Ministr Dobeš: TOP 09 rozpoutala válku v koalici. Kočí je prolhaná

06.03.2012 16:22

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že doufá, že se nenajdou lidé z Věcí veřejných, kteří by se nechali uplatit a svědčili křivě proti Vítu Bártovi. TOP 09 mu prý neustále háže klacky pod nohy, mstí se mu a situace v koalici je prý velmi napjatá. Věří, že zvládne problém s eurodotacemi. A pokud by mu ministr financí Miroslav Kalousek sebral peníze na platy učitelů, odešel by z vlády.

Ministr Dobeš: TOP 09 rozpoutala válku v koalici. Kočí je prolhaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Média jsou nyní plná soudního procesu s Vítem Bártou. Vy jste jeho osobní přítel a znáte ho. Myslíte si, že je schopen korupčního jednání?

Já ho znám a vím, že není pravda, že by lidi uplácel. On členům Věcí veřejných půjčoval peníze. Já jsem také půjčoval Škárkovi. V tomhle mám jasno. Ale nemám jasno v tom, kolik lidí je ochotno Víta Bártu prodat a kolik lidí bude naopak svědčit podle svého nejlepšího svědomí. O tom bude tento týden, jestli už má někdo plán B, jak to bude po smrti véček, a už má něco slíbeno, nebo si ti svědci řeknou: to mi za to nestojí, to bych se nemohl podívat do zrcadla, abych poslal na podmínku či do vězení člověka, který nic neprovedl, i kdyby mi nabízeli cokoliv. Já ve čtvrtek půjdu svědčit a budu svědčit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nepřipadá u mě v úvahu, že by mě někdo uplatil. I kdyby tak mělo skončit moje angažmá ve vládě, tak řeknu pravdu.

Připadá mi úsměvné, že Kristýna Kočí vyzývá, aby všichni svědčili pravdivě, že to říká osoba, která neuspěla na detektoru lži, osoba, která byla na nahrávce usvědčena, že intrikuje. Mohu říct, že bylo na denním pořádku, že lhala a napadala lidi v jejich nepřítomnosti. Vždy, když někdo někde nebyl, tak se do něj Kristýna Kočí obouvala. Do očí nikomu nic neřekla, ale za jeho zády to byl proud pomluv. Je potřeba se rozhodnout podle svědomí, nenechat se koupit a pak Vít Bárta proces vyhraje.

Trochu jste naznačil, že by se z VV někdo mohl nechat koupit. Bojíte se toho, že se objeví další přeběhlíci?

Já doufám, že klub bude jednotný, stejně jako se stal jednotným v době té největší krize. Tam nám to bylo všechno jasné, viděli jsme ty podrazy a semknuli jsme se. Mezi tím uplynula poměrně dlouhá doba a opět poměrně silná masáž, takže já věřím, že všichni lidé odolají. Ale je třeba říci, že Věci veřejné jsou mladou stranou a já jsem byl někdy v roce 2009 tím posledním Mohykánem, který říkal, abychom nechodili do velké politiky a ověřili si své charaktery v politice komunální a naučili se odolávat všem svodům, které nás ve velké politice mohou čekat. My jsme šli do velké politiky poměrně rychle. Teď se ukáže, zda další lidé podlehnou, nebo zůstanou pevní. Já doufám, že stmelený klub z května 2011 zůstane.



V poslední době se v kuloárech spekuluje, že TOP 09 se snaží odejít z vlády a připravuje si cestu pro svou spolupráci s ČSSD a hledá nějakou záminku. Nyní třeba hoří spor o fiskální unii EU, kdy ministr zahraničí Schwarzenberg pohrozil odchodem z vlády. Co si o tom myslíte?

Útoků na mou osobu ze strany TOP 09 je mnoho. Od prosince roku 2011 do dneška je to soustavný útok. Mám neblahé zkušenosti s tím, že najednou přestává platit programové prohlášení vlády a vnímám to tak, že TOP 09 je i není koaličním partnerem. To je naprosto zjevné a mrzí mě to. Protože na začátku zde bylo ve sněmovně 118 hlasů na prosazení nutných reforem. Pořád zažívám vnitřní zklamání, že tu převahu k možným reformám nedokážeme naplnit.

V momentu, kdy paní Putnová z TOP 09 vystoupí a řekne, že školné má být nejdříve od roku 2015, tak já říkám, že máme nějaké programové prohlášení vlády, které je třeba naplňovat. Pak řeknou, že to ten Dobeš nestihne. Samozřejmě, že to Dobeš nestihne, když mu TOP 09 každý týden háže klacky pod nohy. Kdyby naopak byla dobrá vůle, tak ty věci dokážeme společně prosadit, protože je nutné reformovat školství, sociální věci, zdravotnictví, navíc v době krize. Já pro to dle harmonogramu dělám vše, ale poslední půl rok dostávám rány od koaličního partnera.

Jsou tedy podle vás i ty útoky na vás směřovány tak, aby TOP 09 mohla odejít z vlády?

Vnímám hlasy, které se ozývají, že tato koalice již není pro TOP 09 konformní a že vidí i jiného partnera. Vnímám to a sám zažívám nějakou životní zkušenost, která to potvrzuje. Je nešťastné, že teď budeme mít řadu voleb za sebou. V historii tady nebylo takové napětí v koalici, takové podpásovky jako nyní a je to hrozně složité. Nevím, jak dlouho budu ve vládě, ale pokud v ní budu, tak budu podporovat premiéra Petra Nečase, protože on to má skutečně velmi těžké a nejvíce ty útoky směřují na něho jako premiéra. Já si myslím, že je potřeba ho podržet a podpořit.



V poslední době jste byl velmi kritizován za čerpání dotací EU. V jakém je to nyní stavu. Myslíte si, že to zvládnete?

