Lepší ruský reaktor v české elektrárně, než závislost na ruském plynu, varuje energetik. A dětem stávkujícím kvůli klimatu vzkazuje...

09.04.2019 18:40

ENERGETICKÉ OKÉNKO HYNKA BERANA Jak je na tom Česká republika v oblasti přechodu na čistší energetiku? Chystá se další zdražování energií a jak velké? Je současná energetická politika, kterou kabinet Andreje Babiše vede, správná a adekvátně reagující na možné výzvy plynoucí z blízké budoucnosti? Na otázky ParlamentníchListů.cz ve své pravidelné rubrice odpovídal energetik a bývalý tajemník Pačesovy komise Hynek Beran. Svěřil se i s tím, co si myslí o ožehavé otázce kolem dostavby jaderných bloků v Česku nebo o nedávných protestech mládeže v ulicích českých měst za lepší klima.

Lepší ruský reaktor v české elektrárně, než závislost na ruském plynu, varuje energetik. A dětem stávkujícím kvůli klimatu vzkazuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezávislý expert v oblasti energetiky Hynek Beran

Letos se očekává skokové zdražení energií. Jaký je váš výhled zdražování na tento rok a na rok 2020?

Velké zdražení očekáváme až v roce 2022, kdy Němci zavřou v Bavorsku jaderné elektrárny, a bude nedostatek elektřiny. Zde očekávám zdražení komodity na dvoj až trojnásobek. Zdražení letos a v příštím roce bude mírnější, pouze o desítky procent, a už probíhá.

Reaguje ČR vhodně na to, co se kolem energií v současnosti v Evropě děje? Mám na mysli odklon od špinavé energie a fosilních paliv, který se očekává.

ČR reaguje na „špinavou“ energii přesně opačně. Všechno nasvědčuje tomu, že se chystáme v jejím vývozu pokračovat.

V čem spatřujete důvod tohoto přístupu? Proč vláda nereaguje?

Rusové, na které se tolik ptáte, to udělali naopak. Němci si zavřeli jaderné elektrárny, a oni jim postavili novou rouru s plynem a vydělávají na tom. Pochopil bych, kdyby Češi také něco za draho vyvezli a postavili si z toho novou elektrárnu. Zatím to ale spíše vypadá, že vyvezeme uhlí na starých elektrárnách a pak budeme od Němců nakupovat ten ruský plyn a pálit ho na elektřinu pro elektromobily.

Jaké má Česko tváří v tvář těmto změnám vlastně možnosti? Je český energetický mix nastaven vhodně?

Pokud bychom elektřinu nevyváželi a neuzavřeli v roce 2025 Dukovany, pak je náš mix docela rozumný. Měli bychom z uhlí třetinu, a ne polovinu, a mohli bychom postupně dotahovat obnovitelné stroje, především domácí a průmyslovou fotovoltaiku namísto solárních baronů.

Solární baroni? Jak tomuto výrazu rozumět?

Ty velké solární elektrárny jsou zvýhodněny nejenom dotacemi, ale musí se od nich nakupovat za draho elektřina i v době, kdy ji nikdo nechce. Aby někdo nakoupil kilowattu od privilegovaného výrobce za deset korun a pak ji za korunu vyvezl do zahraničí, nezlobte se, pane redaktore, takhle to dělá jenom blbec.

A když si chcete dát tisíckrát menší elektrárnu na vlastní střechu, monopolisté mají spoustu obstruktivních podmínek, zatímco na ty privilegované „barony“ vybírají s výhrůžkou, že když to nezaplatíme, odpojí nás od sítě. Tohle je středověk, a ne technický pokrok.

Dovedete si představit nějaký scénář, který by pro běžného spotřebitele energií v Česku znamenal prakticky katastrofu?

V roce 2022 přijde takový scénář pravděpodobně sám od sebe. V Německu zřejmě nastane nedostatek. Elektřina se bude zdražovat a bude se do Německa vyvážet. Je na vládě, zda podpoří tento export a související zdražování, anebo zda učiní účinná opatření na ochranu spotřebitelů a našeho průmyslu.

Jsou ale taková opatření vzhledem k jednotnému evropskému trhu vůbec možná? Jak by tato opatření v praxi vypadala?

