Lídr ODS v Olomouckém kraji Horák: Uzavřel jsem sázku na zisk 11 % hlasů voličů

03.08.2016 14:24

Roli lídra bych nepřijal v situaci, kdyby byla Občanská demokratická strana na vrcholu popularity, svěřil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Dalibor Horák. Přesto je ale přesvědčen, že zástupci ODS zasednou ve všech krajských zastupitelstvech a alespoň v některých z nich se stanou součástí nových koalic. Za největší selhání stávající krajské koalice považuje změnu organizační struktury úřadu. Opřít se chce ale také do obnovy silniční sítě II. a III. třídy a za neméně důležitou považuje i oblast bezpečnosti a vzdělávání.

Lídr ODS v Olomouckém kraji Horák: Uzavřel jsem sázku na zisk 11 % hlasů voličů
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uničova Dalibor Horák (ODS)

Proč a s jakým cílem jste se rozhodl jít do souboje o post prvního muže kraje?

Já bych se docela bránil tomu slovnímu spojení „souboj o post prvního muže kraje“. Víme, že v naší legislativně není zakotvena přímá volba hejtmanů a že prvního muže kraje ve skutečnosti vybírají členové zastupitelstva na jeho ustavující schůzi. K tomu, abych se postavil do čela kandidátky, mě vyzývala řada kolegů napříč regionem. Velká část z nich tím dokonce podmiňovala svou účast na kandidátce. Vedení kandidátky občanských demokratů pro podzimní krajské volby v Olomouckém kraji považuji především za službu politickému subjektu, se kterým jsem za 24 let svého členství prožil dobré i zlé, který momentálně není v nejlepší kondici. Roli lídra bych nepřijal v situaci, kdyby byla Občanská demokratická strana na vrcholu popularity. A konečně k tomu dotazovanému cíli, tím je jednoznačně dosažení důstojného volebního výsledku a posílení pozice strany v rámci Olomouckého kraje.

V roce 2008 vytvořila vítězná ČSSD koalici s ODS a KDU-ČSL. O čtyři roky později se ale dohodla na spolupráci s KSČM. Podepsalo se podle vás nějak negativně působení komunistů v radě na fungování kraje? Jak byste koalici hodnotil?

Představitelé sociální demokracie se po krajských volbách v roce 2012 uzavřením minimální vítězné koalice s KSČM snažili maximalizovat svůj volební zisk. Nelze vysloveně říct, že by v končícím volebním období na kraji došlo k nějakým výrazným rozhodnutím, která by znamenala otočení kormidla k levému okraji politického spektra. V průběhu volebního období bylo spíše vidět, a není to jen můj dojem, že politická reprezentace Olomouckého kraje spolu s Krajským úřadem, nepůsobily jako soudržný tým s jasným cílem. Naopak se zdálo, že zde působí množství individualit, které se ve svých cílech někdy nesetkávají.

Jakého největšího pochybení se dopustilo vedení kraje v uplynulých čtyřech letech?  

Při pohledu zvenku byla jednoznačně nejvýraznějším přešlapem rozsáhlá organizační opatření, která výrazně zasáhla do struktury Krajského úřadu. Tato opatření se navíc odehrála pouze několik měsíců před koncem volebního období. Na jejich základě úřad opustila řada kvalitních pracovníků, které se nepodařilo plnohodnotně nahradit. Dále byl omezen přístup do hlavní budovy úřadu. Tato opatření měla za následek, že klienti úřadu ztratili přehled o tom, kdo vlastně řeší jednotlivé agendy a jaké mají konkrétní úředníci vlastně kompetence. Poměrně dlouho také trvalo, než se usadil telefonní seznam úřadu. Opatření vyvolala negativní reakci zejména ze strany zástupců měst a obcí. Je sice pravda, že de jure jsou podobná opatření v kompetenci ředitele úřadu, ale de facto by se měla politická reprezentace aktivně podílet na vytváření takového klimatu na krajském úřadě, které by podobné přešlapy vyloučilo.

