Miroslava Němcová pro PL: Jsme nenormální země

15.03.2017 6:47

ROZHOVOR Kdyby byl Miloš Zeman zvolen prezidentem ve druhé přímé volbě, choval by se podle bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové jako utržený ze řetězu, protože už by nebyl vázán nikým a ničím. Na rozdíl od politologů není přesvědčena, že má Miloš Zeman jízdenku na Pražský hrad už v kapse. „Myslím, že může dojít k nějakému dobrému a zajímavému překvapení, a na to se docela těším,“ prohlásila předsedkyně mandátového a imunitního výboru Sněmovny Miroslava Němcová.

Miroslava Němcová pro PL: Jsme nenormální země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Miloš Zeman před pár dny potvrdil, že bude znovu kandidovat na Pražský hrad. Čekala jste to?

Já jsem to čekala stoprocentně. Všechny ty jeho spanilé jízdy po krajích už byly součástí předvolební kampaně, stejně jako to, když oznámil, že mu jeho spolupracovníci doporučili, aby opět kandidoval. Pro každého, kdo sleduje politiku, nebylo myslitelné, že by jen na vteřinu pomyslel, že prezident řekne, že kandidovat nebude. Devět stovek hostů si na Pražský hrad určitě nepozval za peníze daňových poplatníků proto, aby je tam zklamal. Byli to přece jeho příznivci, takže vyskakovali radostí ze židlí, když uslyšeli toto oznámení, které bylo pro málokoho překvapivé. Ale domnívám se, že to je jen pokračování nebezpečné situace, ve které jsme. Druhé volební období Miloše Zemana v případě, že bude zvolen prezidentem, a já si nemyslím, že je to tak jednoznačné, by bylo určitě provázeno tím, že by byl jako utržený ze řetězu, protože by už nebyl vázán nikým a ničím. To, že se ústavou moc svazovat nenechá, dokázal Miloš Zeman jednak při jmenování profesorů, jednak ve vztahu k Parlamentu, když natruc jmenoval svoji Rusnokovu vládu. Druhá věc je, že se obklopuje podivnými lidmi, v jejichž čele stojí pan Nejedlý, který neumí vysvětlit velké pasáže ze svého života. Nevíme, co a kde dělal a s kým to dělal. A třetí věc je zahraniční politika prezidenta, která nás vhání spíš do náruče Ruska a Číny, místo toho, aby hodně usilovně pracoval na vztazích se západními zeměmi, k nimž se Česká republika po roce 1989 přihlásila. A tato politika je určitě velmi nebezpečná.

Říkáte, že zvolení Miloše Zemana není zas tak jednoznačné. Ale někteří politologové i novináři se tváří, jakoby už měl vítězství v kapse, takže to vypadá, že už je prezidentská volba vlastně v podstatě zbytečná. Zatím oficiálně kandidaturu ohlásilo jen několik osobností, některé vyčkávaly, jak se zachová Miloš Zeman. Nemůže je Zemanovo rozhodnutí znovu kandidovat odradit? A kdo může podle vás současného prezidenta porazit a čím?

Nevím, kdo může Zemana porazit, protože zatím nejsou známi všichni, kteří budou chtít kandidovat. Ty, kteří jsou ochotni a připraveni kandidovat, nemohlo překvapit, že Miloš Zeman svou kandidaturu oznámil, protože s tím museli počítat. Takže si nemyslím, že je to odradilo. Navíc je před námi dost času. Pro média je zajímavé téma, kdo bude nebo nebude prezidentem, ale do přímé volby je ještě rok. A když si vzpomeneme na jakékoli volby, k jejichž spuštění zbýval ještě rok, uvědomuji si, že se mezitím udála obrovská spousta věcí, proto bych si v žádném případě teď nevsadila na to, že prezident Zeman už to má „ložené“, to by se skutečně ty volby nemusely konat. Myslím, že může dojít k nějakému dobrému a zajímavému překvapení a na to se docela těším.

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

Jak byste hodnotila tu část národa, která současnou hlavu státu stále podporuje navzdory všem možným skandálům, přehmatům, problémům a sporným věcem, o některých jste se sama zmínila? Mluví se o tom, že nejpopulárnější je současný prezident na venkově a v menších městech, u méně vzdělané a méně solventní vrstvy obyvatel, která se příliš podrobně o politiku nezajímá, ale imponuje jí, že prezident se chová jako jeden z nich. 

