Mainstream chrlí o Skripalovi informace, kdy jedna popírá druhou. Jde tedy o fejky a konspiraci. Rozhlasový radní ukazuje na příkladu, jak do nás ládují propagandu

15.04.2018 21:08

NEWSROOM TOMÁŠE KŇOURKA Za fascinující na práci nejen českých mainstreamových novinářů považuje místopředseda Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek fakt, s jakou lehkostí na pověstném běžícím pásu zveřejňují informace, kdy jedna popírá druhou. Při použití elementární logiky to musí znamenat šíření fejků a sama tato média se stávají aktéry konspirace. Na příkladu referování o Maďarsku v době tamních voleb pak ukazuje, že většina současných žurnalistů tu není pro to, aby objektivně a vyváženě reflektovala dění, ale ládovala do nás propagandu dnes ve jménu jakési posvátné liberální demokracie.

Mainstream chrlí o Skripalovi informace, kdy jedna popírá druhou. Jde tedy o fejky a konspiraci. Rozhlasový radní ukazuje na příkladu, jak do nás ládují propagandu
Foto: Archiv TK
Popisek: Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu

Věrohodnost a důvěryhodnost tuzemských mainstreamových médií berou za své především při informování o kauze bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nebo o dění v Maďarsku. Právě na ně se ve svém zamyšlení zaměřil místopředseda Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek. „I ve velmi turbulentní době, kdy si světové četnictvo rozvzpomnělo na klesající trend v konání dobra a ve vývozu té správné demokracie, začneme dnešní Newsroom odlehčeně,“ uvádí publicista.

Anketa

Chcete, aby další pokus na sestavení vlády dostal opět Andrej Babiš?

56%
44%
hlasovalo: 9753 lidí

Soutěž o nejpůvabnější či nejvtipnější titulek minulých dnů po jeho pečlivém výběru vyhrávají editoři serveru Novinky.cz. „Po několika týdnech, kdy mediálním éterem snad každou minutu létala ze strany anglických ‚zdrojů‘ nejrůznější nepodložená tvrzení kdo, kde, kdy a co vlastně ohrozilo agenta Skripala a jeho dceru, zveřejnili text s titulkem: ‚Britové mají jasno: Novičok použitý na Skripala vyrobili v ruském městě Šichany‘,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Tomáš Kňourek.

Omlouváme se, Britové mají jasno až teď

V perexu zmíněné zprávy se píše, že neurotoxin novičok, použitý 4. března v Salisbury k otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, byl vyroben v ruské laboratoři ve městě Šichany na jihozápadě země. Tuto informaci přinesl v noci na pátek list The Times s odvoláním na jednání britské tajné služby se spojenci. Rovněž se v něm ale konstatuje, že ruský zastupitel ze Saratovské oblasti, kde Šichany leží, obvinění popřel.

„Heuréka, tak oni konečně mají jasno. Co ale nastane, až nám Britové po vzoru barona Prášila oznámí další verzi této nejen mediálně zfušované operace pod falešnou vlajkou? Bude znít titulek: ‚Omlouváme se, Britové mají jasno až teď? Fascinující na práci nejen českých mainstreamových médiusů je fakt, s jakou lehkostí na pověstném běžícím pásu zveřejňují ‚informace‘, kdy jedna popírá druhou, což při použití elementární logiky musí znamenat šíření fejků,“ konstatuje rozhlasový radní.

Mainstream se v kauze Skripal stal aktérem konspirace

Nositelů nepohodlných názorů se šmahem zbaví nálepkou konspiračních teoretiků či dezinformátorů. „Přitom oni sami se nejen v kauze Skripal stávají aktéry vskutku olbřímí konspirace. Vždyť v podstatě každá zpráva z Británie o otravě agenta obsahuje slůvka ‚prý, údajně, pravděpodobně‘ a zdrojem jsou ‚nejmenované‘ kanály z okruhu tajných služeb a Boris Johnson. Těšme se na další pokračování, čtenáři se baví, zatímco novinářům stále nedochází, že jsou pro smích,“ podotýká Tomáš Kňourek.

Je si jist, že nejen čtenáři Newsroomu už dávno tuší, že většina současných žurnalistů tu není pro to, aby objektivně a vyváženě reflektovala dění, ale ládovala do nás propagandu dnes ve jménu jakési posvátné liberální demokracie. „Můžeme si to ukázat třeba na práci Adama Hájka ze serveru iDNES.cz, jenž byl redakcí jako zvláštní zpravodaj vyslán do Maďarska sledovat tamní volby. Práci pana Hájka sleduji již déle, patří mezi nejtvrdší jádro propagátorů zmíněné takzvané liberální demokracie, kteří po vzoru jiných diktatur nepřipouštějí jiné pohledy na svět. Jak jsem psal před dvěma týdny, s hrůzou sledují úspěchy jim odporných politiků, ať už to byly volby v Německu, Rakousku, Rusku, Itálii, Česku a nyní právě v Maďarsku,“ přiznává publicista.

