NATO by nemělo zasahovat. Ať si to vyřídí mezi sebou pokrevní bratři, říká poslanec, který zná Rusko

12.04.2014 4:44

ROZHOVOR Přetahují se vládní mocnosti o Ukrajinu? Kyjev se obává pokračování krymského scénáře a volá o pomoc NATO, separatisté vzhlížejí k Putinovi. Pokud by do překotného vývoje zasáhla jedna ze stran, hrozí katastrofa. Alespoň to tvrdí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu Jaroslav Holík, který sám v Rusku šest let žil.

NATO by nemělo zasahovat. Ať si to vyřídí mezi sebou pokrevní bratři, říká poslanec, který zná Rusko
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík

Některé informace hovoří o tom, že by konflikt mohl přerůst v občanskou válku. Myslíte si, že by NATO mělo nějak zasáhnout?

Jakýkoli zásah, ať už ze západu nebo z východu, bude jen nalitím ohně a může to být zápalka ke katastrofě velkých rozměrů. Kde NATO zasáhlo, ať vezmu Libyi, Egypt, Afghánistán, Irák, vždycky to dopadlo totálním zničením a pak následující výstavbou. Vždycky na to doplatili obyčejní lidé. Ukrajinci by se měli dohodnout mezi sebou. Jsou to pokrevní bratři. Myslím si stejně, že celý konflikt je vyvolaný uměle.

Jak to myslíte? Uměle vyvolané kým?

Některými lidmi přímo z Ukrajiny a dalšími zvenčí. Trochu mi to připomíná i snahy u nás. Nejjednodušší způsob, jak ovládnout nějaký stát, je ho rozdrobit. Tak došlo i u nás, sice mírnou cestou, ale přece, k rozdělení Československa. Když vezmu rozdělení Jugoslávie, tam byla situace mnohem náročnější.

Vy jste už v minulosti naznačoval, že výrazně protiruské postoje nezastáváte. Takže si myslíte, že by mohlo jít o snahu Evropské unie nebo Ameriky dostat Ukrajinu do svého vlivu?

Svým způsobem ano. Ukrajina je obrovské odbytiště a nabízí levnou pracovní sílu. Řada firem bude mít eminentní zájem tam přesunout výrobu a více méně zaplavit ještě více trhu zbožím, pro které už v Evropské unii tak velký odbyt není. Neříkám, že to záměrně vyvolaly, ale nejsem proti. Byznys je byznys. Na Ukrajině vždycky byly určitě separatistické skupiny. Evropa si může chtít přihřívat svou polívčičku.  

Jak hodnotíte aktuální vývoj na Ukrajině? Zasáhne Moskva? 

Průmyslová část je více proruská a zde měli zřejmě představu, že by se po vzoru Krymu mohli dostat pod vliv Ruska nebo alespoň vytvořit autonomii, protože Rusko je výrazně bohatší a je na tom ekonomicky lépe. Řada lidí je s životem na Ukrajině nespokojená. Samozřejmě za současného stavu, kdy proběhlo převzetí Krymu, je světové mínění velmi protiruské. Myslím si, že s největší pravděpodobností Putin teď nebude riskovat, aby vzal pod svá křídla i další část Ukrajiny, kde jsou ovšem možná oprávněně nespokojení lidé.

Vy jste žil v Rusku 6 let, přes Ukrajinu jste jezdil a máte tam řadu přátel i kontakty. Jak na Vás celá situace působí?

Velmi mě mrzí, že se přátelé a příbuzní dostávají v tomto konfliktu proti sobě. V Rusku jsem dost dlouho žil a nikdo nemůže říci, že bych něco proti Ukrajině měl, protože i tam mám téměř v každém městě přátele. Možná i proto se na celou věc dívám dost obezřetně.

Ukrajinci jsou trošičku nešťastný národ. Ukrajina má ideální klimatické podmínky, úrodnou půdu, nerostné zdroje, akorát by to chtělo trochu více pracovat. Jestli je to dané vedením nebo mentalitou? Češi jsou přeci jen pracovitější. Upozorňuji také na skutečnost, že naše sdělovací prostředky jsou zaměřeny jistým směrem a částečně situaci zkreslují. V době, kdy se vyhrocovaly problémy na Krymu, se názory místních obyvatel značně lišily od těch, které prezentovala naše média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…