Lidovci teď nehledají ženicha. Zdechovský promlouvá také o tom, jak to bylo s „konferencí s Robinsonem“ a o podrazu v Bruselu

06.04.2019 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Nejsme strana, která v současné době hledá ženicha. Jsme poměrně dost samostatně zaměření a chceme v tuto chvíli jít svým směrem,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o KDU-ČSL europoslanec Tomáš Zdechovský. Připouští ale, že před parlamentními volbami se přirozeně nabízí spolupráce s ODS s cílem porazit Andreje Babiše. Vyjadřuje se i ke schválené copyrightové směrnici, proti níž on sám hlasoval, i ke zrušené konferenci, na které chtěl původně vystoupit o Barnevernetu, ale která byla zrušena kvůli účasti protiislámského aktivisty Tommyho Robinsona.

Lidovci teď nehledají ženicha. Zdechovský promlouvá také o tom, jak to bylo s „konferencí s Robinsonem“ a o podrazu v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí
 
KDU-ČSL si na sjezdu o minulém víkendu obměnila vedení. Má nového předsedu a téměř nové celé vedení plné nových tváří. Čím to, že se konzervativní strana rozhodla pro tak zásadní změnu, a není až moc velká?
 
Myslím, že změna je určitým způsobem potřebná. KDU-ČSL musí reagovat na to, co se děje ve světě a na to, že dneska se politika mění a vyžaduje mladé tváře. My jsme si zvolili cestu velké obměny. Ze zkušených tam zůstal Honza Bartošek a ti další jsou úspěšní komunální politici, náměstci primátora. Je to nová cesta obrody KDU-ČSL nebo pokračování tohoto směru v KDU-ČSL. 
 
Jaká byla podle vás éra strany za předsedování Pavla Bělobrádka? 
 
Velmi pozitivní. Pavel Bělobrádek dal straně hodně věcí. KDU-ČSL převedl z doby krize do politického blahobytu. V posledních letech bylo potřeba stranu změnit a pokračovat ve věcech, které byly nastartovány. Strana je živý orgán a je potřeba ji neustále tvořit a přinášet do ní nové myšlenky. 
 
Na sjezdu zaujalo i to, že poražený protikandidát na předsedu Marian Jurečka se asi naštval kvůli kritice při působení ve vládě s hnutím ANO a nekandidoval na post místopředsedy. Nebo jak jste to vnímal vy?
 
Vnímal jsem to jako přirozené. Marian Jurečka odpracoval devět let v tom nejhorším čase pro KDU-ČSL, kdy neměla peníze, měla dluhy, vypadla z Poslanecké sněmovny. Když se podíváme na jeho fungování – byl velmi úspěšný ministr, jako jediný dosáhl nárůstu počtu hlasů, kdy lidovci zaznamenali propad.
 
Marian Jurečka opravdu se velmi snažil i během kampaně na předsedu. Dokážu to lidský pochopit, také jsem jednou objížděl kraje a nestal se místopředsedou. Chápu tedy ty emoce i v souvislosti s tím, co bylo proneseno a nemuselo být proneseno. Dnes už je týden po sjezdu a je potřeba se z toho oklepat a říci – co se stalo, stalo se, ale jdeme makat dál. Nikdo nevystupuje, nikdo se nebouří, strana není rozdělená na dva tábory, a to je důležité. 
 
Jaká je budoucnost KDU-ČSL? Očekáváte nějakou bližší spolupráci s nějakou středopravicovou stranou, mluví se hlavně o ODS? Jak je to reálné, v jaké je to fázi?
 
KDU-ČSL v současné době jde samostatně do evropských voleb, chceme uspět s podporou menších konzervativních stran. Pak jsme ochotni vést diskuse se všemi od pomyslného středu doprava, se stranami, které mají podobné názory a hodnoty. Samozřejmě se přirozeně nabízí spolupráce s ODS do parlamentních voleb s tím, že pokud chceme porazit Andreje Babiše, tak musíme mít vedle sebe silného partnera, který má na hodně věcí podobně konzervativní pohled jako má KDU-ČSL. Nicméně nejsme strana, která v současné době hledá ženicha. Jsme poměrně dost samostatně zaměření a chceme v tuto chvíli jít svým směrem.  
 