Nechci hodnotit voliče, protože demokracie spočívá na tom, že respektujeme názory všech voličů, těch, kteří jsou pro Miloše Zemana, i těch, kteří jsou proti němu. Miloš Zeman se provinil na této zemi tím, že prokopal ten obludný příkop ve společnosti, o kterém nevím, kdy a jak ho někdo zaháže, v duchu hesla, kdo není se mnou, je proti mně. Nálepkuje pražskou kavárnu, rozházel si to s profesory vysokých škol,  nerespektuje žádný oponentní názor. A já nechci jít jeho cestou a nálepkovat tu část občanů, kteří Miloše Zemana volili a chtějí volit. Je to prostě na základě jejich nějakého pozorování situace. Ale viníkem, který navodil tento stav, je Miloš Zeman, protože skutečně s lidmi manipuluje, vykládá jim věci, které často nejsou pravda jako v případě Ferdinanda Peroutky, rozdmýchává války, které tady vůbec nemusely být a zamořovat náš prostor. A lidé potom z nějaké sympatie k prezidentovi jsou mu schopni tolerovat všechno. Myslím, že něco podobného všichni známe z našich rodin: jsou rodinní miláčkové, kterým se odpustí všechno, jiným se zase neodpustí vůbec nic a hledá se na nich každý chlup. Já bych tedy vinu viděla ve schopnosti Miloše Zemana a jeho okolí manipulovat s lidmi, než bych známkovala lidi samotné. Ale hlava státu je jen jedna a lidé z nějaké úcty k této funkci předpokládají, že s nimi prezident jedná na rovinu a férově. Ale myslím, že to tak není. 

Zmínila jste se, že návštěvy Miloše Zemana v krajích už jsou součástí jeho předvolební kampaně. Co říkáte tomu, že jeho návštěvy s celou jeho suitou, která bývá poměrně početná, platí kraje, i když Poslanecká sněmovna každým rokem Pražskému hradu a prezidentské kanceláři navyšujete rozpočet?

Myslím, že tohle je opravdu jedna z těch vadných věcí manipulování veřejnosti, protože dělat si kampaň za peníze krajských hejtmanů, nebo i daňových poplatníků, kdyby šlo o peníze hradní kanceláře, je špatně. Na jedné straně se tady všechny politické strany mají svlékat donaha a ukazovat, kde vzaly peníze na volební kampaň, což se bude týkat už podzimních voleb, kdy musí mít transparentní účet, aby bylo jasné, kdo na jejich kampaň přispívá, na co byly peníze vynaloženy, kdy je stanoven limit kampaně, což je všechno v pořádku, na druhé straně je tady prezident najednou postaven mimo tyto sféry. On má možnost využít veřejné peníze, což jsou peníze krajů, přitom víme, v jakém stavu jsou v regionech silnice, jaký nedostatek peněz mají pro školství, zdravotnictví. Místo toho mají dát kraje peníze na tyto okázalé návštěvy prezidenta s početným doprovodem. Schvaluji, že hlava státu jezdí po krajích, že se stýká s občany, ale podle mne by prezidentu republiky slušela střídmost. 

Není to obrovská výhoda, kterou má současný prezident proti ostatním prezidentským kandidátům, kteří si budou muset platit všechny výdaje na výjezdy za voliči sami? A na druhé straně Miloš Zeman prohlásil, že se nezúčastní televizních debat s ostatními soupeři v přímé volbě, kde by mohlo dojít ke konfrontaci různých názorů...

Vysvětluji si to tak, že si už v té své bohorovnosti řekl, že se nenechá do demokratické diskuse zapojit, protože mu to nevyhovuje. On by zase útočil na všechny, jako jsme to viděli při minulé přímé volbě, kdy lhal v případě pana Schwarzenberga. Rozhodl se, že je lepší, když bude obrážet republiku za státní nebo krajské peníze a do normální kampaně se jako běžný uchazeč o Pražský hrad nezapojí. Takže ze sebe dělá takovou elitu, vyřazuje se z toho regulérního prezidentského soutěžení a dává tak najevo, že se na to může vykašlat, že on je něco víc, že bude někde na obláčku a ostatní ať se pinoží, jak chtějí, on se do toho zapojovat nebude. Podle mne je to přesně ten rys, který ukazuje na neschopnost podřídit se rovné demokratické soutěži.

I kdyby se skutečně do těch střetů v diskusích prezidentských kandidátů osobně nezapojil jako v minulém kole, nepochybně na to bude mít lidi. Vzpomeňme na pomlouvačný inzerát jednoho jeho příznivce v bulvárním tisku nebo na to, jak se do útoků na jeho protikandidáta ve druhém kole zapojila rodina exprezidenta Václava Klause, včetně Václava Klause juniora, který je teď mimochodem jedním z pražských kandidátů za ODS do Poslanecké sněmovny. Jak to vnímáte?

Každý, kdo se v prezidentské kampani postaví na stranu lží a výmyslů, nedělá pro českou společnost a Českou republiku dobrou službu. Ať je to jeden, nebo druhý.

Část vaší strany zřejmě opět podpoří Miloše Zemana, ale pro řadu dalších je naopak jeho pokračování ve funkci nepřijatelné. Myslíte si, že by měla ODS postavit svého kandidáta do prezidentské volby, nebo podpořit některého ze Zemanových protikandidátů, který bude mít šanci?

