Manžel Heleny Vondráčkové si to vyřídil se všemi. Silná slova

06.11.2017 4:41

ROZHOVOR „Domnívám se, že Helena Vondráčková, vzhledem ke své práci a k tomu, jak celý život reprezentuje tento stát i v zahraničí, toto vyznamenání měla obdržet již dávno,“ říká k ocenění, které dostala Helena Vondráčková minulý týden z rukou prezidenta Miloše Zemana, její manžel Martin Michal. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k nedávným volbám. Prozradil mimo jiné, že on i jeho žena volili hnutí ANO. „Jsem zklamán z přístupu dalších stran, které, dle mého názoru, podvedly své voliče, kteří jim dali hlas proto, aby mohly prosazovat svůj volební program. Místo toho tyto strany dál jedou svou kampaň „antibabiš“ a rovnou se hlásí do opozice, kde ze svých programů neprosadí vůbec nic,“ říká Martin Michal.

Manžel Heleny Vondráčkové si to vyřídil se všemi. Silná slova
Foto: archiv
Popisek: Martin Michal a Helena Vondráčková

Vaše paní byla mezi těmi, kteří dostali vyznamenání od prezidenta republiky. Bylo pro vás překvapení, když vás zástupci Hradu oslovili? Co na vyznamenání říkáte?

Nemohu říct, že to pro mě bylo překvapení. Věděl jsem o tom již dlouhou dobu a domnívám se, že Helena Vondráčková, vzhledem ke své práci a k tomu, jak celý život reprezentuje tento stát i v zahraničí, toto vyznamenání měla obdržet již dávno.

Pan prezident právě v souvislosti s udílením vyznamenání promluvil mimo jiné o závisti – konkrétně o tom, že určitá skupina lidí oceněným závidí a proto je i „napadá“. Prezident doslova řekl: „Jsem si plně vědom toho, že je bude pronásledovat závist. Že několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali, napíše kritické komentáře o tom, že ten či onen si ono vyznamenání nezaslouží nebo naopak, že by ho měl dostat někdo úplně jiný.“ Jak vidíme, pan prezident měl pravdu. Jaké odezvy máte od lidí poté, co paní Vondráčková dostala vyznamenání, vy?

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

My jsme zaznamenali zatím jen samé pozitivní reakce a obrovské množství gratulací.

K udílení státních vyznamenání se na serveru Aktuálně.cz vyjádřil například šéfkomentátor Jan Lipold. Právě ten ve svém komentáři zmínil závist, o které prezident Zeman mluvil ve svém projevu. Lipold uvedl, že je zvláštní už na slavnostním aktu předjímat kritiku oceněných. „To sem přece nepatří. Vyznamenání za zásluhy o Českou republiku bylo uděleno, tečka. A ještě podivnější je tu anticipovanou kritiku rozbíjet poukazem na domnělé nízké vlastnosti kritiků en bloc. Na malost závistivců a tak dále,“ uvedl komentátor s tím, že si Zeman se závistí trochu fandí. Co na jeho slova říkáte?

Myslím si, že pan prezident, na rozdíl od pana Lipolda, věděl, co říká. Před jeho projevem se skláním.

Do Miloše Zemana se obula i komentátorka Lidových novin Jana Machalická, která mimo jiné uvedla, že si prezident plete zábavu s uměním. „Od loňského 28. října, kdy Miloš Zeman ocenil Františka Ringa Čecha a Daniela Hůlku, je jasné, že v tomto směru lze od něj čekat to nejhorší. A že napříště nás schválně obdaří, pokud možno, ještě nesmyslnějším výběrem, aby ukázal, že ho nikdo nebude mustrovat, prostě si bude vybírat ze svého milieu. A aby se co nejvíc zavděčil lidu a ukázal intelektuálům, jak jimi pohrdá,“ poznamenala. Co byste jí vzkázal?

