Místopředsedkyně zemanovců: ODS po totálním propadáku už nabízí jen hysterii

27.07.2013 15:36

ROZHOVOR Nový, nebo přesněji řečeno novější politický subjekt na našem politickém nebi, se má, jak se zdá, čile k světu. V době, kdy standardní a zavedené partaje – snad s výjimkou komunistů – téměř zmírají na úbytě, SPOZu se daří. Ze skupinky přátel Miloše Zemana se stalo uskupení, se kterým se musí počítat. Proto jsme požádali místopředsedkyni strany Ditu Portovou o rozhovor.

Místopředsedkyně zemanovců: ODS po totálním propadáku už nabízí jen hysterii
Foto: Archiv DP
Popisek: Dita Portová

Jak se díváte jako místopředsedkyně strany na to, že řada vašich politických oponentů považuje Rusnokovu vládu za vládu Miloše Zemana a tedy SPOZu, nebo alespoň jakousi přípravku na vládnutí...?

Pokud se nemýlím, tak Miloš Zeman dal v sestavování vlády Jiřímu Rusnokovi zcela volnou ruku. Na druhou stranu si opravdu nedokáži představit, že by pan Rusnok navrhl panu prezidentovi vládu složenou z jeho úhlavních nepřátel. To, že opozice vříská, mne nepřekvapuje, ale spíše utvrzuje v tom, že Jiří Rusnok poskládal vládu správně. Opravdu si nemyslím, že pan Rusnok (člen Kalouskova a Nečasova NERVu), nebo pan Fischer, Žák či Holcát jsou přípravou vládnutí SPOZu, a to ani při nejbujnější fantazii.

Máte vy osobně připomínky k některým členům nové úřednické vlády?

Z počátku jsem měla výhrady k nejasnostem kolem financování prezidentské kampaně pana Fischera. Dnes už je řada věcí vysvětlena, takže teď čekám spíš na konkrétní kroky členů kabinetu a vlády jako celku. Sázím v tomto případě raději na výrok "podle skutků poznáte je". Tak si počkejme na vládní skutky.

Mediální bublina kolem jmenování nového šéfa Úřadu vlády - člena SPOZu je podle vás nafouknutá nebo účelově řízená?

Nevylučuji, že jde o nafouknutou bublinu, o jejíž obří rozměry se hodně zasadila Miroslava Němcová. Radek Augustin se nikdy netajil tím, že jsou si s Jiřím Rusnokem názorově velmi blízcí.  Po aféře s paní Nagyovou rozumím Jiřímu Rusnokovi, že chce, aby na tomto postu seděl člověk, kterého zná a může mu plně důvěřovat.  Radek Augustin je léta mým stranickým kolegou, znám jeho styl řízení, jednání, vystupování a uvažování. Stát se významným vládním úředníkem bylo jeho osobní rozhodnutí, které plně respektuji. Dočasně pozastavil funkci místopředsedy SPOZ a přiznám se, že v jeho případě by mi bylo velmi líto, kdyby nekandidoval v nastávajících sněmovních volbách. Významnější osobnost v Olomouckém kraji totiž zatím neznám.

Má se vás jako strany obávat ČSSD, že budete ubírat jejich členy ve váš prospěch?

Je pravda, že program ČSSD a SPOZ není dramaticky odlišný, i když se SPOZ snaží více oslovit i středového voliče a prosazuje v politice jasná pravidla. Hlavně ale věřím tomu, že se nám podaří dostat do volebních místností i lidi, kteří zatím k volbám nechodili. Je moc důležité, aby konečně pochopili, že je naše země v situaci, kdy už záleží na každém hlasu, na každém člověku, aby se už konečně něco změnilo.

Co říkáte reakci šéfky sněmovny Němcové na žádost prezidenta o ověřených podpisech a vůbec jak nahlížíte na její "zhrubnutí"?

Miroslava Němcová svým vyjádřením velmi přesně koresponduje se zbytečnou hysterií ostatních členů ODS. Ať už se to týká postupu státních zástupců, nebo tzv. obhajoby parlamentní demokracie či strašení policejním státem. Reaguje mimořádně podrážděně a v plné nahotě ukazuje, že ani po totálním propadáku Nečasovy vlády nemají členové ODS sebemenší náznak sebereflexe. 

Chcete se výrazněji profilovat i v budoucích městských zastupitelstvech?

Nepochybně ano. Je to typ mimořádně důležité politiky, protože zastupitel, tedy politik, zůstává v těsném spojení s lidmi a má tak naprosto přesnou zpětnou vazbu.

Dita Portová (nar. 1971) – absolventka Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni. Členka SPOZ od roku 2009, od března 2013 místopředsedkyní strany. Politička z klatovského regionu, aktivně se zabývající místními problémy především ve zdravotnické a sociální oblasti (Klatovy, Sušice). Vdaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…