Při rozhovoru s analytikem se napojení na Sorose raději zatají

Rekapituluje příspěvky, které Adam Hájek za pár dní svého pobytu u Dunaje zveřejnil například s titulky „Kdo umí jazyk, mizí pryč. Téměř půlka mladých Maďarů zvažuje emigraci“, „Pivo bude zadarmo, migranti vítejte. Maďarská psí partaj jde do voleb“ nebo „Noví králové Balatonu. Orbánovi kamarádi zázračně bohatnou z eurofondů“. „Prostě klasika. Svůj výkon završil rozhovorem s jakýmsi analytikem Bulcsúem Hunyadim z budapešťského institutu Political Capital, kde se věnuje problematice krajní pravice, radikalismu a populismu a monitoruje stav občanské společnosti a veřejného vzdělání v Maďarsku,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomáš Kňourek.

Hájkovy články si jako ilustraci toho, jak také může novinář veřejnost informovat, vybral ze dvou důvodů. „Za prvé jím zmíněný institut podporují nechvalně známé subjekty, jako jsou americká ‚nevládní‘ organizace National Endowment for Democracy či Sorosův Open Society Foundations. Čtenáři tohoto rozhovoru zůstanou ale tyto skutečnosti utajeny, přičemž spekulant George Soros a jeho nádeníci patří mezi hlavní odpůrce vítězného premiéra Viktora Orbána,“ upozorňuje místopředseda Rady Českého rozhlasu.

Po vítězství Orbána to chtělo protektora, nebo ještě lépe bomby z Bruselu

„Za druhé mě přímo vyděsily neskutečně návodné otázky pana redaktora. ‚Jak je možné, že evropští lídři nedokázali Orbána v demontáži maďarské demokracie zastavit?‘ ptá se den po demokratických volbách Hájek, který drtivé vítězství Viktora Orbána asi jen těžko rozdýchával. Ptám se, měli tam tedy z Bruselu po demokraticku poslat nějakého protektora? Nebo rovnou pár bomb?“ žasne Tomáš Kňourek nad novinářskými výkony redaktora iDNES.cz.

A redaktor ve svém zaujetí pokračuje další vypečenou otázkou: „Kampaň proti Sorosovi zavání antisemitismem. Jak je možné, že tyto konspirační teorie u části společnosti nacházejí pochopení?“ „Milý pane, to, že nejen server iDNES.cz nereferoval a nereferuje o roli George Sorose právě i v migrační vlně, neznamená, že jí nemá. Nelze vycházet z premisy, že o čem neinformujeme, je konspirace. No každopádně doufejme, že se třeba za rok pan redaktor do Budapešti vypraví zjistit, kolik vlastně těch mladých Maďarů emigrovalo,“ poznamenává publicista.

Filmaři a televizáci plácají do větru, skutečná cenzura je nevzrušuje

Před pár dny ho rovněž zaujala výzva Českého filmového a televizního svazu FITES, což je sdružení českých audiovizuálních pracovníků. Ti jsou znepokojeni stávající situací a plně se připojují k prohlášení investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty ze dne 3. dubna 2018. „Svoboda a nezávislost médií všeho druhu, ochrana svých zdrojů, možnost kreativní kritické a investigativní práce bez jakýchkoliv politických tlaků a vměšování – to by měly být základní atributy novinářské práce ve svobodné a demokratické společnosti,“ apeluje FITES.

„Toto prohlášení si pamatujme. Mnozí z nás totiž cítí, že se strašidlo jménem cenzura vrací. A třeba i tím, jak se více a více množí nejen kybernetické útoky třeba na Parlamentní listy a jiné weby z onoho seznamu nežádoucích. Jak nikoho včetně FITESu naprosto nevzrušují e-mailové cenzorské praktiky vydavatelství filantropa Bakaly. A co třeba čerstvá věc, kdy Facebook bez jakéhokoli vysvětlení zablokoval stránky nazvané Odmítám platit koncesionářský poplatek České televizi? Dočkáme se i tady od našich ‚filmařů‘ nějaké odsuzující reakce, která nás vytáhne z této totalitní bryndy?“ klade Tomáš Kňourek závěrem řečnickou otázku, ale nejen on tuší, jak to s hrdinnými bojovníky za svobodu médií z FITESu dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…