Miloš Zeman poprvé po volbách promluvil: O novinářích, občanech i o tom, co teď dělá. A máme exkluzivní FOTO

31.01.2018 12:35

ROZHOVOR S PREZIDENTEM ParlamentníListy.cz přinášejí první rozhovor Miloše Zemana po vítězných volbách. Hlava státu v exkluzivním interview mluví o napětí, s jakým sledovala sčítání hlasů, a vybízí novináře, aby zklidnili vybičované emoce. „Občané už jsou jejich aktivismem přesyceni,“ říká prezident republiky pro PL. Přinášíme též snímek přímo z prezidentského salonku, kde Zeman slavil se svým předchůdcem Václavem Klausem či Danielem Hůlkou.

Miloš Zeman poprvé po volbách promluvil: O novinářích, občanech i o tom, co teď dělá. A máme exkluzivní FOTO
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, na úvod, s jakými pocity jste sledoval sčítání hlasů ve druhém kole? Byl jste nervózní?

Stejně jako před pěti lety jsem sčítání výsledků druhého kola sledoval v Top Hotelu Praha. Tradice se mají dodržovat. Nebudu zastírat, že jsem sčítání sledoval s napětím. Je to lidské.

Získal jste zhruba o 135 tisíc víc hlasů než před pěti lety, přesto byl teď výsledek o hodně těsnější. Nezmenšilo to vaši radost z vítězství?

Anketa

Která strana nejlépe hájí prezidenta Zemana?

6%
3%
80%
1%
10%
hlasovalo: 11948 lidí

Nezmenšilo. Relativně těsné vítězství totiž nejvíc potěší.

Většina médií a průzkumů téměř do poslední chvíle favorizovala vašeho konkurenta Jiřího Drahoše, ale vyhrál jste vy. Proč ty odhady podle vás nevyšly?

Jde o situaci, která se opakuje. Média a průzkumníci mají svého favorita, kterému straní. Vzpomeňme například na americké volby. Navzdory médiím a průzkumům vyhrál Donald Trump.

Od soboty novináři nejvíce řeší incident z vašeho volebního štábu, který se odehrál v situaci, kdy tam bylo už jen pár novinářů a „společensky unavených“ hostů, přičemž média šíří dezinformace o tom, že útočila vaše ochranka, lživě označují toho opilce jako publicistu z Parlamentních listů apod. Co na vyhrocené chování většiny médií říkáte?

Volby skončily, a proto se domnívám, že i novináři by měli zklidnit své vybičované emoce. Občané už jsou jejich aktivismem přesyceni.

Při setkání s vaším předchůdcem Václavem Klausem jste v sobotu řekl, že by pražská kavárna měla zavřít ústa. Stal se pravý opak. Čekáte, že bude nyní „antizemanismus“ ještě horší než během prvního mandátu?

Byl bych naivní, kdybych se domníval, že militantní část mých odpůrců se nyní bude chovat pozitivně. Mým cílem je pozitivní přístup. Myslím si, že bychom si všichni měli více naslouchat a přemýšlet o názorech druhých.

Exkluzivní foto z prezidentského salonku, kde prezident slavil s Václavem Klausem nebo Danielem Hůlkou. Foto: PL

Údajně se na konec února chystají demonstrace proti vám…

Opravdový demokrat dokáže uznat porážku a výsledek svobodných voleb. To je má odpověď.

Výsledek voleb nejspíš velmi přivítal premiér Andrej Babiš, který bude mít dle vašeho slibu více času na jednání o své druhé vládě. Můžete odhadnout časový rámec, kdy budete Babiše jmenovat podruhé? Týdny, měsíce?

Dodržím samozřejmě slovo, které jsem dal Andreji Babišovi. Bude to dostatečný časový rámec. Chci, aby měla Česká republika akceschopnou vládu.

Před volbami jste říkal, že plán vašich krajských cest bude uzpůsoben volebnímu výsledku v jednotlivých regionech. Nejdříve tedy bude Moravskoslezský kraj?

Mohu potvrdit, že chci kraje takto navštívit a mým cílem bude občanům poděkovat.

Příští týden budete mít dovolenou. Prozradíte, kde a jak ji budete trávit?

Budu v Lánech a budu si číst. To je ten nejlepší odpočinek. Průběžně budu samozřejmě řešit případnou prezidentskou agendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…