Mladý lidovec Heller, kterému "přišili" povykování na prezidenta: Seznam Zemanových nemorálností by byl opravdu dlouhý, ale tohle bych neudělal

07.06.2015 12:38

O věcech, které vyčítá prezidentu Miloši Zemanovi, i o tom, co se mu nelíbí na iniciativě Islám v ČR nechceme, promluvil politik, cestovatel a učitel Šimon Heller. Rozhodně se brání podle něj nepravdivému obvinění, že to byli údajně Mladí lidovci, kteří na prezidenta při jeho návštěvě pokřikovali onu větu: Dyť tam ani nevylezeš!

Mladý lidovec Heller, kterému "přišili" povykování na prezidenta: Seznam Zemanových nemorálností by byl opravdu dlouhý, ale tohle bych neudělal
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protestující před Krajským úřadem Jihočeského kraje

Vykřikl jste na prezidenta před krajským úřadem vy?

V žádném případě ten výkřik nebyl ode mne. Já jsem k tomu vydal už i oficiálně zprávu, která byla otištěna na webu Mladých lidovců i na webu jihočeské KDU-ČSL. První informace, které zazněly, byly, že to vykřikli Mladí lidovci. Jediným Mladým lidovcem na happeningu před krajským úřadem 1. června jsem byl já a vzhledem k desítkám kamer na místě si každý může jednoduše ověřit, že jsem nic takového neřekl. Pak jsem tam viděl ještě jednoho člena KDU-ČSL, paní, která také slušným způsobem přišla vyjádřit nesouhlas s panem prezidentem. Rozhodně ani ona nevykřikla tuto větu. Nikdo z nás toto nekřičel. Od tohoto výroku se distancujeme, považujeme ho za nezdvořilý. To, že je nám připisován, ať už panem Ovčáčkem nebo panem Zimolou, vyplývá z nějaké neznalosti celé situace. Já doufám, že to není záměr, že je to pouze omyl.

Takže ten výkřik šel od nějakého hloučku lidí, kteří se přišli podívat na prezidenta?

Já jsem ten výrok také slyšel. Ale znovu opakuji. Rozhodně nešel od nás jako Mladých lidovců, nebo vůbec lidovců a také ho považujeme za nevhodný.

Vy jste tam přišli s transparenty, na kterých také nebyly úplně pochvalné nápisy. Co byste chtěli panu prezidentovi vzkázat?

My jsme chtěli už naší účastí na tom happeningu vyjádřit nesouhlas  s jednáním pana prezidenta Zemana, s jeho proruskými názory, s jeho, troufnu si říct, i lhaním o Ferdinandu Peroutkovi. Dodnes nedoložil, že to, co o něm šíří, je pravda. Nesouhlasíme i s věci ohledně jmenování rektorů. Seznam nemorálních kroků prezidenta Zemana by byl opravdu dlouhý. Na transparentu jsme měli mimo jiné, že zdravíme prezidenta spussytele, což byla narážka zase na to, co se dělo s Pussy Riot.

Vypočítal jste celou řadu věcí, se kterými s prezidentem nesouhlasíte. Je alespoň jedna, při níž byste našli, jak se říká, společnou řeč?

Tak určitě by se něco našlo. Oproti Václavu Klausovi oceňuji například jeho vstřícnější postoj k Evropské unii. Mně ale vůbec nevadí, když spolu lidé nesouhlasí. Pokud jsou to legitimní věci, o kterých mohou probíhat diskuse, je to naprosto v pořádku. Ale pokud jde například o zmíněnou kauzu ohledně Ferdinanda Peroutky, což je očividná lež, a pan prezident ještě řekne, že pokud ten článek nenajde, že se omluví pouze za to, že ho nenašel… To jsou fauly, které podle mě nejsou fér.

Když odbočíme od pana prezidenta, řekněte, jaký je váš názor na jedno z nejvíce diskutovaných témat posledních dní, na imigranty?

Můj osobní názor je takový, že jednotlivé státy Evropské unie se prostě budou muset potýkat s problémem imigrantů. Dříve nebo později to dožene i státy, které třeba dnes ještě ten problém tak zásadním způsobem neřeší. Já osobně se domnívám, že v této věci by měla fungovat nějaká spolupráce, dohoda. Pokud se máme chovat odpovědně, tak bychom si měli sednout a začít se bavit o tom, jakým způsobem to řešit.

Procestoval jsem několikrát východní i západní Afriku, navštívil jsem země přímo zasažené válečným konfliktem. Určitě si nemyslím, že nás se to netýká. Nemůžeme být ochotni jen přijímat benefity, ale nebýt ochotní být také nějakým způsobem solidární, když je to potřeba. Rozhodně nesouhlasím s panem Sobotkou, který říká, že pomáhat je dobré, ale pomáhat se musí dobrovolně. Podle mě je prostě dobré sednout si k jednomu stolu a začít se bavit o tom, jak tuto problematiku řešit.

A jaký máte názor na iniciativu Islám v ČR nechceme?

Jednoznačně negativní. I jsem proti této iniciativě vystoupil. Jsou dvě věci. Jedna věc je politický islám jakožto státní zřízení. Druhá věc je islám jakožto náboženské vyznání. I na základě ústavy v České republice každý může věřit, v jaké náboženství chce. Tato iniciativa jde tedy vlastně proti ústavě a proti základním demokratickým principům. Já rozumím obavám, které za tím možná stojí, jakožto obavám z terorismu a podobně. Ale bavme se o tom, jak to řešit. Myslím si, že třeba Německo se snaží na toto téma vést diskusi a snaží se vše řešit tak, aby tato bezpečnostní rizika byla minimální, ale neříká, že islám v žádném případě ne. Navštívil jsem řadu islámských zemí. Pokud někdo tvrdí, že islám je náboženství války nebo násilí, to je naprosto nesmysl. Vytrhávají se tady věci z Koránu. Když si vytrhnete věci z Bible, můžete dospět ke stejně nesmyslným závěrům. Jsem přesvědčený, že drtivá většina muslimů jsou slušní lidé. Tomu, kdo tvrdí, že to tak není, doporučuji, ať vyrazí do muslimských zemí. Tam zjistí, že islám není ve svém jádru jakkoli násilné náboženství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …