Miloš Zeman pro PL: Já vyhrávám válku s médii! Zvratky, stádo. Blbost Tomáše Prouzy a schůzka se Sobotkou

05.03.2017 11:19

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Jak probíhala schůzka prezidenta s premiérem a proč se novým ministrem nestal Tomáš Prouza? Bude hlava státu zasahovat v kauze Rath? A může Donald Trump vyhrát válku s médii? ParlamentníListy.cz si o aktuálním dění popovídaly s prezidentem Milošem Zemanem.

Miloš Zeman pro PL: Já vyhrávám válku s médii! Zvratky, stádo. Blbost Tomáše Prouzy a schůzka se Sobotkou
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman. S květinou vlevo karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová

Pane prezidente, minulý čtvrtek jste jednal s premiérem Sobotkou, následně odvolal ministra Mládka a vedením resortu průmyslu a obchodu pověřil právě předsedu vlády. Můžete prozradit, jak setkání s Bohuslavem Sobotkou probíhalo?

Respektoval jsem názor pana premiéra, který chtěl odvolat pana ministra Mládka, i když jsem ho taktně upozornil na to, že odvolat jakéhokoli ministra osm měsíců před volbami není zcela rozumné. Nu, a pokud jde o další fázi našeho jednání, jasně jsem vyjádřil názor, že ministr musí rozumět průmyslu. Předpokládám, že pan premiér si to vyložil tak, že rozumí průmyslu, a proto jsem ho pověřil, aby tento resort vedl.

Překvapil vás něčím na té schůzce premiér?

Překvapil mě jedním konkrétním personálním návrhem, který ale nechci komentovat, protože schůzka byla mezi čtyřma očima.

Anketa

Udělala ODS na Vysočině chybu, když nedala Miroslavu Němcovou na 1. místo kandidátky?

6%
94%
hlasovalo: 5692 lidí

Stejně se zeptám, přišel Bohuslav Sobotka s tím, že by chtěl Jana Mládka nahradit Tomášem Prouzou?

Bez komentáře.

Sobotka původně předpokládal, že schůzka potrvá jen 30 minut. Začala v 16.15 a Úřad vlády avizoval premiérovo vyjádření pro média na hradním nádvoří už v 16.45. To se konalo ale až v půl šesté. Co k tomu říci? Proč premiér očekával tak krátké setkání, které se nakonec protáhlo?

Možná proto, že se domníval, že spěchám na další poradu. Ale já jsem si pro setkání s panem premiérem vyhradil dostatek času.

V ParlamentníchListech.cz jsem zhruba před půlrokem psal o semináři v Lidovém domě, kde Tomáš Prouza ve svém příspěvku řekl, že ČR by mohla přijmout 50–100 tisíc muslimských imigrantů. Prouza je též znám svou spoluprací s neziskovkami, třeba s tou, kterou zastupuje jistý bývalý pornoherec. Co si obecně o činnosti Tomáše Prouzy (rozhovor se konal těsně před jeho rezignací, v pátek, pozn. red.) myslíte?

Mohu komentovat pouze jednotlivé konkrétní výroky, jako je například ten, který jste právě uvedl. Myslím si, že navrhovat umístění 50–100 tisíc muslimských imigrantů na českém území je ekonomická blbost a politická sebevražda.

Krajský soud v Praze smetl ze stolu i druhou část kauzy Davida Ratha a opět kvůli odposlechům, které byly podle soudu nezákonné. Vy jste kritizoval i předchozí rozhodnutí soudu a zmínil jste možnost, že se do věci vložíte kárnou žalobou na soudce. Uvažujete nyní o nějakém konkrétním postupu?

Samozřejmě ještě počkám, jak dopadne stížnost pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pelikán, ale mezitím jsem se při přípravě této případné kárné žaloby seznámil i s dalšími rozsudky tohoto soudce, které byly v některých případech neuvěřitelné. Je jich asi deset a uvedu vám jediný příklad.

Soudce měl soudit faktickou vraždu tříleté holčičky, která měla hlad, a vypila proto misku mléka. Její rodiče ji ponořili do vany se studenou vodou a nechali ji jíst vlastní zvratky. Potom ji bili tak, až holčička zemřela. Tento soudce překvalifikoval trestný čin vraždy na ublížení z nedbalosti. Myslím si, že tenhle soudce si jenom za to zaslouží kárnou žalobu, ale samozřejmě provedl i celou řadu velmi podobných akcí.

Objevily se spekulace, že David Rath by mohl před volbami promluvit o černém financování ČSSD, a tím stranu de facto zničit, a proto nabral případ takový směr. Zaslechl jste o tom něco? Co si o tom myslíte?

Nezabývám se spekulacemi, nicméně z výpovědi Davida Ratha jasně vyplynula věta „musíme nakrmit bestii“ a tou bestií jsem zřetelně rozuměl volební fond sociální demokracie.

Česká republika už prý není vyspělá země. Americká banka JPMorgan nás zařadila mezi rozvojové či rozvíjející se země. Příjem na hlavu se u nás podle banky už třetím rokem pohybuje pod jejich hranicí stanovenou pro vyspělé státy. Co tomu říkáte? Jaké důsledky toto hodnocení bude mít?

Žádné. Myslím si, že důležitý pro vyspělost země je tzv. index lidského rozvoje, který zahrnuje celou řadu parametrů, nejenom výši reálné mzdy, to zaprvé. A zadruhé, chtěl bych s potěšením konstatovat, že v posledních dvou letech i výše reálné mzdy u nás roste.

Evropská komise začala hrozit, že pokud do září nezačnou členské státy podle stanovených kvót přijímat migranty, bude rozdávat tučné pokuty, které by rostly za každý den. Můžete to více okomentovat?

Je to spíše iniciativa evropského komisaře pro migraci, kterým je shodou okolností Řek. A tento komisař sám nemá kompetenci rozdávat jakékoli pokuty. Zadruhé ano, toto nebezpečí opravdu reálně hrozí. Já jsem již před dvěma roky navrhoval, abychom mu předešli žalobou k Evropskému soudnímu dvoru, podobně jako to učinilo Slovensko. Tento krok ovšem můžeme učinit i teď.

Jaký postup budete prosazovat, pokud by se tento scénář skutečně naplnil a Česká republika by byla nucena draze platit za to, že tu imigranty nechce?

Solve the problems when you face it (volně přeloženo – řešme problémy, až nastanou, pozn. red.)

Donald Trump je ve funkci prezidenta USA více než měsíc. Jak hodnotíte jeho dosavadní činnost? Překvapil vás v něčem?

Vzpomínám si, když jsem byl předsedou vlády, tak po prvním týdnu naší vlády Lidové noviny přinesly komentář s titulkem „vláda ještě nic neudělala“. Opakuji, po prvním týdnu. Nechtěl bych opakovat tutéž chybu. Inaugurace byla 20. ledna. Nechme tedy Donalda Trumpa pracovat a hodnoťme jeho působení až po několika měsících. Sympatické mi je, že zatím plní svoje předvolební sliby.

Trump výrazně bojuje s médii. Jeho snad nejfrekventovanějším pojmem je „FAKE NEWS“. Některým odmítá odpovídat, zamezuje vstup do Bílého domu atd. Líbí se vám jeho přístup?

Ano, velmi.

Vy také často kritizujete média či konkrétní novináře, ale nikdy se nestalo, že by někdo z nich měl zákaz vstupu na Hrad. Nepřehání to Trump podle vás?

Naprosto chápu, že zakazuje novinářům vstup do Bílého domu. Ale moje pohrdání novináři je tak hluboké, že pro tento krok nevidím dostatečné opodstatnění.

Hodí se podle vás pojem „FAKE NEWS“ i na některá česká média? Váš tiskový mluvčí během návštěvy Karlovarského kraje upozornil na článek, který tvrdil, že na náměstí v Sokolově bylo zhruba 200 lidí a uveřejněným snímkem to chtěl vyvrátit. Co k tomu můžete říct?

Myslím si, že k tomu by se spíše měla vyjádřit hejtmanka Karlovarského kraje, protože ona u této události a u činnosti tzv. aktivistů byla a jako nezainteresovaná osoba na to může mít objektivnější názor, než bych měl já.

Hejtmanka Jana Vildumetzová (byla přítomna rozhovoru, pozn. red.): S panem prezidentem jsem byla na setkání s občany v Ostrově, Horním Slavkově, Sokolově a nejzápadnější obci Česka, v Krásné. V každém městě nás vítala úplně zaplněná náměstí, kde byly stovky až tisíce lidí. Lidé se velmi aktivně ptali na všechna možná témata od osobních problémů přes aktuální témata až po zahraniční dění. Pan prezident vždy na všechny otázky poctivě odpověděl, a to velmi pohotově, bystře a odborně. Jestli někdo považuje dva lidi s transparentem, na kterém je napsáno „už jenom rok“ za aktivisty a na základě toho napíše článek, tak je to velmi nefér.

Jeden z organizátorů akce v Sokolově, Tomáš Kábrt, označil občany, kteří přicházejí na setkání s vámi, za komparz. Připadal jste si jako před komparzem? A poprosil bych o reakci i paní hejtmanku.

Hejtmanka Jana Vildumetzová: Rozhodně ne. Lidé přišli dobrovolně a byl od nich cítit velmi pozitivní přístup, po každé odpovědi spontánně reagovali a cítila jsem se tam velmi dobře. Nechápu, jak něco takového mohl pan Kábrt vůbec vyslovit.

Prezident: Komparz si organizujete. Účastníci tohoto setkání nebyli organizováni, přišli dobrovolně. Ale ano, jsou psychicky vyšinutí jedinci, kteří své názory považují za nadřazené názorům ostatním. Zažil jsem takový případ asi před rokem, kdy jeden z takových jedinců označil ty, kteří přišli na můj mítink, za stádo. No a protože občas slyšíme i výrazy od některých politiků či novinářů, že moji podporovatelé jsou lůza, tak já si vždycky vzpomenu na Smetanovu operu Braniboři v Čechách, kde je krásná věta: my nejsme lůza, my jsme lid.

Závěrem ještě k Donaldu Trumpovi a jeho vztahu k novinářům. Myslíte si, že může válku s médii vyhrát?

Já vyhrávám válku s médii už pětadvacet let. Jednou z těchto výher bylo i to, že jsem zvítězil nad Karlem Schwarzenbergem, třebaže média v drtivé většině podporovala Karla Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…