Čistý zákaz vývozu by byl obtížný. Ale existují možnosti upravit poplatky, tarify a daně a podpořit domácí spotřebitele. Tak to dělá každý, s výjimkou Česka. Podívejte se na poplatky jinde – třeba v telekomunikacích a v bankách. Dnes už nejde tolik o daně, ale právě o ty poplatky. Zahraniční monopoly nás jimi dusí a vysávají, a stát s tím prakticky nic nedělá. Měl by se chystat na prevenci dalšího zdražování, které je už za dveřmi. Pak nám budou zase naši politici vykládat, že za to mohou v Bruselu – copak tam mají „solární barony“? To je česká invence, ne bruselská politika.

V posledním roce jsme byli svědky jakési „politické hry“ kolem možného rozšíření českých jaderných elektráren. O zakázku měli zájem jak Rusové, tak Američané, i další firmy. Nakonec se zatím nic stavět a rozšiřovat nebude. Není česká energetika tak trochu zajatcem v geopolitické hře velmocí, rukojmím v tahanicích mezi USA a Ruskem?

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí
Energetika je politický obor. Žádná charita to není. Jaderná energetika a jaderný program jako celek, byť mírový, už vůbec ne. Když má Putin v Rusku kohout na Nord Streamu, nemusí mít v Berlíně maršála Šojgu, a paní Merkelová ho bude poslouchat, aby jí voliči v zimě nezmrzli. Podstatným prvkem je, abychom v takových tahanicích nemrzli spolu s nimi.

V současnosti jsou vztahy mezi západními mocnostmi a Východem (Čína, Rusko, Írán) napjaté. Je vůbec v takové situaci průchodné, aby jaderné elektrárny v Česku, které původně představují ruskou technologii, rozšiřovala ruská firma?

Musíme si uvědomit, že tu máme už šest ruských jaderných reaktorů, s jedněmi se počítá do roku 2035 a s druhými dokonce do roku 2045. Nebo je snad chce vláda zarazit, jako Merkelová, a zbourat Horní Jiřetín? Reaktor můžeme koupit i jinde, a i kdybychom koupili ruský, můžeme do něj palivo nakoupit v dalších několika zemích, USA nevyjímaje.

Měli by tu zakázku tedy podle vás dostat Rusové?

Měl by ji dostat ten nejlepší. Nejenom nejlevnější, musí to být spolehlivé, a to je drahé. Potřebujeme ale takový přístup, který zapojí naše experty, školství a průmysl do mezinárodního programu. Jaderná energetika je špičkové průmyslové odvětví, není to žádná otrocká práce v montovnách. Rusové patří ke světové špičce, ale nejsou jediní. Máme na našem území i surovinu pro palivo do těch elektráren, mohli bychom participovat třeba na části jaderného programu. Naším současným problémem je, že tu zakázku nemůže dostat nikdo, aby to nevyhráli třeba Rusové.

Kdyby to dělali Rusové, bylo by to podle některých názorů bezpečnostním rizikem...

Tak budeme raději od Rusů dovážet zemní plyn? Závislost na ruském plynu je pro nás daleko horší než závislost na ruských jaderných zařízeních, která tu už máme. Palivo do nich můžeme nakoupit jinde a uskladnit na několik let. Plyn ve všech zásobnících, které jsme si chytře vyprodali, nejvýše tak na půl zimy. Naše vydíratelnost nedostavbou jádra a jeho náhrada ruským plynem je proto daleko zásadnější. I pro ty, kteří se Rusů bojí, představuje ten reaktor v současných podmínkách menší závislost a menší zlo, i kdyby měl být ruský. Máme-li si dávat na Rusko pozor, měli bychom na něm být co nejvíce energeticky nezávisí. Kdybyste si mohli vybrat, jestli koupíte ruskou pekárnu, nebo budete každý den z Moskvy dovážet rohlíky, co byste si vybrali?

Před nedávnem v Česku protestovaly tisíce středoškoláků proti znečišťování klimatu. Studenti v ten den nešli do školy. Stávkovali po vzoru Grety Thunbergové. Pochodovali Prahou a dali vládě ultimátum. Podle jejich názoru a podle názoru některých vědců zbývá lidstvu už jen 12 let, poté se situace kolem klimatu vymkne z kontroly. Jak se na to díváte vy jako energetik? 

