Lumpárna! Bude to drahé, řekl docent ke kauze lithium. A předložil fakta, o kterých se nemluví

11.10.2017 7:25

„Kauza Diag Human je proti tomu jen nevinná dětská hra. Jde totiž o arbitráž. Ta nás patrně čeká a tak jak tak to nebude levné. Pochopitelně celá kauza bude využita i v předvolebním boji, ale to je opravdu druhotné,“ tvrdí ke kauze lithium vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík. Prý jej hodně překvapuje, že se zatím mezi poslanci a senátory nehovoří o obsahu a formě příslušných usnesení jak v Senátu, tak i v Poslanecké sněmovně, protože usnesení politiků by rozhodně mělo minimalizovat v případě lithia škody a rizika. „Podle mého názoru je to drzá loupež. Ovšem s OKD, což byla nechutná lumpárna, se to nedá srovnat. Už pokud jde o rozsah prostředků,“ říká k tomu kromě jiného Valenčík.

Lumpárna! Bude to drahé, řekl docent ke kauze lithium. A předložil fakta, o kterých se nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Poslanci – a ve středu senátoři – mají na mimořádné schůzi probírat kauzu lithium. Jen pár dní před volbami. Jde tady o sedm milionů tun lithia, které by v podzemí Cínovce mohla dolovat australská těžařská firma, s níž před týdnem ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal Memorandum o porozumění v oblasti těžby a zpracování lithia v ČR... Stane se z toho podle vás nová předvolební zbraň? Kdo z kauzy nejspíše vyrobí předvolební kanón?

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

Podle mého by mělo jít v Senátu i ve Sněmovně především o něco jiného. Přijmout takové usnesení, které by minimalizovalo škody a rizika. Proto mě hodně překvapuje, že se zatím nehovoří o obsahu a formě příslušných usnesení. Ta by měla být určena australsko-americké firmě s hodně vypovídajícím názvem „European Metals Holdings“ tak, aby si Memorandum nemohla nadále vykládat jako závazek našeho státu, ze kterého vyplývá možnost uplatnění mezinárodního práva v oblasti ochrany investic. Jde totiž o arbitráž. Ta nás patrně čeká a tak jak tak to nebude levné. Pochopitelně celá kauza bude využita i v předvolebním boji. Ale to je opravdu druhotné. Já si osobně nedokážu představit člověka, který by mohl volit stranu zodpovědnou za tak obrovský a drzý tunel. To už je překročení všech mezí. Ale poslanci a senátoři by si měli především uvědomit, že jejich povinností je nyní zachránit, co se dá. A už vůbec by se neměl kdokoliv pokoušet obhajovat neobhajitelné, protože tím může napáchat velké škody, za které by pak nesl odpovědnost, přinejmenším občanskoprávní.

Ano, už po několik dní se říká, že jde o loupež za bílého dne. Dokonce někteří politici a komentátoři tvrdí, že jde tady o podobný model jako v případě OKD. Souhlasíte s takovým hodnocením?

Podle mého názoru je to drzá loupež. Ovšem s OKD, což byla nechutná lumpárna, se to nedá srovnat. Už pokud jde o rozsah prostředků. Například ve srovnání s Babišovou kauzou „Čapí hnízdo“ se jedná o poměr 1:40 000. Pro představu – je to poměr, který odpovídá ve srovnání s délkou Václavského náměstí a) k jednomu dětskému kroku; b) k délce Popelčina střevíčku, d) k šířce hedvábného vlákna? Nebudu vás napínat. Správně je c). Ano. O tak gigantické prostředky jde. Proto uzavření Memoranda takovým pokoutním způsobem je už samo o sobě šílenstvím. Naprostým selháním racionality i morality.

Předseda SPD Tomio Okamura tvrdí, že jde tady dokonce o tunel století, protože cena této suroviny se odhaduje na biliony. Přehání?

Nepřehání. Myslím, že je to ještě horší. Tady nejde o to, abychom si žili nad poměry z bohatství, které se náhodou ocitlo pod našima nohama. Tady jde přece o to, abychom poctivou a kvalifikovanou prací, těžbou, pokročilým zpracováním a navazujícími výrobami podpořili dlouhodobý růst, perspektivy, stabilitu a postavení naší země. Tato perspektiva je nyní ohrožena. Když se přečteme, co Memorandum říká, tak přeloženo do srozumitelné češtiny toto: „Pokud budete hodní a poslouchat ty, co za námi stojí, tak vás oškubeme jenom částečně, když ne, spláčete nad prodělkem.“ Ti, co stojí za podivnou kaskádou vlastnicky provázaných firem, mohou z pozice obrovských finančních prostředků diktovat naší zemi, a to nejen pokud jde o ekonomiku.

