Miloš Zeman pro PL: Nakonec se sem nastěhuje celá Afrika. Jsou jako jezinky, nejdřív dva prstíčky. Muslimská organizace plánuje ovládnout svět. A naše ČT...

25.09.2015 13:13 | Zprávy

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman se obává, že kvóty na přerozdělování uprchlíků, iniciované hlavně Německem, jsou prvním krokem ke změně demografické a sociální sturktury Evropy. V této souvislosti znovu ocenil postoj slovenského premiéra Roberta Fica, který na odhlasované kvóty odmítá přistoupit. Prezident také přiblížil, jaké konkrétní schůzky se světovými státníky ho čekají v New Yorku, kam odlétá tuto sobotu na Valné shromáždění OSN. Jasně se vyjádřil i k prověrce kancléře Vratislava Mynáře a znovu komentoval kauzu "trenýrky nad Hradem".

Miloš Zeman pro PL: Nakonec se sem nastěhuje celá Afrika. Jsou jako jezinky, nejdřív dva prstíčky. Muslimská organizace plánuje ovládnout svět. A naše ČT...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s redaktorem PL.cz Radimem Panenkou

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že aktuálně schválené kvóty na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků jsou pouze prvním krokem. EU podle ní „potřebuje dlouhodobý mechanismus pro spravedlivé rozdělování uprchlíků mezi členské státy“. Co si o tom myslíte?

Obávám se toho, že je to bohužel opravdu první krok. Posledním krokem bude, že se Afrika přestěhuje do Evropy a to bude samozřejmě znamenat podstatnou změnu demografické a sociální struktury Evropy a vlastně zánik Evropské unie jako takové.

Co se týče onoho názoru na přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské státy EU, citoval bych zde ministra vnitra Milana Chovance, který prohlásil, že nikdo nemůže uprchlíka v dané zemi členské země EU držet za nohu a když se ten uprchlík poté, co není vyhoštěn, ale naopak dostane azyl, vydá jinam, tak má právo pracovat v jakékoli členské zemi Evropské unie a pozor, právo pobírat sociální dávky v jakékoli členské zemi.

I když u nás žije nezanedbatelná menšina lidí, kteří žijí právě ze sociálních dávek, tak bych chtěl upozornit, že v Německu nebo ve Švédsku jsou ty sociální dávky daleko vyšší.

A co se týče toho stabilního mechanismu, který měla Merkelová na mysli, tedy, že by se vytvořil klíč pro všechna další rozdělování uprchlíků, na jehož základě dnes přijmeme pět tisíc lidí a třeba za rok už 50 tisíc lidí?

To je ta známá pohádka o jezinkách, které strkají do tepla ty dva prstíčky. Je nejasná interpretace té poslední bruselské dohody. Jedna interpretace říká přesně totéž, co vy. Druhá, že o dalších kvótách se bude jednat na samostatném zasedání. Já pokládám myšlenku kvót za omyl od samého počátku bez ohledu na to, jak vysoká ta kvóta je. Samozřejmě, že Česká republika kdyby byla stejně tak odvážná jako například Robert Fico, tak by minimálně řekla, že si uprchlíky bude vybírat a já mnohokrát opakoval, že bych se naprosto nebránil přijetí uprchlíků z Ukrajiny, protože jsou nám kulturně blízcí a protože umějí pracovat.

Česká vláda čelí politické i občanské kritice, že i přes negativní hlasování v Bruselu ve věci kvót nakonec ustoupila a nebude se bránit soudně, jako třeba Vámi zmiňované Slovensko. Myslíte, že se naše vláda měla zachovat stejně tvrdě, případně čím si vysvětlujete změkčení českého postupu?

Já budu zítra (rozhovor se uskutečnil ve čtvrtek 24. 9. večer – pozn. red.) telefonovat Robertu Ficovi, abych vyjádřil obdiv nad jeho odvahou a statečností. To je moje odpověď.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…