální rozklad?

O jakém morálním rozkladu tu kdo mluví? Poslanec Farský by si měl uvědomit, že rozklad této společnosti začal v roce 1989, kdy se k moci dostali lidé, kteří si za bolševika nahrabali, dělali různé veksláky a podobně, a jak řekl Klaus, že máme všichni stejnou startovní čáru... Kulový s přehazovačkou! Nic takového nebylo, protože se dostali k moci amorální figury. Každý, kdo se na to dnes podívá, řekne, že vybudované zmizelo. Kde je ČKD? Kde jsou další průmyslové podniky, SONP Kladno a další a další. Kde to je? Směřuje to k tomu, že byl v seznamech StB. Kdo tam nebyl?

Ano, neustávají diskuse o privatizaci. Petr Pithart dokonce mluví o tom, že šlo o „vyjednané předání moci“. Jaké otázky z historie od roku 1989 a 1990 bychom si měli letos položit, protože v nich není jasno? Jsou to právě například tyto průmyslové podniky?

Každý, kdo jsme v té době vlastně žili, tak jsme nevěděli nic, pokud jsme nebyli tam, kde se vše peklo. Oni si s námi mávali, jak potřebovali. Jména, jejich pozadí a tak dále nám začali říkat teprve později. Kolik stovek miliard stály jen sanace bank, které se potácely nad propastí? Nakonec, co nám tady vlastně patří? Nic. Vodu prodali, banky prodali, všechno prodali. To, co bylo schopné, do čeho jsme mohli vnášet – jak se říká – naše know-how, kdy přidaná hodnota něčemu přináší patřičný zisk, jsme prodali. Ale dnes jen chodí do práce, montují auta, montují díly do aut, a co se tady produkuje? V podstatě nic. Takže když někdo mluví o morálním rozkladu této společnosti, měl by se zamyslet nad tím, co k tomu vedlo? Obviňovat Babiše z tohoto všeho je velice nízké a myslím, že to nemá takzvaně oči.

Tak jaké dobré věci bychom si měli po třiceti letech od revoluce připomínat? Je něco, na co jako národ zapomínáme?

Když se podíváte na genderové teorie, když se podíváte na ty, kdo se snaží likvidovat tradiční model rodiny… Dnes, kdo nám ukáže světlo, jestli nějaké na konci tunelu svítí? Historie se vlastně kroutí, ohýbá kdejakým způsobem, jak kdo potřebuje. Dětem ve školách se cpou do hlavy blbosti, místo abychom si vážili toho, že konečně politika do škol z dob pionýra konečně skončila, takže školství bude absolutně apolitické. Opak je pravdou. A tak dále.

Postavy z historie, když si vezmete dnešní děti – vůbec nečtou. My jsme četli Maye, Alexandra Duma… Dnes? Dnes když se kluka zeptám, kouká na mě jako tele, a to je mu čtrnáct. Tak co je v té škole učí? Nějaké kamarádství neexistuje. Stále je vše postavené na tom: Hele, já mám Niky.

Jak vnímáte vyjádření prezidenta, který proslavil termín „lepšolidi“? Jsou tu takoví?

Samozřejmě že ano. Snaží se nám vnutit své názory, a ať se na mě nezlobí, to jsou opravdu v uvozovkách lepšolidi. Ti by měli zalézt a být rádi, že si jich nikdo nevšímá.

Takže souhlasíte s tím, co Zeman řekl…

Jistě že ano. Co mi bude kdo pořád vykládat, co mám dělat, jestli se mám chovat tak, nebo jinak, ať si napřed zamete před vlastním prahem a pak vyleze ven a moralizuje národ.

Máte pocit, že to je náš problém, tedy že řešíme a radíme ostatním, ale nedokážeme se starat, co máme u vlastního prahu? Teď nemyslím z pohledu zahraničí, ale českou povahu…

Mně se zdá, že si neumíme poradit sami se sebou. To je tím, že tradiční hodnoty, jak jsem o nich mluvil, jako kamarádství, otevřené přátelství mezi lidmi, komunikace, tu prostě chybějí. Dnes se spousta z nich snaží nám nějakým způsobem tedy diktovat, co je morální a co není morální. To je špatně, na to dojedeme.

Jak z toho ven?

Musela by se radikálním způsobem změnit politická kultura státu. Na jednání Parlamentu, na jednání Senátu, tak to je katastrofa. Nadávají si a pak je vidíte sedět v hospodě: Ahoj Milane, ahoj Františku, viď, to jsme tam dneska zase rozsvítili! Dělají z nás normální blbce, a jestli s tím nepřestanou, tak takzvané tradiční strany budou už opravdu na smetišti dějin. Už je nikdo volit nebude. A tím pádem tady začnou různé věci, které bychom nechtěli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…