Pokud studenti chtějí protestovat, doporučil bych jim především protestovat proti exportu elektřiny. Tím můžeme náš podíl emisí výrazně snížit. A dále před Ministerstvem financí pro zavedení cel z takových zemí, které ovzduší nešetří, z těch totiž většinu našeho zboží dovážíme. Oblékáme se do šatů a obouváme se do bot, které se na zničení klimatu podílely možná více než náš vlastní průmysl.

A co drobná elektronika? Ta má jakou uhlíkovou stopu? Spousta teenagerů si život bez nových mobilů či jiných elektronických hraček zcela jistě nedokáže představit...

Problém není tolik v elektronice samé, ale v tom, že nás výrobci neustále nutí nakupovat elektroniku novou. Některé výrobky jsou již vyrobeny se záměrem, aby se za nějakou dobu pokazily a nešly opravit. Pak tu nejde jenom o uhlíkovou stopu, ale o suroviny. Podívejte se na Afriku, jak to tam teď vypadá. Zničená příroda... a obyvatelstvo utíká do Evropy.

Je vůbec představitelné se do roku 2050 zbavit fosilních paliv a emisí skleníkových plynů, jak děti požadují?

Kdyby Česká republika pokračovala v jaderném programu a podporovala by domácí obnovitelné zdroje a chytré sítě, může se nám to podařit. Technicky to možné je. Ale i tak bych nedoporučoval ztratit těžební schopnost uhlí úplně, je to vzácná chemická surovina, zejména u země, která nemá vlastní ropu.

Mluví se o nástupu elektromobilů... Je představa, že by došlo k jejich masovému nasazení, reálná?

Kdyby třeba 20 procent osobních aut začalo jezdit na elektřinu, je to podobný rozdíl ve spotřebě, jako mezi teplou a studenou zimou. Problém je, kde to chceme dobíjet, když už nyní nemáme na sídlištích kde parkovat a nejsme schopni stavět P-R parkoviště. Budeme pak mít ještě větší problém s parkováním s dobíječkami, než máme nyní i bez nich. Na chodníku před domem nebo v parku na trávníku ten elektromobil dobijeme jenom stěží.

Jsou nějaké jiné alternativy pohonu?

Ano, plyn, i takový, který vyrobíme z přebytku obnovitelné energie a můžeme jej uskladnit. Takzvaná power-to-gas. A plynová mobilita jako taková. Pokud bychom udělali tu chybu, že bychom nedostavěli jaderná zařízení a stali se částečně závislí na výrobě elektřiny ze zemního plynu, je jednodušší na ten plyn jezdit rovnou, než jej pálit a dělat z něj elektřinu.

Jaké společenské změny by byly nutné pro to, abychom se špinavých, fosilních paliv skutečně byli schopni jako civilizace zbavit?

Učinit jako civilizace rozhodnutí a nechat ten obor inženýrům, a ne politikům. Jak by asi vypadala medicína, kdybychom ji nechali politikům, a ne doktorům? Tady nám hrozí nikoli středověk, ale pokračování dosluhující komunistické energetiky, která je u mnoha zařízení na zenitu provozuschopnosti. Většina elektráren je ze 70. a 80 let. Představte si, že by to byla třeba nákladní auta a jezdila nám stále po silnicích.

V minulém rozhovoru na téma energetiky jste na ParlamentníchListech.cz varoval před určitým špatným scénářem, ke kterému může dojít v případě, že česká energetická politika nebude v blízkých letech sledovat určité kroky. Mohl byste ve stručnosti připomenout, co by mohlo nastat?

Vyvezeme uhlí ve formě elektřiny do Německa. Prolomíme těžební limity, abychom měli sami dost elektřiny, když si uhlí před limity vyvezeme do Německa, kde budou mít za tři roky deficit. Mezitím neobnovíme jadernou energetiku, a obavu z ruské technologie vyměníme za totální závislost na ruském plynu, až nám uhlí za limity dojde anebo je Unie úplně zakáže.

Jaké kroky by Česko mělo sledovat, aby se tomuto scénáři vyhnulo?

Chránit domácí spotřebitele a průmysl, jako to dělá každý normální stát. Jinak z nás politici udělají kolonii. Stavět moderní energetická zařízení v průmyslové a domácí energetice a pokračovat v jaderném programu. A s péčí řádného hospodáře se věnovat nejenom nerostným zásobám, ale třeba i ničení orné půdy pěstováním „energetických“ plodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…