Ministryně Šlechtová jede do Kolumbie. Bude tam zastupovat Českou republiku

12.09.2015 15:04

ROZHOVOR Nezávislý Institute for Economics and Peace nedávno vyhodnotil Českou republiku jako desátou nejbezpečnější zemi světa. Skvělá zpráva zejména pro cestovní ruch. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která má rozvoj cestovního ruchu takříkajíc „v popisu práce“, dnes vyráží do kolumbijského Medellinu, kde bezpečnost není zrovna příkladná.

Ministryně Šlechtová jede do Kolumbie. Bude tam zastupovat Českou republiku
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Paní ministryně, co vás tam táhne, pracovní povinnosti, nebo dobrodružná povaha?

Dobrodružnou povahu asi mám, jinak bych nemohla fungovat v České politice, ale jedu tam kvůli 21. valnému shromáždění Světové organizace cestovního ruchu (pozn. red.- World Tourism Organization - UNWTO), na kterém budu zastupovat Českou republiku.

Je to docela kus světa, pobudete v Medellinu alespoň nějakou chvíli?

Je to pro mne velmi náročné, protože tam letím v podstatě na otočku. Cesta trvá dlouhých 19 hodin. Prezentaci České republiky na tomto shromáždění však považuji za tak klíčovou, že jsem se rozhodla to podstoupit. V Medellinu strávím jen den a půl a vracím se kvůli klíčovým zákonům, které jsou pevně zařazeny na středečním programu jednání sněmovny. Hlavně kvůli zákonu o regionálním rozvoji tak pojedu z letiště rovnou do sněmovny.

Obvykle jsou cesty na kongresy brány jako „kongresová turistika“, myslíte, že to bude mít i nějaký konkrétní přínos?

Na „kongresovou turistiku“ si nepotrpím, na to opravdu nemám čas. Hlavní důvody, proč tam jedu, jsou v podstatě dva. Počátkem srpna přijal mé pozvání do Prahy generální tajemník UNWTO Taleb Rifai a podepsali jsme Plán spolupráce. Dle mého názoru to podstatně posílilo postavení naší země vůči této významné mezinárodní instituci a výsledkem je, že jsem byla pozvána do Medellinu, abych zde vystoupila za Českou republiku, jakožto předsednickou zemi Visegrádské čtyřky. Takové pozvání se prostě neodmítá. Druhým důvodem je, že jedním z hlavních témat letošního jednání valného shromáždění je podpora dlouhodobého růstu letecké dopravy na celém světě, její komfortnost, jednoduchost a bezpečnost. Jde o sbližování politiky cestovního ruchu a letecké dopravy.

Nedávno jste komentovala i chystané zahájení provozu přímé letecké linky Praha – Peking. Je zde nějaká souvislost?

Rozhodně. Čína je země s obrovským turistickým potenciálem, a pokud by se alespoň část podařila „přesměrovat“ k nám, šlo by o velký přínos. Za sebe jsem si řekla, že udělám v rámci možností rozvoje cestovního ruchu vše, abych sem čínské turisty „dotáhla“, protože nejde jen o jednu leteckou linku, ale především o propagaci naší země v Číně, jakožto přitažlivé a zajímavé destinace. Rozvoj letecké dopravy celkově velmi úzce souvisí s rozvojem cestovního ruchu. Prudce roste počet příchozích turistů z nových asijských destinací. Za minulý rok přijelo více než 700 tisíc turistů z východní Asie.

Letecké linky zatím vedou hlavně do centra – Prahy, lze očekávat i přínos pro regiony?

Samozřejmě, letiště v regionech mohou pomoci při dopravě návštěvníků z Prahy do dalších zajímavých lokalit. V centru úvah je proto například zavedení letištního provozu v rámci českobudějovického nebo kutnohorského regionu, které jsou díky svým památkám konkrétně čínskými turisty hojně navštěvované. Významným faktorem je kromě bezpečnosti i přístupnost a jednoduchost leteckého provozu.

Lze říci i nějaká konkrétní čísla, která by mohla význam letecké dopravy a turistického průmyslu lépe ilustrovat?

V roce 2013 byly na celém světě přepraveny 3,1 miliardy cestujících. V roce 2032 to má být až 6,32 miliard. Podle předpokladů Mezinárodní organizace pro civilní letectví se má v příštích 20 letech přibližně zdvojnásobit počet letů až na 60 milionů ročně.

Pokud jde o průmysl cestovního ruchu, mám trochu pocit, že i když se o něm poměrně hodně hovoří, ne vždy si uvědomujeme jeho plný význam. Na hrubém domácím produktu České republiky se přímo podílí třemi až čtyřmi procenty. Nepřímo ovlivňuje mnohem více, hodně přes deset procent. Mým cílem je, aby cestovní ruch pozitivně ovlivňoval náš hospodářský růst.

Na závěr ještě osobní otázka – vážně se do Medellinu nebojíte, ani trošku?

To bylo před dvaceti lety. Kolumbijcům se mezitím promyšlenou urbanistikou, odstraněním „slumů“ na okrajích města a dalšími sociálními kroky povedlo kriminalitu snížit tak, že je dnes údajně nejmenší mezi velkými městy ve státě. Tedy alespoň podle statistik. (Pozn.: třímilionový Medellin je druhým největším kolumbijským městem.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…