Martin Olišar, po úraze na vozíku, pohovořil o svych politických plánech

11.12.2013 15:36

ROZHOVOR Zaměstnávání lidí má mnoho podob a já vyznávám třeba takový přístup bratrů Baťových, tím myslím celkový přístup k zaměstnancům a vykonané práci, uvedl pro naši redakci Martin Olišar, expert O.K. strany pro sociální oblast.

Martin Olišar, po úraze na vozíku, pohovořil o svych politických plánech
Foto: O.K. strana
Popisek: O.K. strana

Dnes má funkce politika negativní nádech. Proč jste se do ní pustil vy?

Po svém úraze jsem výrazně přehodnotil své životní hodnoty. Rozhodně jsem ale nepropadl apatii vůči životu a společnosti. Právě všeobecné znechucení nad politickou situací a praktický rozpad tradiční pravice mě motivuje nějak konkrétně přispět ke zlepšení tohoto stavu.

Před vaším úrazem jste podnikal, jak hodnotíte podnikatelské prostředí u nás?

Podnikatelské prostředí v ČR se od dob mého podnikání hodně změnilo. Myslím, že to je důsledkem nasycení tržního potenciálu českého i návazného hospodářství, negativními makroekonomickými vlnami posledních let a tím způsobeným poklesem či vyčerpáním na straně odbytu. Bohužel navíc i přes dvacetileté fungování naší nové republiky jsou podnikatelé stále zatíženi zbytečnou byrokracií, legislativní nejistotou i nárůstem ochrany zaměstnanců, což odrazuje nastupující podnikatelské generace. Mění se i mentalita společnosti, čemuž musí podnikatel umět čelit. Trendem jsou inovace, globální a bezplatné aplikace, obchod celkově je hodně vymezený.

Souhlasíte s tím, že ti, co zaměstnávají zdravotně postižené, dostávají příspěvky od státu? Nemyslíte, že je tento systém lehce zneužitelný?

Zaměstnávání lidí má mnoho podob a já vyznávám třeba takový přístup bratrů Baťových, tím myslím celkový přístup k zaměstnancům a vykonané práci. Dnes se tomu říká pracovněprávní vztahy a i v této oblasti by stát měl podnikatele účelně a efektivně podporovat. Navíc pokud to má (jako v tomto případě) kladný společenský dopad. To se částečně děje a myslím, že to i poměrně funguje, ale že v naší republice docházelo ke zneužívání i této podpory, je hodně smutné. Stát od loňského roku zpřísnil podmínky a kontrolu poskytování těchto příspěvků na zaměstnávání osob se ZP, na vlastní kůži jsem bohužel pocítil tvrdé dopady těchto změn, které jsou místo kontrolních spíše represivní.

Jak byste situaci v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených řešil vy?

Zneužívání systémů se musí zabránit, pokud jsou ty systémy dobře nastaveny. Pokud nejsou, musí se přenastavit. Každopádně ale věřím ve správnost takového systému, který smysluplně podporuje zaměstnávání tělesně znevýhodněných osob (nejde jen o finance) a dává jim možnost seberealizace a přínos, jaký práce má mít pro všechny lidi.

Co vás nejvíc dopálí, když se podíváte na různé návrhy MPSV?

Neefektivnost a někdy nespravedlivý přístup. Nevím, možná za to může neefektivnost resortu střídání vlád, nedostatek financí nebo schopných lidí znalých problematiky, nebo přehnané sociální až socialistické smýšlení potřebných. Ale co se týká oblasti osob se ZP, myslím, že jde o důležitý a dlouhodobý plán, který má tyto osoby smysluplně koncepčně podporovat a stmelovat tím společnost, ne naopak.

Cítíte se v naší společnosti jako vozíčkář vyčleněn?

Ne, pokud nezacházím do detailů.

Myslíte si, že bylo rozumným krokem ČNB devalvovat korunu?

Nejsem ekonom, společnost to hodnotí asi spíš negativně, i když ČNB se tyto kroky snažila vysvětlit. Lidem a drobným živnostníkům zdražení eura přitíží, ceny už stoupají. Ekonomiku drží export, kterému to pomůže. Výsledky se teprve projeví, otázkou je, zda se to zhodnotí jako rozumné v budoucnu. Ale že je koruna nadhodnocená, o tom se často mluvilo a jako země mimo eurozónu si tím možná i nějak ověříme možnosti naší ekonomiky. Rád bych věřil, že to byl od ČNB správný krok.

Čím se právě teď živíte?

Pracuji teď jako on-line člen týmu jedné společnosti, která se zabývá kompletním vybavením škol a administrativních budov. Tvořím databáze vybavení, kontroluji výběrová řízení a veřejné zakázky. Brigádně také občas pracuji pro mezinárodní cestovní agenturu, což mě hodně baví. Ve volných chvílích se věnuji neziskové organizaci pro kvadraplegiky, kterou jsem spoluzaložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…