Ministr Jurečka prozradil, jaký problém hrozí v souvislosti s církevními restitucemi

14.03.2014 12:01

Názor premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zemědělství Mariana Jurečky na monitorovací tým pro církevní restituce, v němž by se pravidelně setkávali šéfové několika resortů, se liší. Podle lidoveckého ministra Jurečky půjde zase jen o další nepříliš efektivní tým, na který by museli členové vlády chodit a neměli by čas na důležitější práci. Proto navrhuje, že bude vládu pravidelně sám informovat o postupu církevních restitucí.

Ministr Jurečka prozradil, jaký problém hrozí v souvislosti s církevními restitucemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

„Chci to navrhnout jako alternativu,“ vysvětlil ministr v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ale hovořil i o personálních otázkách a problémech s veřejnými zakázkami.

V souvislosti s Lesy ČR se v minulosti objevovalo mnoho problémů. Kritika se týkala především neprůhledného přidělování veřejných zakázek a špatného hospodaření. Postavil jste se proti tomu, aby šlo čtvrt miliardy korun ze státní firmy Lesy ČR na sportovní reklamu Českému olympijskému výboru. Zastavil jste také veškerá výběrová řízení nad pět milionů korun nejen v Lesích ČR. Co na nich bylo špatně?

V případě Lesů České republiky vím o dvou zakázkách, které budou muset být výrazně přepracovány nebo možná nebudou vůbec realizovány, to ještě uvidíme. Jedna se týká nákupu automobilů, o tom už se v médiích psalo, a druhá – podstatně významnější - byla otázka soutěžení právních služeb za 180 milionů korun na dva roky. To je podle mne částka naprosto neadekvátní. Musíme si zanalyzovat, do jaké míry potřebují Lesy ČR externí právní služby, navíc v tomto pro mne nepředstavitelném rozsahu za 90 milionů korun ročně. Jen pro srovnání: Českobudějovický Budvar, který vede mezinárodní spory o značku Budweiser Budvar, dává ročně na právní služby 15 milionů korun.

To srovnání také o něčem hovoří. Pokud jde o rozhodnutí ve vztahu k podpoře pro Český olympijský výbor, a byly tam i další sportovní aktivity, nejde o to, že bychom nechtěli podporovat olympijský sport. Ale byl bych rád, abychom se s kolegy ministry dohodli v této věci na nějakém systému. Když z Lesů ČR za náš resort odvádíme do rozpočtu něco kolem přes šest miliard korun za letošní rok, byl bych rád, aby systém fungoval tak, že zodpovědné ministerstvo – v tomto případě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - by financovalo transparentním systémem celou oblast sportu. Budu chtít, aby se na tomto systému pracovalo.

Chápu, že se to nedá udělat z měsíce na měsíc, proto jsem připraven - po dohodě s kompetentními ministry – rozhodnout, že některé věci podpoříme, protože chápu, že sport nemůžeme nechat ve vzduchoprázdnu. Za mnou chodí třeba spousta lidí z oblasti kultury, já jako ministr zemědělství mám rozhodovat o tom, která akce má jakou kulturní úroveň, která si zaslouží podpořit? To mi přijde poněkud divné. Logické by bylo, kdyby z národních podniků, jako je Budvar, nebo státních jako jsou Lesy ČR, mířily peníze do oblasti venkova. Nebo do oblasti odborného a technického školství.

Premiér Bohuslav Sobotka chce vytvořit monitorovací tým pro církevní restituce, v němž by bylo pět členů vlády včetně Vás. Měl by se zabývat průběhem a dopadem církevních restitucí. Neberete to jako projev nedůvěry ze strany ČSSD, protože dohled nad restitucemi je v gesci ministra zemědělství?

Přiznám se, že jsem úplně nepochopil záměr mít tento monitorovací výbor, měl jsem k tomuto materiálu, který šel do mezirezortního připomínkového řízení, za náš resort zásadní připomínku. Budu na pana premiéra apelovat, že mi připadá nelogické vytvářet zase nějaký výbor navíc. Už dnes mám v týdnu několik akcí, na které musím povinně chodit. Efektivita těchto jednání, když to řeknu kulantně, je docela špatná. Nemám problém s tím, aby ministři zemědělství a kultury dostali úkol od vlády a každý týden či každých čtrnáct dní předkládali jako informaci členům vlády dílčí stav o postupu církevních restitucí. My to za Lesy ČR a Státní pozemkový úřad budeme zpracovávat a předkládat. To chci navrhnout jako alternativu ke zřízení tohoto výboru. Ale když se pět členů vlády bude setkávat navíc, je to další čas, kdy nebudeme schopni pracovat na věcech, které bych považoval v této chvíli za důležitější.

Část poslanců sociální demokracie připravuje ve sněmovně dokonce návrh na půlroční prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o církevní restituce. Jednou z možností je podle poslance Jeronýma Tejce i dočasné moratorium na vydávání církevního majetku. Co tomuto návrhu říkáte, podpořil byste ho?

Určitě bych ho nepodpořil. Já v tom žádný smysl nevidím. A byl bych velmi opatrný, protože jsme zažili čtyřicet let, kdy tady někdo nemohl nakládat se svým majetkem a pak bylo na jeho vydání ještě celých třiadvacet let moratorium. Je třeba si také uvědomovat, že kdyby církve a náboženské společnosti tuto věc řešily u Evropského soudu, byly by jim majetky vydány stejně, jako jsou vydány teď, a český stát by to stálo ještě mnohem vyšší částky.

Na ministerstvu Vás čekají důležitá personální rozhodnutí, musíte jmenovat generálního ředitele Lesů ČR i nového šéfa Státního pozemkového úřadu, protože jste odvolal bývalého ředitele Petra Šťovíčka kvůli jeho kontaktům s kontroverzním podnikatelem Ivo Rittigem. A kdy budete mít nového šéfa kanceláře po bývalém řediteli Úřadu vlády Lubomíru Poulovi, který je vyšetřován policií v souvislosti s kauzou okolo Jany Nagyové?

Mne mrzelo, když se v médiích psalo, že šéfem kabinetu ministra bude Lubomír Poul. On tady nikdy nenastoupil jako šéf kabinetu, on tady nastoupil jako šéf kanceláře. Což je obrovský rozdíl, protože šéf kanceláře má pod sebou dvě sekretářky a dva řidiče, ale šéf kabinetu má pod sebou několik odborů a oddělení. To je úplně jiná pozice. Šéfka kabinetu tady je, v tom není žádný problém. Šéfa kanceláře ministra řešíme. Co se týká Státního pozemkového úřadu, jeho vedením je dočasně pověřen dosavadní ředitel Krajského pozemkového úřadu pro Ústecký kraj Martin Vrba, zároveň budu chtít vypsat otevřené výběrové řízení na nového ředitele tohoto úřadu. Myslím, že na tyto pozice mají přicházet lidé odborně zdatní a jejich kvalifikací má být odbornost a ne stranická příslušnost. Jsem rád, že jsme se na tom dohodli s panem premiérem. Pokud jde o Lesy ČR, byl bych rád, aby byl generální ředitel do tří týdnů vybrán, nějakou představu mám, ale nejsem ten, kdo by chtěl někoho překvapovat, proto se svým rozhodnutím seznámím své vládní kolegy před tím, než s tím seznámím veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…