Advokát Karol Hrádela upozornil na to, že důsledky v kauze lithium mohou být horší než z kauzy Diag Human. Má takové tvrzení něco do sebe? (Víme, že se tato kauza táhla roky a i přes konečný rozhodčí nález majitel Diag Human stále českému státu hrozí žalobami u zahraničních soudů...)

Kauza Diag Human je proti tomu jen nevinná dětská hra!

Dá se v případě lithia něco zachránit? Vy osobně jste zveřejnil, že nejlepší analýzu ke kauze „lithium“ jste si přečetl od Martina Kunšteka... O co v ní jde?

Především doporučuji si Kunštekovu analýzu podrobně přečíst. Najdete ji i s mým podstatným komentářem a textem Memoranda zde: http://radimvalencik.pise.cz/5063-kunstekova-analyza-kauzy-lithium-nejlepsi.html Je opravdu velmi důležité, aby co nejvíce lidí a co nejdříve vědělo, o co jde. Pak bude naše obrana efektivnější. To základní, o co jde, je, že v textu Memoranda je výslovně uvedena mezinárodní ochrana investic, tj. možnost vyvolání arbitrážního řízení s nedozírnými následky. Právě s ohledem na obrovskou sumu, o kterou jde. Může se stát, že budeme platit šílené částky, aniž by se s těžbou vůbec začalo. Memorandum je asymetrické. Z naší strany obsahuje natvrdo vyslovený závazek, z druhé strany jen neurčité a nevymahatelné přísliby. A to někdy velmi jedovaté přísliby. Například obhájci Memoranda poukazují na „pozitivní pasáže“, které jsou v něm obsaženy, např. deklarování „ochoty spolupracovat s českými akademickými základnami“. – Já v tom čtu příslib australsko-americké společnosti akademikovi, že když se jako vzdělanec ohne a vydá potřebné odborné stanovisko, tak dostane taky nasypáno.

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že lithium by měl na Cínovci těžit státní podnik Diamo, ovšem mnozí se mu za tato slova smáli. Prý se Zeman mýlí...

Samozřejmě, že těžit by mělo DIAMO. Je na to vybaveno a má vše potřebné. Máme dost kvalitních odborníků i finančních prostředků na investice. Ale můžete se přesvědčit na vlastní oči, o co jde, když porovnáte běžně dostupné informace o firmě DIAMO a informace o australsko-americké firmě s pochybnými výsledky. Zde jsou dostupné informace o naší firmě DIAMO http://www.diamo.cz/ Zde o australsko-americké firmě https://www.europeanmet.com/shareholdercentre-reports Doporučuji seznámit se zejména s jejími výročními zprávami. Například za rok 2017 vykázala firma ztrátu 8,491,514 USD, za rok 2016 ztrátu 7,088,531 USD. V roce 2012, kdy firma vznikla, byla ztráta „jen“ 214,147 USD. Vypadá to, že jediného zisku firma dosáhla nyní, po zveřejnění zprávy, že podepsala s vládou ČR memorandum, když její akcie stouply o něco přes 5 %. (Poznamenávám, že jsem si autentičnost pramene neměl ještě čas ověřit, ale nic nenasvědčuje tomu, že se jedná o falzum, ostatně právě proto je důležité, aby celá věc byla veřejně projednána.)

Hnutí ANO v této kauze z krádeže ve prospěch stranické pokladny obviňuje ČSSD... Co vy na to?

Podle mě se Andrej Babiš mýlí, když říká, že Sobotka a spol. chtějí „rychle shrábnost peníze do stranické kasy, neboť mají velké dluhy“. Ne, dluhy jsou tak velké, že ani tučná provize na jejich splacení by nestačila a tak velký objem peněz nemůže ani technicky projít do stranické pokladny. Je to projevem zoufalé křeče, kdy se šíbři v ČSSD snaží dotunelovat jak ČSSD – ze které zůstala už jen obrovská dluhová díra – tak i její pozici. Tj. zneužít funkce, které z pozice ČSSD někteří dostali, k tunelování toho, co patří nám všem. A to je velký rozdíl s tím, co Babiš říká. Ti, co za loupeží stojí, to nedělají pro světlou budoucnost ČSSD, tu již tato strana nemá, ani kdyby nebyla kauza lithium, ale pro sebe. Tentokrát to ovšem ve své hrabivosti přehnali. Toto je konečná patrně i pro ně. Premiér Bohuslav Sobotka, pokud má vůbec nějaké svědomí, si musí uvědomit, že zničil významnou stranu, která měla stát na straně občanů, a ne být nositelem největší zlodějiny v českých dějinách.

