Lídr Jihočechů Hroch: Je třeba zavést přísnější hraniční kontroly pro uprchlíky

05.10.2016 12:04

Před čtyřmi roky skončili Jihočeši 2012 se třetím nejvyšším počtem mandátů v opozici. Jakých největších chyb se vedení kraje v minulosti dopustilo? Jaký přístup hnutí preferuje k otázce bezpečnosti, dopravy a celkového rozvoje kraje? Nejen o tom jsme si povídali s předsedou hnutí, zastupitelem kraje a dlouholetým starostou Kovářova Pavlem Hrochem. Zavazuje se také, že celý program hnutí je založen na reálných záměrech, které se dají splnit v průběhu volebního období. O jaké konkrétní sliby jde?

Lídr Jihočechů Hroch: Je třeba zavést přísnější hraniční kontroly pro uprchlíky
Foto: archiv politika
Popisek: předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch

Ve volbách před čtyřmi roky získali Jihočeši 2012 třetí největší počet hlasů, ale i tak skončili v opozici. Domníváte se, že vás to posílilo? Jak nyní vidíte vaše šance?

Každá strana nebo hnutí, které po čtyři roky jsou v opozici, to mají velmi složité v prosazování svých předvolebních slibů. My jsme se v zastupitelstvu po celou dobu snažili být konstruktivní opozicí upozorňující na některá nesprávná řešení pro rozvoj Jihočeského kraje. Pronikali jsme do nových a nových záměrů a každá zkušenost je důležitá a prospěšná pro další rozhodování. Naše šance jsou podle průzkumu zhruba na 14 %, což koresponduje s výsledky minulých krajských voleb z roku 2012. Pokud by to bylo po ukončení voleb 2016, byl by to pro nás velmi dobrý výsledek. Věříme, že voliči nás sledují po celé funkční období a svým hlasem nás podpoří, abychom dosáhli ještě lepšího volebního výsledku.

Jakého největšího pochybení se dopustilo vedení kraje v uplynulých čtyřech letech? 

Několik zásadních pochybení se zrodilo při správě veřejných financí. Například vytvoření Krajského školního hospodářství, nebudování obchvatů ani jejich technická příprava. Podle našeho názoru při investicích do letiště se měli vyjádřit občané Jihočeského kraje, zda souhlasí s tak náročným projektem, který s sebou ponese i do budoucna velmi zásadní zatížení pro samosprávu Jihočeského kraje.

Čím chcete přesvědčit voliče v Jihočeském kraji? Jaké jsou vaše priority?

Na naší kandidátce jsou prověření komunální politici s bohatými zkušenostmi s hospodařením ve svých městech nebo obcích, kteří své pozice starostů nebo místostarostů potvrzují opětovným zvolením již poněkolikáté. Nabízíme program, který je založen na reálných záměrech rozvoje kraje, a nejsou to pouze sliby, které po volbách se u některých uskupení rozplynou jako pára nad hrncem. Našimi prioritami je budování obchvatů obcí a měst, které jsou nadměrně zatíženy dopravou nákladní, ale i osobní. Chceme napomoci menším obcím s opravami místních komunikací zřízením samostatného grantového programu. Zachování poskytovatelů sociálních služeb udržet a zkvalitňovat lékařské služby i na okrajích Jihočeského kraje. Podpora domácích hospiců, kultury a volnočasové aktivity jsou dalšími našimi zásadními prioritami. Podpora malého a středního podnikání nemůže chybět ve vztahu k prvnímu zaměstnání absolventů středních škol.

Jaké by byly první tři kroky, které byste podnikl, kdybyste se stal hejtmanem?

1. Rozpočet na rok 2017. 2. Začít s přípravami a budováním obchvatů. 3. Revidovat všechny příspěvkové organizace a jejich přínos.

Co považujete z programu hnutí za nejdůležitější?

Celý program je založen na reálných záměrech, které se dají splnit v průběhu volebního období, a to považuji za velkou devízu. Je vytvořen po diskusi s našimi členy a příznivci a vychází z výsledků strategických rozvojových plánů, které vytvářely na území kraje místní akční skupiny, které se v plánovacím období 2014–2020 stanou jedinými administrátory evropských financí. Důležitými body jsou zajisté vzdělání, bezpečnost, zaměstnanost a rozvoj, kultura včetně údržby krajiny a životního prostředí.

Zdá se, že jedním z hlavní témat voleb je migrace, a to i přestože její řešení přesahuje kompetence kraje a Česko není pro uprchlíky ani cílovou zemí. Troufnete si odhadnout, do jaké míry uprchlická krize ovlivní i výsledek voleb?

Podle mého pohledu se migrace do krajských voleb moc neprojeví. Je to velké téma s přesahem hlavně do parlamentní politiky.

Téma bezpečnosti ale bezpochyby podceňovat nelze. Na co je podle vás potřeba se zaměřit? 

Bezpečnost je prvořadá pro každého krajského politika. Kraj musí být připraven na situaci s migrací, ale nejen to. Zkušenosti máme bohaté s povodněmi i suchem, a proto spolupráce IZS je velmi důležitá ve vybavení jednotlivých složek. Tady musí kraj pokračovat v jednotlivých grantech na podporu např. SDH.

Vidíte v otázce řešení migrační krize nějaké světlo na konci tunelu? Nebo jaký očekáváte vývoj a jak zabránit tomu, aby vše opravdu neskončilo potoky krve? 

Pokud nebudou kontroly hned na hranicích, aby bylo patrné, že nejde o ekonomické uprchlíky, tak se budou stále stěhovat do Evropy tisíce lidí. Nejsem proti pomoci lidem, kteří to potřebují. Vždyť Česká republika pomáhá ročně spoustě lidem, kteří přicházejí do Česka.

Otázka na závěr. Proč by voliči měli přijít k volbám a dát vám svůj hlas?

Každý občan by měl mít určitou zodpovědnost za rozvoj svého území, a to se týká i kraje. Mají možnost si zvolit demokraticky své zástupce v zastupitelstvu, kteří následně rozhodují o programech a rozvojových investicích, jež se přímo dotýkají voliče samotného. Bylo by dobře, aby si osvojili toto právo hlavně mladí voliči, a podíleli se tak svým hlasem na správě veřejných financí. Nabízíme všem voličům kvalitní prověřený tým, který uznává demokratické principy, slušnost, obětavost, transparentnost. Podpoří-li nás voliči, my je určitě nezklameme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…