Nejsem ve vedení ODS, nemám žádný mandát mluvit za vedení ODS, jaká bude strategie. Ale myslím, že to dopadne tak, že ODS postaví vlastního kandidáta, a když se ukáže, že neprojde do druhého kola, ale projde někdo, na kom by byla shoda, může se domluvit s dalšími stranami na jednotné podpoře. Pokud ODS přijde se svým kandidátem, předpokládám, že členové ODS budou volit vlastního kandidáta. Ale když nebude ve druhém kole, doufám, že se ODS domluví s ostatními stranami na podpoře kandidáta, kterého bude považovat za vhodného. Část ODS v minulé volbě bezpochyby volila Miloše Zemana, část z nich u této volby určitě bude chtít zůstat. Příkazy nebo domlouvání bych neviděla jako rozumné. Ale ani si nemyslím, že by vedení ODS mohlo v prezidentských volbách ovlivňovat, kdo chce koho volit.

Také hnutí ANO váhá, jestli podpoří Miloše Zemana, nebo postaví svého kandidáta. Ale ministr financí Andrej Babiš má teď svých starostí dost, protože podezřením z daňových úniků jeho i jeho firmy Agrofert se bude zabývat i Poslanecké sněmovna. Co tomu říkáte, že zákonodárci budou řešit „daňové podvody ministra financí“?

Myslím, že jsme v pozici nenormální země, kdy Sněmovna většinou hlasů odhlasuje zařazení zvláštního bodu Daňové podvody ministra financí, což znamená, že většina Sněmovny včetně části vládní koalice se domnívá, že ministr financí se dopouští nějakých daňových machinací, které nejsou úplně v pořádku. Kdybychom byli normální zemí, tak v tu chvíli musí ministr financí sbalit kufřík a okamžitě podat demisi, protože je to zjevný projev nedůvěry ze strany Poslanecké sněmovny. V normální zemi by to tak bylo. Ale tady dochází k tomu, že jsou ničeny drobné živnosti na venkově kvůli zavádění elektronické evidence tržeb a podobných nesmyslů, zatímco megadaňové optimalizace, úniky, nebo jak to nazvat, ministra financí prochází jako nůž máslem a on nic neudělá. To mi připadá jako popis situace v nenormálně fungující zemi. Myslím, že k tomu přispívá premiér Sobotka, který sice má plná ústa výhrad vůči svému místopředsedovi vlády a ministru financí, vlastně vymezováním vůči Andreji Babišovi poznamenal celý sjezd sociální demokracie, ale to nemá vykládat na sněmu, ale má konat jako premiér a z vlády Babiše odvolat. A to se neděje. Když si vzpomenu, jak z minulých vlád odcházeli ministři i pro nějaká mnohem menší podezření, vidím to jako posun mezi země, kde kontrola neprobíhá, jak má.

Není kuriózní, že návrh na zařazení zvláštního bodu Daňové podvody ministra financí, který ve Sněmovně prošel i hlasy členů vládní koalice, pochází od exministra financí a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, kterého nazývá šéf hnutí ANO zlodějem, který je viníkem všech nepravostí v tomto státě?

Ano, návrh předložil Miroslav Kalousek a Sněmovna ho schválila i částí hlasů koaličních poslanců vyjma samozřejmě hlasů poslanců hnutí ANO. Tam nikdo pro návrh nebyl. Je zvláštní, že hnutí, které vstupovalo do politiky s tím, že vymýtí jakýkoli nástin korupce, že přichází konečně vymést ten Augiášův chlév, odmítne poslušně řešit, když se ukážou závažné pochybnosti v kauze daňových úniků ve výši desítek milionů korun jejich šéfa. Protože se ho bojí, nemuseli by totiž být na jeho kandidátkách, takže raději před tím zavírají oči. Takže jejich hesla, jak makají a že chtějí v České republice nastolit slušnost a pořádek, vyvolávají čím dál větší pochybnosti. Nevěřím jim ani slovo. 

Jak vnímáte v této souvislosti hlasy, které se objevují, a nahrál tím v médiích svými výroky i Václav Klaus mladší, že by ODS po volbách mohla za nějakých podmínek, konkrétně kdyby získala alespoň patnáct procent hlasů, vstoupit do koalice s hnutím ANO, aby zabránila vzniku socialistické vlády? Bylo by to pro vás přijatelné?

Já jsem pak zaznamenala, že Václav Klaus mladší tento svůj mediální výstup dementoval, tvrdil, že to bylo nějak zkreslené. Ale nevím, jak to přesně bylo. Nemám mandát mluvit za ODS, jsem jen řadovým členem, tudíž nemohu říkat, jaká bude povolební strategie ODS. Ale sama za sebe řeknu pouze to, že bych v žádném případě nepodpořila koalici ODS a hnutí ANO, právě kvůli tomu demokratickému deficitu, které hnutí ANO představuje. Je řízeno oligarchou, není to normální strana, není v ní záruka solidního hospodářského, etického i demokratického rozvoje v naší zemi. To vidíme i na přísunu miliard pro Agrofert a podniky ministra financí. Andrej Babiš by určitě nešel do koalice, která by mu přísun těchto peněz ve formě dotací přibrzdila. A já bych nemohla být tím, kdo by se stal následovníkem pokračování trendu politiky Bohuslava Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…