Mladý soudruh: Kapitalismus je rakovina národa a KSČM nevěřte

15.08.2012 15:05

ROZHOVOR Vláda je otřesná, primitivní, vulgárně nekompetentní. Kapitalistický systém je dekadentní, je to rakovina národa. Morální žebříček je poplatný největší lidské žumpě. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl předseda Svazu mladých komunistů Československa z Prostějovska Martin Peč. Kritikou nešetřil ani KSČM.

Mladý soudruh: Kapitalismus je rakovina národa a KSČM nevěřte
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předseda Svazu mladých komunistů Československa Prostějovsko Martin Peč

Podle posledního průzkumu agentury SANEP ke krajským volbám se KSČM dotahuje na vedoucí ČSSD. Proč tomu tak podle vás je?

Předvolební průzkumy, preference, které jsou jen na papíře a v imaginaci, jsou něčím nekonkrétním, vhodným především k manipulaci. Konkrétní výsledky uvidíme po volbách. Vzhledem k tomu, jak často se výsledky průzkumů mění a jak na ně žhavě reagují leda slabí politici, si nechávám odstup. Tato otázka není nejpodstatnější. Ani by nebyl podstatný fakt, že jedna pseudolevicová strana procentuelně dotahuje druhou atrapu.

Je ve společnosti touha po změně?

Vláda je otřesná, primitivní, vulgárně nekompetentní. Kapitalistický systém je dekadentní, je to rakovina národa. Morální žebříček je poplatný největší lidské žumpě. Myslím, že je to počátek uvědomování si společnosti, že ne všechno je v pořádku, že je na čase přijít s nějakou platnou alternativou.

Jak by měla vypadat taková alternativa?

Byl bych naivní, kdybych si myslel, že je to nějaká konkrétní touha po změně. Díky ztraceným dvaceti rokům, utopeným v bezzubé pasivitě komunistické strany, lidé především neví, co vlastně socialismus je a jak by konkrétní alternativa dnešnímu stavu věci měla vypadat. Populistická hesla jim stačit nebudou. Tím se posouváme k tomu, že snaha po změnách je zatím dost nekonkrétní a vratká - podobně jako ty předložené preference. A podobně jako bezzubý až stupidní nabízený politický styl. Ale to stále není podstatné.

Co je tedy podstatné?

Podstatné je to, že kdyby byl zvolen jeden jediný skutečně komunistický zastupitel, který by měl dost odvahy a charakteru, už to by znamenalo radikální obrat. Jsem z Olomouckého kraje. Tragédie je, koho konkrétně volíme. Mám volit stranu, v jejímž názvu je obsaženo mé politické a lidské přesvědčení, ale která co do obsahu je značně napravo? Mám volit lidi jako je krajský zastupitel Šmíd, který konkrétně mě hanobil a pomlouval v pravicovém bulváru tak nechutně, že to mělo následky i na mé blízké příbuzné? Mám volit antikomunistu? Mám volit stranu, kterou v regionu vede člověk, který je stále v podmínce? Mám volit ty, kteří konkrétně na Prostějovsku podpořili velkou koalici ODS a ČSSD, nebo pravicovou ODS a TOP 09? Mám volit lidi, jejichž jediná aktivita je kromě servility k pravici a sociální demokracii škodění mladým komunistům? Mám tedy volit exponenty pravice, poslušné podržtašky?

Takže koho bychom měli volit?

Změnou by byl příchod skutečně charakterních lidí, nikoli hokynářských idiotů a grázlů pod jakoukoli nálepkou, u nichž nerozeznáte stranickou příslušnost. Žádná levice neexistuje. Existuje politika lidová, nebo protilidová. A poznáme ji podle činů. Nemohu posuzovat jiné kraje, ale v tom Olomouckém si zmiňovaná strana důvěru nezaslouží. Mají snad mít důvěru ti, kteří píší vulgární anonymy mladé generaci komunistů, pomlouvají je v tisku, snaží se je zastrašit a jediné, co dělají, není starost o blaho občanů, ale zajištění vlastního koryta? Jestliže jsem vždy kritizoval toto hochštaplerství, nepotřebuji pod nějakým falešným sentimentem na ztracený čas mezi žvanily a vychcánky mlčet nyní. Budoucnost je, a to ví každý uvažující člověk, v budoucí generaci – která ale musí být moudřejší, odvážnější a především charakternější, než ty předchozí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…