Já jsem nastavil nějaký krizový harmonogram a ten dodržuji. Do devětadvacátého dát zpětnou vazbu do Bruselu. Tu jsem vůči auditu dal. Věřím, že i úředníci z Bruselu mi půjdou vstříc a pomohou v tom poměrně dramatickém harmonogramu. K penězům z EU je třeba říct zásadní věc: když jsem nastupoval na ministerstvo, tak všichni věděli, že to je problém číslo jedna, že to je Pandořina skříňka. Je zjevné, že jsme čerpání nastartovali a velmi zrychlili a dostali je z pásma ohrožení. Ale pak přišel audit, který vytkl v drtivé většině chyby z doby minulé, z doby přede mnou.

Přiznávám, že se chyby staly, ale nyní se velmi brzo ukáže ve vládním materiálu, který předkládá kolega, ministr pro místní rozvoj Jankovský, kdy každé ministerstvo píše o rizicích v operačních programech. Já jsem přesvědčen, že rizika ministerstva školství jsou minimálně podprůměrná vůči rizikům, která mají jiné rezorty. Ale mlčí se o tom, zatímco školství je pod drobnohledem. Rozumím tomu, že to je vendeta TOP 09 za to, že jsem po deseti týdnech, co jsem byl ministrem, odvolal jejich vrchního ředitele, dnes lídra TOP 09 na jižní Moravě, pana Jana Vitulu. Odvolal jsem ho pro absolutní nečerpání a neschopnost. Kdybych to neudělal, tak už bych na ministerstvu nebyl, protože bychom nesplnili parametry čerpání za rok 2010.    

V souvislosti s eurodotacemi se objevil, zdá se, ojedinělý hlas Kateřiny Klasnové, že pokud problém nezvládnete, měl byste z ministerstva odejít. Cítíte podporu své strany?

Opakované vyhlášení vedení strany bylo, že za mnou stojí a že mě podporují. Na druhou stranu je třeba vnímat, že Věci veřejné prožívají těžké období a těžké útoky, těžké útoky na každého z poslanců. V takovém tlaku může člověk něco posunout a já ten výrok Kateřiny Klasnové vnímám i v kontextu tlaku toho redaktora. Na druhou stranu platí, co jsem řekl, že když to nestihnu, tak odejdu. Visí nade mnou ten Damoklův meč, že to musím splnit. A když problém nevyřeším, tak vyvodím osobní odpovědnost a odejdu.



Dnes se objevila zpráva v médiích, že učitelé si stěžují, že zvýšení platů se fakticky neprojevilo, neboť se zvýšily platy v tabulkách, ale ubralo se v nadtarifní složce. Čili celkový objem financí na platy se nezvýšil. Jak to tedy je?

Objem se zvýšil o čtyři miliardy. Tomuto pokřivenému uvažování napomáhá ministr financí Miroslav Kalousek. Ředitelé a zřizovatelé škol vidí, že je situace nestabilní. Vědí, že školství možná není prioritou této vlády a že se může stát, že se možná ty prachy zase seberou. Proto oni drží část toho balíku, drží ho do podzimu a pak dávají výrazně větší osobní ohodnocení učitelům, aby ty peníze zprostředkovali. Místo toho, aby leden, únor dali peníze do tabulek i osobního ohodnocení. Oni vědí, že na začátku roku tam ty peníze jsou, ale bojí se, že se budou vázat mimo jiné čtyři a půl miliardy, které visí nad školstvím, což je pro ně nepřijatelné, neboť to devastuje školství. Oni vědí, že by školství o ty prachy mohlo přijít, proto se chovají tak, že je tam radši nedají, aby tu rezervu pak mohli vrátit. A učitelé jsou pak placeni stejně jako vloni.

Ale já věřím, že ty peníze pro školství uhájíme a že když teď v březnu na vládě nedojde k vázání této částky, tak že v dubnu už to pozitivně pocítí i učitelé. Díky letité zkušenosti s ministrem financí Miroslavem Kalousek je ten systém vyplácení zdeformován a nedávají se peníze, které se mají dát. Proto když v programovém prohlášení vlády řekne, že tu se přidají 2,1 miliardy, tu čtyři miliardy, tak ředitelé čekají půl roku, jestli jim ty prachy někdo nesebere. A to je špatně. A s tím systémem nehneme.

A co byste dělal, kdyby vám ministr Kalousek ty peníze sebral?

Tak to předně nejsou moje peníze. Já tady bojuji za prioritu české vlády, kterou je vzdělávání. Nedovedu si představit, že bych byl ministrem, který by ty peníze učitelům zase bral. Když se váže 4,5 miliardy a já mám 85 procent finančních prostředků v platech na učitele, neexistuje, že by se tento zásah dal udělat bez toho, aniž by se snížily platy učitelům. Nedovedu si představit, že bych seděl na této židli a přesvědčoval již tak zviklané učitele, že je správně, že místo čtyř miliard jim přidáme jenom 1,5 miliardy nebo jenom jednu miliardu, že je doba úspor a oni mají spořit, i když se jim na začátku slíbilo, že první dva roky naší vlády to budou učitelé, kteří zažijí narovnání platů, pak se to zafixuje a nevezme se jim ani koruna, ale ani nepřidá. To je programové prohlášení vlády.

Kdyby ve vládě prošlo snížení těch prostředků na platy?

Tak bych nebyl ministrem, který by toto realizoval. To by bylo jiné programové prohlášení vlády, než jsme podepsali. Já rozumím, že jsou ekonomické obtíže, ale to jsme věděli i na začátku, když jsme to 13. července 2010 podepisovali. Nevidím důvod, proč bychom od toho měli odstoupit. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…