Miloš Zeman o amnestii i pravicových voličích. Padlo jméno Kožený

04.01.2013 6:41

ROZHOVOR Prezident Václav Klaus uvedl českou společnost doslova do varu, když vyhlásil amnestii, která mimo jiné uchrání před spravedlností i řadu kmotrů. Dnes má také vydat předběžný nález i Ústavní soud o osudu přímé volby prezidenta. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly prezidentského kandidáta Miloše Zemana na jeho postoj k těmto otázkám.

Miloš Zeman o amnestii i pravicových voličích. Padlo jméno Kožený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Miloše Zemana dnes navíc čeká i televizní duel s Janem Fischerem. A právě o této dvojici průzkumy tvrdí, že se těší největší přízni českého národa, a že nejspíš to budou právě oni, kteří se utkají v druhém kole o úřad hlavy státu Čechů, Moravanů a Slezanů. Tedy v případě, že Ústavní soud přímou volbu prezidenta nezruší pro neústavnost.

Dnes vydá Ústavní soud ČR (ÚS) předběžný nález k ústavnosti zákona o přímé volbě prezidenta, ten definitivní by měl padnout podle odhadů v pondělí. Půjdete do volby, i kdyby ÚS zákon zrušil jako neústavní a ve hře by zůstala volba nepřímá?

Kdyby byla volba nepřímá, nevím, proč bych se jí účastnil.

Českou společnost nyní rozjitřila forma amnestie, která podle mínění řady politiků a politologů, ale i řadových občanů, ošetřila nejlépe kmotry. Na druhé straně ovšem postavila oběti do role zoufalců, kteří definitivně přišli o všechno, jako například u kauzy H-System, nebo oběti domácího násilí, které navíc mohou přijít i o život. Jak vy osobně vnímáte tuto formu amnestie?

Nesouhlasím s touto amnestií. Nesouhlasím s tím, že se tato amnestie týká i lidí, kteří jsou podezřelí z tunelování, jak je tomu například v případě konkurzního soudce Berky.

Jakou formu amnestie byste volil vy?

Žádnou. Jsem zásadní odpůrce amnestií, protože se domnívám, že jde o monarchistický přežitek z feudálních dob, který v demokratickém republikánském zřízení nemá žádné opodstatnění.

Není to přímo totéž, ale podíváme-li se na prezidentskou milost, kdo by ji podle vás měl či neměl dostat?

Už mnohokráte jsem řekl, že bych z podobných důvodů neuděloval ani milosti. Dovedu si představit humanitární gesto, kdy někdo umírá ve vězeňské nemocnici a chce několik posledních týdnů strávit v domácím prostředí, pokud nějaké má, a nedopustil se tak závažného trestného činu, jako je například zločin vraždy.

Dnes vás čeká duel s Janem Fischerem. Čím chcete oslovit levicového voliče a čím pravicového?

Levicového voliče bych chtěl oslovit zdůrazněním hodnot mezilidské solidarity. Ať je to solidarita zdravých s nemocnými, bohatých s chudými, anebo mladších se staršími.

Pravicového voliče chci oslovit úctou k individuálnímu úspěchu, ovšem k úspěchu typu Tomáše Bati, a ne Viktora Koženého.

Jak byste zhodnotil rok minulý?

Myslím, že minulý rok především velmi zřetelně ukázal, že jestli je v České republice něco nekonkurenceschopného, jsou to především politici.

Prognostikem jste, předpokládám, zůstal dodnes, navíc ve vašem případě tu už nejde jen o profesi, ale spíše o osobnostní rys, dívat se dopředu. Jak tedy vidíte budoucnost naší země pro rok příští?

Budoucnost je vždy podmíněna, a to jednak kvalitou občanů, a jednak kvalitou politiků. O kvalitě občanů nemám pochybnosti. Chceme-li však mít lepší budoucnost, musíme vylepšit kvalitu politiků. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…