O svolání mimořádné schůze poslanců ke kauze lithium stáli zejména komunističtí poslanci. Místopředseda Jiří Dolejš na svém facebookovém profilu k tomu mimo jiné napsal: „... je zjevné, že se aktéři perou – licenci rozdal Drobil a Chalupa (ODS), prodloužil Brabec (ANO) a sepisování Memoranda současným ministrem průmyslu Havlíčkem (ČSSD) to jen dorazilo – a teď už řešení zaniká pod nánosem propagandistické války...,“ Souhlasil byste s takovým hodnocením?

Ne zcela souhlasím s místopředsedou Dolejšem. Ministr Havlíček se hájí tím, že před Memorandem s australsko-americkou firmou European Metals Holdings (které podle něj není závazné) už byla podepsána řada dokumentů, respektive povolení, takže on je v tom vlastně nevinně. No to přece může říct jen úplný ... nevím, jak se vyjádřit aspoň trochu slušně. Vždyť z hlediska mezinárodních smluv o ochraně investic – a to je to, oč tu běží – je (podle Havlíčka „zbytečné“) Memorandum nebezpečné právě tím, že na předcházející dokumenty navazuje. Obávám se, že ministr Havlíček je jen nastrčená figura, jinak by takovou hloupost neřekl. Celé to bylo dlouhodobě, krůček po krůčku, připravováno.

A kdo tedy podle vás za případem lithium nejspíše stojí, kdo tahá za nitky?

Nevím. To by měly vědět ty naše zpravodajské služby, které nás mají před podobnými lumpárnami chránit. Podle mě součástí velké hry bylo již nesmyslné odvolání ministra Mládka z funkce ministra. Mládek má strategické uvažování a k něčemu takovému by se asi těžko nechal dotlačit. Tak musel jít z kola ven a nahradil ho ten, kdo si vůbec neuvědomuje, oč jde. Soudě podle blbostí, které říká.

Memorandum o lithiu prý zajišťuje, že český stát nebude při těžbě této suroviny úplně mimo hru... Ale kdo může ochránit české zájmy?

Nejsme dosud mimo hru. Pro minimalizaci škod je ovšem nutné jednat rychle a důrazně. Proto by si všichni „obhájci“ Havlíčkovy lumpárny měli uvědomit – Zaorálkem počínaje, ale týká se to i každého jednoho z ostatních, včetně třeba Kalouska – že snahou argumentovat tak, aby se lumpárna prosadila, případně bránit akcím, které mohou minimalizovat škody, se tak přímo a doložitelně podílejí na zvýšení rozsahu škod. A podílejí se vědomě, protože jim jsou příslušné argumenty sděleny a oni je mohou rozumně posoudit. Aspoň formálně bych u nich předpokládal existenci rozumu a schopnosti provést základní racionální úvahy za předpokládu, že jim byly svěřeny důležité funkce, které zastávají. Navíc musí počítat s příslušnými právními důsledky svého jednání, pokud by neudělali vše potřebné k zachránění toho, co se ještě zachránit dá. Je to také velká lekce občanům, protože bez jejich tlaku zdola, bez jejich zájmu o věc, bez jejich snahy sledovat současný vývoj, je mohou věci poškodit víc, než si vůbec jsou schopni představit. Prostě – musíme se umět bránit a musíme mít i jasnou vizi nápravy a perspektivy!

Já si dokonce vzpomínám na to, jak se před časem tvrdilo, že stát nebude mít na těžbu lithia své kapacity a že by se mu koneckonců těžba lithia ani finančně nevyplatila... Nebylo toto tvrzení jen výmluvou a vlastně zajišťováním si alibi dopředu, jakousi „strategickou přípravou“ na to, co se nyní z případu vyklubalo?

Patrně ano. Je to systematická snaha oslabovat naše sebevědomí, abychom byli okrádáni a abychom poslušně přisluhovali různým geopolitickým lumpárnám. Proto jsem zmínil, že v kauze lithium nemusí jít jen o loupež, ale také o vytvoření podmínek pro ekonomické vydírání našeho státu. Přitom z hlediska dané kauzy stále jsme ještě země s kvalitními technickými univerzitami – v Praze, v Brně, v Liberci, v Ostravě. A to i se specializací na oblast těžby. Rovněž přírodovědecké fakulty mají kvalitně pojatý obor geologie. Něco takového nám ve světě mohou jen závidět. Práci pro kvalifikované zaměstnance v hornictví spíše hledáme. Co nám tedy schází? Snad jen poctiví lidé tam, kde se rozhoduje. Teď budeme mít příležitost sledovat, kdo je kdo. A hned poté budeme mít možnost – byť velmi omezené – volby. Tak toho využijme!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…