Mimořádně vážná situace ve Francii. Senátorka varuje, co se může dít v dalších státech, ale i u nás

08.12.2018 16:20

„Já považuji skutečnosti a jevy ve Francii za mimořádně závažné, že si i naše vláda musí dát pozor, jaké populistické nápady lidem slíbí. Když na jejich plnění nebudou mít peníze, občané si to nenechají líbit,“ upozornila nezávislá senátorka, která odešla kvůli neshodám z TOP 09, Jitka Chalánková s tím, že i když jsou Češi klidnější, podobné protesty nejsou vyloučeny i jinde v Evropě.

Mimořádně vážná situace ve Francii. Senátorka varuje, co se může dít v dalších státech, ale i u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková

Co říkáte na poslední průzkum agentury STEM, který ukazuje nárůst popularity hnutí ANO, ale i Pirátů?

Jako dlouholetý politik bych řekla, že se jedná pouze o průzkumy, takže je ještě otázkou, jak dopadnou volby, které budou za poměrně dlouhou dobu. Beru je na vědomí. Vidíme, že posiluje hnutí ANO, což koresponduje s poznatky, které mám ze senátní kampaně z diskusí s občany. Zatím tu důvěra je.

Po tom, co se výsledky průzkumu objevily, znovu zesílily hlasy, že veškeré kroky proti Andreji Babišovi jsou kontraproduktivní a že posilují jeho pozici. Souhlasíte s tím?

To je obecně známý fakt. Několikrát jsem upozorňovala, že když se do někoho hodně kope, tak se občané zburcují na jeho obranu a onoho člověka brání a posilují. To je obecný emocionální jev a je znám z historie různých politiků.

Co se v České republice změnilo, že můžeme mít trestně stíhaného premiéra a nevadí to koaličním partnerům ani voličům?

Já to považuji za závažnou věc. Musíme rozlišovat roviny, jestli je někdo trestně stíhán, zda je mu sděleno obvinění a dále hrají roli otázky imunity, protože dnes už nemáme imunitu doživotní, ale po dobu výkonu mandátu. Je známo i z jiných případů, že by stíhání neunikli. Sociální demokracii do toho mluvit nemohu, ale její působení ve vládě jim nepřináší body. Skutečně se sice snaží protlačit své priority, ale na druhou stranu je prodává hnutí ANO, takže jejich působení v koalici vidím jako nešťastné.

Co nárůst Pirátů téměř k dvaceti procentům, čím to je?

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
Je otázka, kdo vlastně jsou jejich potenciální voliči, protože se určitě velice liší občané Prahy a zbytku republiky, zejména pak na Moravě, kde pirátská základna nebude tak silná. Půjde spíše o otázku mladých lidí v Praze. To už bylo vidět před parlamentními volbami, kdy se ostatní strany snažily oslovit mladé voliče, kteří jsou na síti a internetu, takže možná jde také o otázku jakéhosi módního postoje.

Dá se říci, že v podstatě reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka prokázala premiéru Babišovi službu?

Po bitvě každý generál. Já jsem se nedívala na onen dokument, protože je to pro mne ztráta času, četla jsem ale vše v přepisech. Nejsem příznivcem podobných skrytých kamer a natáčení. Nelíbí se mi to. Výsledek se dostavil a ukázal se v průzkumu. Neřekla bych, že dělali reportáž, aby prokázali tuto službu, to by byla vazba velice diskutabilní.

Voliči spíše uvidí až v delším vývoji hospodářství, jak funguje tato vláda. Stále si totiž myslí, že vláda funguje dobře, ale pravdou to není. Ono fungování je důsledkem spíše hospodářského růstu, který je patrný v celé Evropě, a navzdory některým krokům současné vlády. Zároveň je možné, že se vezou na úsporných opatřeních, která byla bohužel nezbytná v dobách, kdy peníze nebyly a musely se platit i úroky dluhové služby. Hospodářství se podařilo držet nízko a prošlo krizí tak, že ji občané dramaticky nepocítili.

Teď si myslí, že se mají dobře, jenomže když se rozhlédnou kolem sebe, jak se zdražuje ve všech komoditách a inflace stoupá nahoru... Zvyšování důchodů inflaci vůbec nepokryje. Zvyšování mezd je zatím dobré, na druhou stranu důchody se relativně snižují v poměru k růstu mezd. Dále je zde navíc velký nárůst mandatorních výdajů.

Po vydání výroční zprávy BIS se mluví o rostoucí čínské i ruské aktivitě u nás. Navíc se ukázalo, že státní úředníci poskytují svou nepozorností citlivé údaje, i když ne tajné. Co si myslíte o jejím obsahu?

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Dopodrobna ji přečtenou nemám, protože se nejedná o agendu, které bych se věnovala podrobně. Já se domnívám, že je třeba brát tuto věc vážně. Na druhou stranu se domnívám, že v dnešní otevřené informační době je možnost získávat informace pro různé agenty z různých stran. Sociální sítě a podobně, to není otázka jen nějakých tajných informací.

Jak nahlížíte na dění ve Francii, tedy násilné protesty proti zvyšování daně z pohonných hmot? Pozice Macrona už se nezdá být tak silná. K čemu ve Francii dochází?

Já považuji skutečnosti a jevy ve Francii za mimořádně závažné. Mimořádně závažné, že si i naše vláda musí dát pozor, jaké populistické nápady lidem slíbí. Když na jejich plnění nebudou mít peníze, občané si to nebudou chtít nechat líbit. To je přesně tato situace. Hrozilo zvyšování spotřební daně na pohonné hmoty, na biopaliva, ale s tím souvisely i další věci. Naši občané jsou sice klidnější, nicméně já bych doporučovala, abychom pozorně sledovali, co se ve Francii děje, protože to je mimořádná situace.

Myslíte tím, že se to může dít i v dalších státech?

Já se obávám, že ano, protože Evropa jede... opravdu i kvůli těm opakovaným volbám, v nichž často vítězí politici, kteří se podbízejí voličům a nabízejí různé sociální výhody, na které rozpočet nebude mít, protože si na ně stát nevydělá. Ale občané si to nebudou chtít nechat vzít. Situace v Evropě není dobrá.

Není dobrá ani v Itálii, kde Matteo Salvini prohlásil, že směrem k migrantům „hostina skončila“ a zpřísňuje pro ně podmínky. Jak vnímáte jeho výrok?

Já s tím výrokem plně souhlasím, protože v Evropě je samozřejmě zvykem solidárně pomáhat potřebným, ale není možné pomáhat všem ekonomickým migrantům, kteří si řeknou. To je nad kapacity Evropy. Argument, že vlastně otevíráme dveře migrantům kvůli nedostatku pracovních sil, je důsledkem toho, že Evropa nemá dostatek dětí. Takhle to opravdu řešit nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…