Miroslav Kalousek útočí: Nové a temné nařčení do okolí Miloše Zemana

12.05.2015 6:46

ROZHOVOR. Vláda Bohuslava Sobotky by se podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska měla vyjádřit k výrokům, které pronesl prezident Miloš Zeman v Moskvě. „Bylo by to velmi žádoucí. Pokud to vláda neučiní, pokládám za nezbytné, aby to učinila Poslanecké sněmovna jako hlavní nositel vůle lidu, aby svým usnesením výroky pana prezidenta korigovala,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz též vyslovil zásadní podezření ohledně jednoho z prezidentových spolupracovníků

Miroslav Kalousek útočí: Nové a temné nařčení do okolí Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

K jednání ruského a českého prezidenta v Moskvě jste řekl, že se Miloš Zeman hrbil před diktátorem. Politolog Michal Romancov prohlásil, že ještě nikdy se nikdo v historii Evropské unie tak „nepodělal“. Souhlasíte s ním?

V té historii, kdy jsme členy Evropské unie, si myslím, že skutečně ještě žádný politik  tolik nepoškodil obraz České republiky jako spojence v rámci Evropské unie i Severoatlantické aliance.

Miloš Zeman prohlásil, že by měly být protiruské sankce ze strany Evropské unie do roka zrušeny, protože občanská válka na Ukrajině v podstatě končí. Jste stejného názoru?

Všimněte si toho kremelského slovníku.  Za druhé mohu říci, že bych si spolu s panem prezidentem velmi přál, aby byly sankce do roka zrušeny, protože pevně doufám, že to by znamenalo, že Rusové vrátí Krym, který uchvátili anšlusem, a porušili tím všechny mezinárodní dohody, které garantovaly Ukrajině celistvost jejího území. Za to byly vyhlášeny ty první sankce. Těžko si umím představit, že se sankce budou odvolávat a Krym nebude vrácen.

Podle vás tedy není možné sankce zrušit, pokud se Krym nevrátí Ukrajině?

Já jsem realista. Tomu, co teď říkám, nevěřím. Ale přál bych si, aby Česká republika držela pozici, že nelze odvolat sankce, dokud agresor nevrátí uchvácené území.

Myslíte si, že by se Rusko mohlo výhledově stát členem Evropské unie, jak prohlásil po návštěvě Kremlu Miloš Zeman?

To pokládám za nereálné. Navíc  je úsměvné, že pan prezident, který tak zásadně protestuje proti vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance i Evropské unie, na druhou stranu zve do Evropské unie Rusko. Spíš si myslím, že si to pan prezident představuje tak, že by Evropská unie mohla vstoupit do Ruské federace. To je asi pohled, na kterém by se s panem Putinem shodl.  Ale pevně doufám, že k tomu nikdy nedojde.

Co jste říkal tomu, že součástí setkání českého a ruského prezidenta bylo také jednání o pětimiliardové pohledávce firmy PSG, která podle médií patří k hlavním partnerům jedné z klíčových postav z okolí Miloše Zemana – podnikatele Zdeňka Zbytka, bývalého armádního důstojníka, který chtěl na podzim 1989 potlačit sametovou revoluci silou?

Je to pohledávka, kde je garantem Česká exportní banka.  Nicméně nejsem si jist, tady bych si spíš počkal na výsledky. V minulosti řekl pan prezident řadu věcí, které vypadaly jako téměř hotové, ale pak se ukázaly jako zcela nereálné.

Na jednání do Kremlu doprovodil Miloše Zemana vedle kancléře Hradu Vratislava Mynáře i jeho poradce a šéf českého Lukoilu Martin Nejedlý.  Co o tom soudíte?

Je čistě věcí pana prezidenta, koho si k těm jednáním vezme. Samozřejmě je na místě otázka, zda je pan Martin Nejedlý více zaměstnancem Pražského hradu, nebo více zaměstnancem moskevského Kremlu. Myslím si, že na tuhle otázku mají odpověď pouze spisy, ke kterým nemáme přístup.

Vláda Bohuslava Sobotky posvětila na druhý pokus cestu Miloše Zemana do Moskvy, když se vzdal účasti na vojenské přehlídce. Ale neměla by se dnes od některých jeho výroků, o kterých jste mluvil, distancovat a vyjádřit oficiální pozici České republiky například k protiruským sankcím?

Bylo by to velmi žádoucí. Pokud to vláda neučiní, pokládám za nezbytné, aby to učinila Poslanecká sněmovna jako hlavní nositel vůle lidu, aby svým usnesením výroky pana prezidenta  korigovala.  Nicméně daleko víc bych si přál, aby to udělala vláda, protože za zahraniční politiku je odpovědná vláda. Ale půjde už vždycky jen o minimalizaci škod.  Škody takto způsobené se úplně napravit nikdy nedají. Ty potom zhojí až čas.

Pokud to ale vláda neudělá a nedá najevo, že to, co říká prezident Miloš Zeman, není oficiální pozice a názor České republiky, budete to jako klub TOP 09 v Poslanecké sněmovně navrhovat?

Byl bych nerad, kdyby to vyznělo jako ultimátum vůči vládě: udělejte to, nebo my uděláme tohle. Jen odpovídám na vaši otázku, že bych si přál, aby to udělala vláda jako ústavní instituce zodpovědná za zahraniční politiku naší země. A pokud to vláda z nějakých důvodů neudělá, tak určitě navrhneme Poslanecké sněmovně, aby takové usnesení přijala Poslanecká sněmovna jako instituce, které se tato vláda zodpovídá.

Neobáváte se, že prezident Miloš Zeman, který má před sebou minimálně ještě téměř tři roky do konce funkčního období, pokud nebude kandidovat i podruhé, může způsobit na mezinárodním poli další podobné škody?

Samozřejmě že s nikým nekoordinované a vládou a sněmovnou nesdílené, často se opakující stanovisko pana prezidenta, je nepříjemné ze dvou důvodů: za prvé znejisťujeme své partnery v otázce, zda jsme opravdu  spolehlivými partnery, a za druhé tím, že na sebe pan prezident neustále strhává pozornost těmito výroky, dělá obrovskou službu oligarchovi, který si může v tichosti privatizovat celou Českou republiku jako svoji firmu.

Předpokládám, že máte na mysli majitele Agrofertu, šéfa hnutí ANO, vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše…

Vidíte, poznala jste ho, aniž jsem ho jmenoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…