Osobně pamatuji vytváření struktury krajského úřadu po roce 2000, historicky první hejtman Olomouckého kraje byl a je dodnes můj kolega v Zastupitelstvu města Uničova. V letech 2004–2012 jsem byl členem zastupitelstva a mezi lety 2004–2008 také členem rady kraje. Můžu potvrdit, že před zmiňovanými změnami krajský úřad pracoval velmi efektivně. Pochopil bych, kdyby v průběhu doby nastala potřeba nějakých dílčích změn, ale komplexní změna organizační struktury krajského úřadu byla jednoznačně krok špatným směrem.

Pod heslem „Zjednodušme to“ se chce ODS zaměřit na snížení daní, odvodů, zlepšení bezpečnosti, dopravy, školství či zdravotnictví. V které z výše uvedených oblastí kraj podle vás musí nejvíce přidat?

Domnívám se, že přes řadu již realizovaných investičních akcí je třeba se intenzivně opřít do obnovy silniční sítě II. a III. třídy. Nedostatky sítě komunikací stále ve velké míře komplikují dopravu osob do zaměstnání a za vzděláním, a podnikatelským subjektům dodávky materiálu a odbyt výrobků. Zejména na komunikacích III. třídy je ještě vidět velký dluh. Starostové jednotlivých obcí se, většinou bohužel marně, stále na kraji domáhají oprav těchto komunikací.

Zejména v odlehlejších částech kraje je navíc nutné se ze strany kraje, ve spolupráci s obcemi, aktivně podílet na zajištění základní zdravotní péče.

Co je vaší největší prioritou v nadcházejícím čtyřletém období v oblasti vzdělávání ve vašem kraji, respektive co považujete za největší problém a jak ho chcete řešit?

Politická reprezentace kraje musí zajistit podmínky pro efektivní vzdělávání mládeže v souladu s potřebami pracovního trhu. Zejména je třeba ve spolupráci s vedením jednotlivých měst garantovat jistotu existence stávajícího počtu gymnázií, která připravují absolventy k dalšímu vysokoškolskému studiu. Gymnázia v současnosti tuto jistotu nemají. Vedení kraje si musí uvědomit, že v případě zrušení některého z gymnázií by se dotčený mikroregion stal v rámci kraje periferií.

Stejně tak je nutné zajistit dostatečný počet studentů technických oborů středních škol, aby byly pokryty aktuální potřeby podnikatelských subjektů. Nedostatek zájemců o potřebné studijní obory je možné řešit například zkvalitněním vybavení škol pro odbornou přípravu ve spolupráci s podnikatelskými subjekty. Další možností je takový rozvoj zahraniční spolupráce v rámci kraje a jednotlivých škol, který by zajistil masivnější příchod studentů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny.

Potřebné finanční prostředky pro potřebný rozvoj sítě středních škol je možné zajistit například důslednou revizí nemovitého majetku ve správě těchto subjektů, následným odprodejem nepotřebného majetku a zpětným investováním získaných finančních prostředků do vybavení školních dílen a dalších pracovišť pro odbornou přípravu učňů a studentů.

Jaké jsou vaše plány v oblasti bezpečnosti?

V současné době je otázka bezpečnosti velni důležitá. Nutně je třeba zpracovat nové bezpečnostní dokumenty kraje a jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje vyškolit a vycvičit tak, aby byly schopny reagovat na aktuální hrozby v souvislosti s vývojem v evropském prostoru.

V nedávném porovnání kvality života ve všech regionech České republiky se Olomoucký kraj umístil na 12 místě. Na vině je podle této analýzy zejména špatná poloha kraje, ale i vysoká nezaměstnat a dopravní obslužnost zejména na Jesenicku. Polohu kraje neovlivníte, ostatní ale můžete. Co byste chtěl učinit pro zlepšení života v kraji?

Geografické poměry kraje, který se rozkládá od rovin úrodné Hané přes hřebeny Hrubého Jeseníku až k pahorkatině před polskou hranicí, nelze změnit. Zmiňovanou vysokou nezaměstnanost v některých periferních oblastech kraje dnes vyvažuje nedostatek pracovních sil v centrální oblasti kraje, který se s aktuálním ekonomickým vývojem stává novým závažným problémem. Určitým bonusem bydlení na Jesenicku je na druhé straně zdravé životní prostředí.

Osobně se domnívám, a vyplývá to i z volebního programu Občanské demokratické strany, že ke zkvalitnění života v Olomouckém kraji by prospělo další zlepšení dopravní infrastruktury, jak jsem to už zmiňoval výše. Dalším problémem kraje jsou, při srovnání s většinou krajů, poměrně nízké mzdy. Těmito směry by se měla zaměřit pozornost krajské reprezentace, která vzejde z podzimních voleb.

Když jsme spolu hovořili loni na jaře, vyjádřil jste svou obavu, že v současné době není možné spekulovat o době potřebné k dosažení bývalých pozic Občanské demokratické strany. Rovněž tak jste si netroufnul předpovídat, jestli je to vůbec možné. Změnilo se za uplynulý rok něco, nebo na svém názoru trváte? Jak nyní vidíte šance strany v nadcházejících volbách?

K případnému dosažení bývalých pozic Občanské demokratické strany povede ještě dlouhá cesta, která může být pořádně klikatá. Dosažení důstojných výsledků v podzimních krajských volbách by mělo být pro občanské demokraty jedním z krůčků na této cestě. Za pozitivní je možné považovat skutečnost, že průzkumy preferencí ukazují, že strana je pevnou součástí politického systému České republiky a potvrzuje svou pozici nejsilnějšího pravicového subjektu na politické scéně. Je nepochybné, že zástupci Občanské demokratické strany zasednou ve všech krajských zastupitelstvech a alespoň v některých z nich se stanou součástí nových koalic.

Z jaké volebního výsledku pro ODS byste měl radost?

V Olomouckém kraji je našim cílem dosažení dvouciferného volebního výsledku. Osobně jsem uzavřel sázku na zisk 11 % hlasů voličů.

Politice se věnujete už přes dvacet let, což je dlouhá doba. Neměl jste někdy chuť se vším praštit a věnovat se něčemu jinému než politice? Co vám dává chuť a odhodlání angažovat se v oboru, který se u nás netěší dobré pověsti?

Nemyslím si, že politika obecně by se netěšila dobré pověsti. Podle průzkumů veřejného mínění starostové a komunální politici obecně mají vysokou důvěru občanů. Ani se moc nedivím, že takovou míru důvěry občané nevyjadřují představitelům centrální politické scény. Ale okamžiků, kdy jsem zvažoval své další politické angažmá, byla od roku 1994, kdy jsem byl poprvé zvolen členem Zastupitelstva města Uničova, určitě celá řada. Nad pocity, kdy má člověk chuť se vším praštit, však převažují pozitivní zážitky při setkáních s obyčejnými lidmi, kteří mi dlouhodobě vyjadřují svou důvěru a podporu. Dovolím si uvést jeden případ. Před několika měsíci mě volala asistentka s tím, že v přízemí radnice na mě čeká starší pán o francouzských holích, který nemůže dojít do mé kanceláře v druhém patře radnice. Když jsem k němu seběhl, pán, se kterým jsem se předtím pouze zdravil v ulicích města, mi sdělil, že nastupuje do nemocnice na vážnou onkologickou operaci. Dal mi láhev dobrého alkoholu s přáním, abych ji vypil na jeho zdraví. K tomu dodal, že jestliže se uzdraví, pozve mě na oběd, při kterém podepíše přihlášku do Občanské demokratické strany. Byl jsem hodně smutný, když jsem po pár týdnech dostal zprávu, že tento pán, bohužel, následkům těžké nemoci podlehl. Ale právě podobná setkání jsou mým motorem. Důvěru obyčejných lidí není možné zklamat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…