Langšádlová: To jsou všechno báchorky, co se říká o Kalouskovi. Udělali jsme spoustu chyb

18.10.2016 13:04

ROZHOVOR „Miroslav Kalousek je nejvýraznější politik TOP 09; a co se týká jeho působení na ministerstvu obrany, tak to mezi lidmi kolují spíše báchorky,“ obhajuje svého předsedu Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a také místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Parlamentu ČR. Uznává však, že její strana musí provést řadu změn, a to jak ve volební kampani, tak i ve svém programu, aby uspěla v příštích parlamentních volbách.

Langšádlová: To jsou všechno báchorky, co se říká o Kalouskovi. Udělali jsme spoustu chyb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Vítězem krajských i senátních voleb je hnutí ANO, což řada lidí předpokládala. Podobně vypovídaly i průzkumy agentur. Co ale překvapilo většinu veřejnosti, byl velký rozdíl mezi prvním hnutím ANO a druhou ČSSD. Čím Andrej Babiš vlastně nejvíce oslovuje veřejnost, že je mu ochotná odpustit Čapí hnízdo, zavedení registračních pokladen i jeho prohlášení o koncentračním táboře v Letech?

Pan Babiš má především dobrý marketing. Daří se mu vytvářet pocit, že je stále v opozici a bojuje se současným establishmentem, i když je právě on místopředsedou vlády. Navíc vlastní vlivná média a to vše umí pro svoji podporu velmi vhodně spojit. 

Velkým překvapením voleb je nejen ústup ČSSD z pozice lídra oproti předchozímu období, ale také zcela zásadní propad komunistů. Čím si tuto skutečnost vysvětlujete? Sociální demokracie se snaží veřejnosti zalíbit a nehledí na korunu, postavila tedy do voleb slabé kandidáty? Nesplnili sociální demokraté lidem své sliby?    

Já si myslím, že hlasy komunistů, které dlouhodobě získávají, nejsou jen hlasy levicové, ale i ty protestní, to znamená od nespokojených lidí. Právě takové voliče nyní dostal Andrej Babiš na svoji stranu. A pracně vytvořeným zdáním, že je vlastně v opozici a kritizuje politiku vlády, sebral i částečně podporu od veřejnosti sociální demokracii. I když vláda rozhazuje peníze všemi směry, zásluhy u těch pozitivních věcí si za to připisuje hnutí ANO a ty nepopulární jdou pak na vrub socialistům. S tímto názorem některých špičkových politiků ČSSD, kteří ho zastávají, naprosto souhlasím. 

Jak se s volebním výsledkem vyrovnala vaše strana. Co si myslíte, že je tím hlavním důvodem propadu přízně? Domníváte se, že i TOP 09 vzal Andrej Babiš nespokojené voliče z pravé strany českého politického spektra? 

Částečně ano, a také se na tom podepsala nízká voličská účast. Je však chybou, že jsme naše příznivce nedokázali přesvědčit o důležitosti voleb a oni k urnám nakonec nepřišli. Ve středních Čechách jsme měli například volební potenciál okolo 18 procent, ale na volebních výsledcích se to pak neprojevilo.

Právě ve vámi zmiňovaném Středočeském kraji nakonec bude vládnout ANO s hejtmankou Jermanovou, kterou podpořili tři vaši členové včetně místopředsedy středočeského uskupení TOP 09 Daniela Marka. Budou tito členové vaší strany skutečně vyloučeni, jak jste prohlásila? A co je tím pravým důvodem, že nerespektovali rozhodnutí vedení vašeho krajského sdružení?

Oni skutečně jednali v rozporu s usnesením krajského výboru a my jsme se je snažili přesvědčit, ať ho respektují. Motiv jejich jednání mi není ještě známý, to byste se musel na něj zeptat přímo těch tří členů.

Za necelý rok tu máme parlamentní volby, co by chtěla TOP 09 na své práci zlepšit? Nemyslíte si, že jste podcenili kampaň například v odlehlejších krajích republiky, kde nebylo o vás moc slyšet?

Tak určitě budeme muset udělat hodně změn, a to i v otázce programové, musíme dát lidem jasnou vizi. Budeme muset změnit i charakter kampaně. Uvědomujeme si, že jsme udělali spoustu chyb.

Většina občanů má Miroslava Kalouska spojeného s krizovým obdobím a nepopulárními škrty v ekonomice. Vadí jim i jeho dřívější působení na ministerstvu obrany. Opravdu není v TOP 09 jiný člověk, například některý z místopředsedů, který by mohl po něm zastávat post lídra? Nevězí v tom tak trochu problém TOP 09? 

Co se týká působení Miroslava Kalouska na ministerstvu obrany, tak to jsou spíše takové lidové báchorky. Ohledně těch nepopulárních škrtů by si pak lidé měli položit otázku, proč je tehdy vůbec prosazoval. Jestli je dělal kvůli svým osobním zájmům nebo zájmům České republiky. Miroslav Kalousek byl zvolen před rokem předsedou TOP 09 a je to náš nejvýraznější politik. Vím, že má mnoho odpůrců, ale je si třeba připomenout, že při minulých parlamentních volbách získal ve Středočeském kraji nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů různých stran a hnutí.

Hnutí ANO bylo úspěšné ve většině krajů, přesto v mnoha z nich, kde zvítězilo, vedoucí posty nezíská. V několika regionech je totiž snaha vyautovat Babišovo hnutí a utvořit koalice raději s tradičními stranami. Je to legitimní postup při poměrném volebním systému, anebo to vnímáte jako podraz na voliče? Například předseda lidovců Pavel Bělobrádek odmítá Babišovo tvrzení, že se všichni spikli proti ANO, říká, že utvoření koalic je závislé na vztazích mezi regionálními politiky a také na kvalitě jednotlivých lídrů…

Já s názorem pana Bělobrádka určitě souhlasím. V každém kraji jsou jiné podmínky a panují v nich odlišné vztahy mezi jednotlivými regionálními politiky. Proto je naprosto legitimní, že v rámci poměrného volebního systému vznikají koalice, které preferují stav, aby pak kraje co možná nejlépe fungovaly.

Mnoho politických komentátorů označilo právě proběhlé volby za lakmusový papírek pro ty nejdůležitější – parlamentní volby. Dá se tedy i příští rok očekávat drtivé vítězství Babišovy strany?

To naprosto nelze předjímat. Rok je dlouhá doba a může se řada důležitých věcí ještě udát. Předpokládat, co bude za rok tím rozhodujícím nosným tématem, opravdu dnes není možné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…