Jak znám paní Machalickou, a znám ji již hodně dlouho, tak vím, čeho je paní Machalická schopná. Proto bych to dál raději ani nekomentoval.

Machalická se opřela i přímo do oceněných umělců. Nejen Helenu Vondráčkovou, ale například i Yvettu Simonovou nebo Zdeňka Trošku označila za představitele ryze komerční kultury, zábavy pro nejširší vrstvy. Co na to říkáte?

Jak jsem řekl již výše, komentáře paní Machalické asi nejde vůbec komentovat. Myslím si, že jak paní Vondráčková, tak paní Simonová, tak pan Troška si vyznamenání plně zaslouží.

Naopak politolog Tomáš Haas prezidenta Zemana v jeho výběru podpořil. „Když je někdo oblíbeným po dvacet nebo třicet let, pak to znamená, že radost, zábavu, podněty k zamyšlení či poučení lidem přinášel po celou jednu generaci. A má to velkou hodnotu. A že podával dlouhodobě mimořádný výkon. Není to žebříček okamžité popularity,“ řekl mimo jiné. Jak jeho slova hodnotíte?

Slova pana Haase hodnotím naprosto pozitivně a ve všem, co řekl, s ním souhlasím.

Někteří rektoři se opět rozhodli, že na slavnostní večer na Hrad nedorazí. Co si o jejich rozhodnutí myslíte? Je tedy opravdu pan prezident ten, který – jak někteří tvrdí – rozděluje republiku?

Páni rektoři si pletou funkci prezidenta republiky s osobou Miloše Zemana. Jedná se o velmi významný státní svátek, a to, co společnost rozděluje, jsou právě tyto trucpodniky, menšinové skupiny našich obyvatel.

A když mluvíme o odmítnutí, co si myslíte o tom, že syn paní Věry Špinarové odmítl ocenění pro svou matku?

Pan Pavlík neudělal dobře. Věra Špinarová si dle mého názoru vyznamenání zasloužila a odmítnutí ze strany jejího syna považuji za nemoudré řešení.

Vy jste na svém FB už před časem zveřejnil, že budete i s manželkou volit Andreje Babiše a Miloše Zemana a komu se to nelíbí, může si vás z přátel vymazat. Co říkáte na tu doslova „smršť“ na různých sociálních sítích, která se hned po volbách a po výhře ANO rozpoutala? Objevovaly se názory, že to je konec demokracie, otázky, kdo vůbec mohl ANO volit…

Žijeme v demokracii a k té patří svobodné demokratické volby. Doba, kdy nám někdo diktoval, koho smíme a koho nesmíme volit, je již naštěstí dávno pryč. Proto jsme se rozhodli zcela svobodně, uvážlivě a od nikoho, opakuji od nikoho, si do toho mluvit nenecháme.

Když se podíváme na nedávné volby, jak hodnotíte jejich výsledek?

Vyhrálo hnutí, kterému jsme dali v Bratislavě svůj hlas. Bohužel nevyhrálo takovým rozdílem, aby nedošlo k této patové situaci, která nastala.

A koho byste vy osobně viděl rád ve vládní koalici?

To je velice těžká otázka, protože jsem zklamán z přístupu dalších stran, které, dle mého názoru, podvedly své voliče, kteří jim dali hlas proto, aby mohly prosazovat svůj volební program. Místo toho tyto strany dál jedou svou kampaň „antibabiš“ a rovnou se hlásí do opozice, kde ze svých programů neprosadí vůbec nic.

Když jsme u voleb, zanedlouho tady máme volbu prezidenta republiky. Jak v současné době vidíte šance Miloše Zemana na znovuzvolení, a je podle vás nějaký kandidát, který by mu mohl opravdu konkurovat?

Šance Miloše Zemana vidím velice dobře a i přesto, že ostatní protikandidáti jsou mohutně podporovány médii, nemyslím si, že by ho to mohlo nějak ohrozit. Mě osobně z protikandidátů nikdo ničím neoslovil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…