 
Ještě před sjezdem KDU-ČSL proběhlo v Evropském parlamentu hlasování o copyrightové směrnici, která například podle Pirátů omezí svobodu slova na internetu. Co si vy o této směrnici myslíte a co se kolem toho dělo, tam jeden pozměňovací návrh neprošel o pět hlasů? 
 
Dělo se to, že zpravodaj, který to měl na starosti – Axel Voss – nedodržel svůj slib, který nám dal, když jsme to posílali do trialogu. To se z mého pohledu prostě nedělá. Celou dobu jsem vedl politiku čestně a když mi dá někdo slovo, tak věřím, že ho dodrží,. Přinesl nějaký návrh, který neodpovídal tomu, co jsme chtěli a co deklaroval, že se bude snažit prosadit. Podle mě ten paragraf třináct – v současnosti sedmnáct – může omezit svobodu slova ve svých důsledcích, a je napsaný špatně. Tvrdit, že v rámci zákona přijímaného v České republice to upravíme, je prostě blbost. Nejednoznačnost směrnice i to, jak je špatně napsaná právnicky, mě vedly k názoru, že nikdy pro takový návrh nemohu zvednout ruku. Proto jsem hlasoval proti. 
 
Důvodem, proč jsme chtěli, aby prošel pozměňovací návrh, byl ten, že kdybychom tento paragraf z toho vytáhli, tak sedmdesát procent těch, co proti směrnici něco namítali, ji mohlo s klidným svědomím podpořit. Nemuseli jsme zbytečně vyvolávat v lidech negativní emoce. Podle mě by to bylo logické řešení, na kterém by nikdo neprodělal. Byl by to rozumný kompromis. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

V Poslanecké sněmovně měl údajně na pozvání poslance Poura vystoupit na konferenci Rodina a právo v 21. století protiislámský aktivista Tommy Robinson. Akce, která se měla konat v pátek, byla nakonec zrušena. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše (dle jeho vyjádření na fb) je to ultrapravicový kriminálník. Je to výstižné označení? Vy jste údajně měl, stejně jako třeba Jitka Chalánková, také na této konferenci vystoupit, ale pak jste účast odvolal. Bylo to kvůli Robinsonovi?
 
Už v pondělí jsem avizoval, že této konference se nejspíše nezúčastním. Z důvodu toho, že v té době mám domluvenou schůzku s norským velvyslancem. S ním chci hovořit o případu Evy Michalákové. Budu s ním chtít jednat o nějakém posunu v celé kauze. 
 
Co se týká Tommyho Robinsona – jeho názory jsem do detailu úplně neznal. Vím, že se angažoval v oblasti sexuálního zneužívání dětí, což je určitě záslužná práce. Na druhou stranu jsem viděl dvě jeho videa a způsob jeho prezentace této problematiky je hodně extrémní. Z tohoto pohledu nevidím důvod, proč bych s ním vystupoval na konferenci o rodině v 21. století, kde jsme se chtěli věnovat tématu Barnevernetu. 
 
Od začátku nebylo známo, že tam přijdou nějací aktivisté. Bylo avizováno, že se jedná o průřezovou konferenci poslanců Parlamentu ČR a Evropského parlamentu. Předpokládal jsem, že tam budou zastoupeni poslanci napříč politickým spektrem, a že to bude normální standardní politická konference. Dostal jsem pozvánku od poslance ANO a chtěl jsem tam prezentovat naši práci za pět let v Evropském parlamentu. Kde ukážeme, jakým směrem se nevydávat při ochraně rodin a dětí. Ale když si tam někdo pozve kamarády aktivisty, když si na konferenci někdo bude léčit své komplexy vůči jedné či druhé straně, nebo říkat jak ho všichni ignorují... Zažil jsem to teď na twitteru a na facebooku, kdy ti jeho příznivci používají sprostá slova. Ať se pak nediví, že je nikdo neposlouchá. Takto se demokratická debata nevede.
 

 

  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …