Lídr zelených z nejmenšího kraje: Bursíkův odchod nám možná spíš pomůže

15.09.2013 18:02

KANDIDÁTI Kandidátku Strany zelených v Karlovarském kraji povede do předčasných voleb Ing. Petr Němec. Problematiku nejmenšího kraje u nás, avšak s největšími problémy, vidí jako zelený politik z jiného úhlu pohledu. Upozorňuje například, že kvůli vážným sociálním problémům lidé u nás odsouvají do pozadí péči o zdraví a životní prostředí. Zajímavý je také jeho názor na odchod Martina Bursíka.

Lídr zelených z nejmenšího kraje: Bursíkův odchod nám možná spíš pomůže
Foto: zeleni.cz
Popisek: Petr Němec

Jak si vysvětlujete náhlý odchod dřívějšího šéfa zelených  Martina Bursíka? Nepoškodí vás před volbami? Uvažujete případně o spolupráci s jeho novou stranou LES?

Krok Martina Bursíka považuji za zcela legitimní ve smyslu stanov Strany zelených. Svůj odchod  velmi obšírně zdůvodnil v e-mailu, který adresoval všem členům strany a který citovala i média. Nedomnívám se, že by svým odchodem zelené poškodil - možná, že naopak umožní zvýšit naši volitelnost pro ty voliče, jimž jako politik ve vedení zelených úplně nevyhovoval. Navíc ohlásil, že jeho projekt LES v těchto volbách kandidovat nehodlá, takže tím spíše bych o poškození nehovořil. Není snadné předpovědět, zda zelení budou se stranou LES v budoucnosti spolupracovat; zatím totiž není znám program této nové formace na české politické scéně, já osobně spolupráci nevylučuji, shodnou-li se oba subjekty na blízkých programových tezích.

Vaší straně se podařilo získat důsledného protikorupčního  bojovníka, advokáta Václava Lásku.  Jaké konkrétní výsledky máte v oblasti boje proti korupci v našem kraji?

Fakt, že Strana zelených  získala na čelo jedné z kandidátek Václava Lásku jasně vypovídá, že zelení jsou dlouhodobě považováni za určitý symbol boje proti korupci; jistě je ještě v paměti lidí neúspěšný pokus o úplatek ve výši jednoho milionu korun, nabízený nám v době, kdy Strana zelených působila v Topolánkově vládě. (Ve zkoušce redakce MF Dnes, když si testovala jednotlivé strany, zdali přijmou úplatky, byla Strana zelených jediná, která nabídku úplatku odmítla- pozn.red.). Na krajské úrovni jsme se spolu s KDU-ČSL zasadili o řešení závad v ROP Severozápad, výsledky tedy za námi jsou.

Co jako zelení říkáte na fakt, že politici napříč stranami považují za největší problém kraje dostavbu silnice R6? Ekologové ale varují, že může její dostavba spíše situaci zhoršit tím, že dojde k většímu nárůstu kamionové dopravy?  

Dostavba R6 je vděčným tématem před každými volbami. Strana zelených v našem kraji dlouhodobě prosazuje její smysluplnou rekonstrukci v podobě mostů, obchvatů a předjížděcích pruhů ve stoupáních, a to za situace, kdy ve státní kase chybějí prostředky na dálniční provedení této komunikace. Jsme přesvědčeni, že i takto pojatá silnice, byť s rychlostí 90 km/h, může naplnit představu o rychlé spojnici s hlavním městem. Navíc všechna přemostění či inženýrské sítě na takto zrekonstruované trase by mohla být koncipována i pro tzv. čtyřpruh, podaří-li se na něj finance v budoucnu vyčlenit. Zatím nám tedy nezbývá nic jiného, než mezi Bochovem a Novým Strašecím projíždět obcemi, zdržovat se v kopcích za kamiony či čekat na železničních přejezdech.

Dalším předvolebním hitem se stala problematika mateřských škol. Upozorňujete na ni také.

Kupodivu nabídka míst v mateřských školách nepředchází statistikám o porodnosti. To je pro mě překvapení, dnes víme přece vše o všem a tady jsme najednou zaskočeni demografickými údaji.  Chceme garantovat místa v  mateřských školách pro děti od tří let a pomoci tak mladým rodinám vrátit se na pracovní trh.

V Karlovarském kraji je velmi pravděpodobné vítězství levice, možná samotných komunistů. Nebojíte se toho?

Obavy z drtivého vítězství levice, či dokonce komunistů, tady, do jisté míry oprávněně, panují. Podíváme-li se na to, jak stát selhává při tvorbě důstojných podmínek pro život mladých rodin, ale i seniorů, nemůžeme se divit volání po větších sociálních jistotách, a to je přesně cílená levicová politika reprezentovaná ČSSD a KSČM. Do pozadí pak je odsouván zájem o zdraví a životní prostředí, vždyť máte-li hluboko do kapsy, těžko vás bude primárně zajímat právě ono. Je však třeba si uvědomit, že zdraví (a je jedno, zda naše či životního prostředí) je tím nejzákladnějším předpokladem pro naše bytí.

Vezměme za příklad situaci ovzduší na Ostravsku, i v jiných velkých městech, kde jsou v zimě mnohonásobně překračovány limity znečištění ovzduší. Strana zelených má na řešení těchto problémů, které bezprostředně ohrožují zdraví populace, recepty v podobě snižování emisí díky důslednému zateplování domů, snižování energetické náročnosti výroby díky inovacím a podobně. To s sebou nese nové pracovní příležitosti a tím i větší sociální stabilitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…