Lidé panu Babišovi závidí. Je to o české národní povaze, myslí si senátorka ANO

08.07.2017 4:43

ROZHOVOR „Pro vládu ČR není hlavní otázkou plnění stanovených kvót pro migranty, ale ochrana vnějších hranic schengenského prostoru,“ říká senátorka Zuzana Baudyšová (za ANO) na konto toho, že vláda Česka odmítá přijmout do země další migranty. Podle ní do Evropy čím dál více míří děti bez doprovodu rodičů. „Řešení musíme hledat urychleně, a to na všech úrovních, protože děti jsou velmi ohrožené na životě, když jsou zneužívány k prostituci, k obchodu s orgány a i jinak,“ zdůrazňuje a zastává se krom toho i exministra financí Babiše: „On je zkušený a pracovitý politik se všemi předpoklady plnit další výzvy a zároveň dobře hájit a reprezentovat ČR i v rámci EU. Plísnění pana Babiše je především o závisti...“

Lidé panu Babišovi závidí. Je to o české národní povaze, myslí si senátorka ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Baudyšová při kampani před volbami do Senátu

Paní senátorko, před pár dny jste v rámci výjezdu výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu byla v Itálii, a jak jsem se dozvěděla, kromě jiného jste se seznamovali s tím, jak italští kolegové pečují o své památky. Co jste se tam dozvěděli?

Hlavním programem výjezdní cesty senátního výboru do Itálie byla problematika týkající se ochrany kulturního dědictví. Tomu byl také podřízen program návštěvy, jehož stěžejním bodem bylo rozsáhlé jednání s partnerským senátním výborem o řešení památkové péče v Itálii a srovnání legislativních rámců umožňujících ochranu památek. Při návštěvě některých vybraných kulturních památek jsme měli možnost si ověřit, že péče o ně je na vysoké úrovni a tomu odpovídá i jejich stav. Bez nadsázky se dá říci, že se Italové mohou stavem památek chlubit.

Odkud čerpají peníze na opravy památek?

Italové si dobře uvědomují, že dobře udržované kulturní dědictví se nabízí téměř samo tisícům návštěvníků nejenom Říma a Florencie. Navštěvují Itálii především kvůli kulturnímu dědictví této krásné země. Systém financování má dlouhou tradici a je úplně běžné, že vedle státních prostředků do financování vstupují soukromé peníze. To je umožněno různými daňovými úlevami. Neopomenutelným dalším zdrojem jsou i nejrůznější kulturní fondy. Výsledky dokazují, že ochrana kulturního dědictví se určitě vyplácí.

Itálie čelí v posledních dnech enormnímu náporu migrantů, kteří se vydávají k jejím břehům. Vy jste některé z těch migrantů viděla na vlastní oči? Jaké pocity jste z nich měla?

Migrace a migrační krize jsou velmi těžkým ořechem k rozlousknutí. Bezpečná a chráněná Evropa je i jedním ze čtyř pílířů Římských smluv, které byly v Římě podepsány na jaře letošního roku.

Tvrdí se, že mezi migranty je hodně dětí bez rodičů. Kde se tam vzaly, jak je možné, že jsou bez rodičů? Existuje nějaká společná evropská vize, jak o tyto děti lze pečovat? Tím mám na mysli, zda EU pro ně má vytvořený nějaký speciální program a zda funguje...

Ptáte se velmi správně, jak je možné, že děti bez doprovodu rodičů zůstávají opuštěny a jen stěží se dovíme, kde jsou? Od ledna do května letošního roku přicestovalo do Itálie 60 232 migrantů, z toho bylo 6242 dětí bez doprovodu. Jedná se o hrubé porušování článků Úmluvy o právech dítěte. Domnívám se, že k problematice dětí migrantů bez doprovodu by měla zaujmout stanovisko OSN, která je kompetentním orgánem zodpovídajícím za naplňování úmluvy!

Statistika Eurostatu uvádí, že jen v roce 2015 v EU požádalo o azyl téměř 90 tisíc dětí. Děti a mladiství navíc podle Eurostatu často končí v rukou zločineckých gangů a jsou využíváni i k prostituci. Je to hodně smutný osud...

Ano, je to otřesné. Otázkou je, zda jsou v současnosti k dispozici nástroje, aby se s tím dalo efektivně něco dělat. Mám obavu, že zatím ještě moc ne. Řešení musíme hledat urychleně, a to na všech úrovních, protože děti jsou skutečně velmi ohrožené na životě, když jsou zneužívány k prostituci, k obchodu s orgány a i jinak. Čím jsou děti mladší, tím jsou bez svých rodičů či jejich zástupců ohroženější. Navíc se informace o těchto dětech mete pod koberce úředníků a konkrétní údaje jsou nedostupné.

Naše vláda nedávno uvedla, že ČR už nepřijme v rámci kvót do ČR ani jednoho migranta. K tomu však francouzský prezident Macron řekl, že některé evropské státy prý EU vnímají jako supermarket, ze kterého si je možné jen brát. Narážel tím na fakt, že ČR, ale i jiné státy V4 odmítají již delší čas kvóty na uprchlíky. Co si o slovech Macrona myslíte? Je pozice Česka v pořádku?

Tady je třeba znovu připomenout, že většina migrantů nemíří do České republiky, ale do již naplněného Německa a severských zemí. Proto není pro vládu ČR hlavní otázkou plnění stanovených kvót pro migranty, ale ochrana vnějších hranic schengenského prostoru. Na to bychom se měli zaměřit hlavně.

Na čele peletonu, co se týče volebních preferencí, se drží již delší dobu hnutí ANO Andreje Babiše, a to přesto, že Babiše nedávno plísnil jeden politik za druhým. Čím to podle vás je, že Andrej Babiš oslovuje tolik lidí? A jak jste vnímala jeho odchod z pozice ministra financí?

Pan předseda Babiš je zkušený a pracovitý politik se všemi předpoklady plnit další výzvy a zároveň dobře hájit a reprezentovat ČR i v rámci EU. Plísnění pana Babiše řadou občanů je především o závisti, kterou máme tak trochu v národní povaze.

Když už je řeč o Babišovi, nelze opomenout ani odchod Bohuslava Sobotky z postu šéfa ČSSD. Udělal podle vás Sobotka dobře?

Zda pan Sobotka udělal odchodem z postu šéfa ČSSD dobře, ví nejlépe on sám. Je mladý a učí se. Nevidím důvod hodnotit jeho chování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…