Langšádlová: Neumím si představit, že by tady Rusko vedlo hybridní válku, a my s ním měli dobré vztahy

15.11.2016 13:49

Něco jiného je předvolební kampaň, něco jiného politická realita, myslí si při hodnocení Donalda Trumpa místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která věří, že Spojené státy budou nadále držet své závazky v NATO. Jako oprávněnou však vidí Trumpovu výtku, že Evropané dávají málo peněz na svou bezpečnost. "My a velká část evropských spojenců tyto závazky neplníme. Musíme jako Evropani být schopni podstatně více investovat do své svobody a bezpečnosti," říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Langšádlová: Neumím si představit, že by tady Rusko vedlo hybridní válku, a my s ním měli dobré vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Patříte k těm, u kterých předpokládám, že nebudou mít radost z toho, že Donald Trump se stal prezidentem USA. Z některých jeho výroků v předvolební kampani jste byla zděšená. Čeho se u něj obáváte? Či co od něj očekáváte?
 
Velice záleží na tom, jakými lidmi se obklopí a komu bude naslouchat. Byla jsem překvapená některými jeho výroky v kampani. Ukazuje se ale, že americká prezidentská kampaň je něco jiného než politická realita. V tuhle chvíli bych proto ještě vyčkala s hodnocením jakým americkým prezidentem bude. Navíc v americkém systému brzd a rovnováh je velkou korekcí i Kongres. Takže uvidíme jakým způsobem se bude situace dál ve Spojených státech vyvíjet.
 
Nově zvolený americký prezident chce zlepšit vztahy s Ruskem. Je to reálné? A nebude to na úkor něčeho, či někoho? Nemají být třeba v Pobaltí nervózní?
 
Věřím, že Spojené státy budou držet své závazky v Severoatlantické alianci. Nicméně jestli budou vztahy s Ruskem dobré, to závisí i na ruské straně. Nedovedu si představit, že by Rusko v rámci hybridní války působilo v zemích Severoatlantické aliance a USA by si s nimi prohlubovaly přátelské vztahy. To by bylo nešťastné.

Anketa

Je naše země krásná?

6%
3%
hlasovalo: 5860 lidí
 
Trump se také podivil, že Evropané dávají málo peněz na armádu s tím proč by to měli platit skoro všechno Američané. Rozumím tomu, že tenhle argument u mnohých amerických voličů zabral, zní logicky. Co to ale znamená pro Evropu, respektive konkrétně pro Českou republiku?
 
Tahle výtka je naprosto oprávněná. Z atlantického společenství zkrátka vyplývají i nějaké závazky pro všechny členy. My a velká část evropských spojenců tyto závazky neplníme. Musíme jako Evropani být schopni podstatně více investovat do své svobody a bezpečnosti. 
 
Američané Trumpa zvolili hlavně kvůli vnitroamerické situaci, mluví se o vzpouře proti elitám. Po brexitu je to letos už druhý takovýto případ. Je to podle vás nějaký trend?
 
Dá se o takovém trendu hovořit. Na jihu Evropy třeba španělský Podemos nebo italské hnutí Pět hvězd jsou také strany, které se vymezují proti elitám. Uvidíme jaký bude další vývoj.
 
Stejně jako u nás je americká společnost hluboce rozdělená. Trump v prvním smířlivém projevu sliboval, že chce Ameriku sjednotit. Je šance, že mu to podaří, nebo jste spíš skeptická?
 
Přes všechny výhrady k Donaldu Trumpovi bych si velmi přála, aby se mu to povedlo. V našem zájmu je, aby Spojené státy po stránce bezpečnostní i ekonomické byly nadále silným státem.
 
Ještě se na závěr zeptám na rozluku Topky a STANu, neboli neprodloužení spolupráce, která byla tento týden oznámena? Mrzí vás to? A dokážete se rozejít důstojně, aniž by to nenarušilo vaše další vztahy?
 
My jsme stáli o pokračování této spolupráce. Starostové se rozhodli, že již v ní nechtějí pokračovat. Věřím, že se nám podaří rozejít se důstojně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…