Na Ukrajině je to velký průser. S fašistickými bojůvkami můžeme čekat koncentráky a masové hroby, obává se romský předák Veselý

24.12.2014 9:37

ROZHOVOR Fašistické bojůvky na Ukrajině byly mezinárodním společenstvím legitimizovány a je to velký průser. Nyní je potřeba tlačit na modré bolševiky v Bruselu, aby se stávající neradostnou situací menšin na území konfliktu začali intenzivněji zabývat. Takhle mluví romský aktivista Ivan Veselý. Pro ParlamentníListy.cz zhodnotil i působení prezidenta Miloše Zemana, ministra financí Andreje Babiše a ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera.

Na Ukrajině je to velký průser. S fašistickými bojůvkami můžeme čekat koncentráky a masové hroby, obává se romský předák Veselý
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Romský aktivista Ivan Veselý v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Kdybyste měl komplexně a pravdivě zhodnotit výkon prezidenta Miloše Zemana, jak to dopadne?

Jsem u jeho výkonu na rozpacích. Na jedné straně hájí české zájmy a snaží se o očištění diplomatického sboru od různych dosazených kádrů z minulého režimu, jako je tomu v případě velvyslance na Ukrajině Ivana Počucha. Také bortí operativní mytologie o listopadu 1989, což je v podstatě k pochopení toho, co se vlastně v listopadu 1989 stalo, správné. Na druhé straně ale projevuje absolutní nezájem o každodenní život řadového občana, nezajímají ho lidská práva ani problematika Romů v Česku.

Proč leze tolika lidem převážně ze Středočeského kraje, Prahy a velkých měst tak na nervy?

Zeman se pasuje do role tribuna lidu, což mu vcelku jde. Mluví jazykem nižší střední a střední třídy. Velká města a Praha mají ambici postupovat do vyšších tříd, kde je rétorika vyumělkovaná, falešná a pokrytecká. Proto lidi z velkých měst maji rádi pohádky, například pohádku o listopadu 1989 či o tom, že kdo chce práci, tak si ji najde a tak dále. Také si uvědomte, že většina pravicových politiků je právě z Prahy a velkých měst. Na pravici je minimum venkovanů.

Proč musí mít v Česku každý prezident nějakého nepřítele?

Zeman nemá opravdové nepřátele. Má jen hrstku pablbů obecních, kteří si myslí, že by prezidentskou funkci zvládli lépe. Jinak jsou to lidi na prodej a jejich chování a veřejné vystupování ohledně problémů, které Česko sužují, není koheretní. A to, jak se Zeman vymezuje vůči islámu? Většina jeho výhrad vůči islámu je oprávněných, islám je totiž pro české občany bezpečnostní riziko. Kdo říká něco jiného, potřebuje vyšetření na psychiatrii. Klaus měl opravdové nepřátele, modré bolševiky z Bruselu.

Důvěřujete hnutí ANO Andreje Babiše, že této zemi pomůže s ekonomickými problémy?

Cha, cha, cha, Babišovi jsem nevěřil a ani věřit nebudu, protože ho znám ješte z doby, kdy obchodoval s řepkou olejkou. Babiš pomůže sobě a svým spřízněným firmám. Nemyslím si ale, že z pozice ministra financí nastartuje nějakým zázračným ekonomickým opatřením  růst českého hospodářství, když všude kolem nás poptávka po zboží a službách klesá.

Ještě před rokem se Česko zmítalo v protiromských náladách, dnes se zčásti zmítá v protiruských a zčásti v protiamerických či protiunijních. Kdo dokáže takto hýbat s pozorností společnosti? Jsou to média, politici či něco jiného?

Uvědomte si, že nálada je emoce. Když je společnost nespokojená, když je vysoká míra nezaměstnanosti a řada lidí je ohrožená chudobou, pak je pro politiky či propagandisty lehké zahrát na emoce. Společnost vždycky hledá za svůj špatný život viníka. Obzvláště „white trash" (americký termín pro chudé bělochy) je k těmto náladám velice náchylný. To se ukázalo s protiromskými emocemi právě v severních Čechách.  

Jak nahlížíte na konflikt na Ukrajině?

Konflikt na Ukrajině je velký průser. Fašistické bojůvky byly mezinárodním společenstvím legitimizovány, řada falešných humanistů z Čech a obránců lidských práv se s nimi sešla a dokonce je podporuje. Pro mě osobně je to nepřijatelné. V budoucnosti konfliktu můžeme očekávat koncentrační tábory, spalovny, hromadné hroby. Můj zdravotní stav mi nedovoluje aktivněji se podílet na ochraně Romů a dalších menšin v tomto konfliktu. Situaci se proto snažím alespoň monitorovat. Je potřeba tlačit na modré bolševiky v Bruselu, aby se stávající neradostnou situací menšin na území konfliktu začali intenzivněji zabývat.

Třeba v moldavském městě Soroki mají sídla bohatí Romové, kteří obchodují po celém území bývalého SSSR. Máte od nich nějaké zprávy, jak se jim daří nebo co je trápí?

V Soroki jsem nebyl, o situaci Romů z této oblasti nemám žádných zpráv. Vím jen to, že hodně cestují.

Jak hodnotíte ministra, který se stará o lidská práva, Jiřího Dienstbiera?

Výsledky jeho práce nenasvědčují tomu, aby se stal objektem mého zájmu. Je to jen další panáček v pořadí.

Kam v integračních snahách míří Evropská unie? Jaká by mohla být v tomto smyslu její budoucnost?

Byly položeny základy federace „Spojených států evropských", kdo říka něco jiného, tak lže. V současné době můžeme situaci v EU přirovnat k situaci předválečného Rakouska-Uherska. Stojí tedy před následným rozpadem.

Co si myslíte o dnešním neoliberalismu, touze po penězích, bohatnutí malé skupiny lidí na úkor ostatních?

Lidská touha mít více než ten druhý je naprosto přirozená. Provází člověka v jeho evoluci tisíciletí. Jde o to, jak se malé a bohaté skupiny chovají k ostatním, jak využívají moci peněz k prosazování nadčasových hodnot do každodeního života obyčejných lidí, respektive lidí práce. Bohatství je moc. Buď vás totálně zblbne nebo vám otevře oči. Jsme svědky toho, jak moc bohatsví totálně zblbla řadu lidí po listopadu 1989. Nekoná se žádné obecné dobro. Peníze bohatých nepomáhají k pozvednutí ducha jiných slabších lidí. Bohatství je také zodpovědnost a tu si žádný z českých zbohatlíků neuvědomuje.

Romové, alespoň jak jsem je poznal, tyhle touhy po bohatství až tak přehnané a za hrob jdoucí nemají. Dříve jim bylo vyčítáno, že neznají hodnotu peněz. Nicméně dnes už je každému jasné, že skrze prachy se štěstí nezíská. Spíše jde o spokojenou rodinu, určitý respekt u ostatních a různé další pocity. Nemohla by třeba tato romská alternativa mamonu být do budoucna inspirací pro majoritu?

Když se mluví o Romech, většinou nás vidí jako chudé, nevzdělané, kriminálníky. Nikdo nás nevidí jako lidi s duchem, lidi s životními hodnotami, svobodomyslné občany, lidi s respektem k starším, lidi milující rodinu a děti a tak dále. Jste za pětadvacet let první novinář, který se okrajově dotknul romské konstrukce tradičních hodnot. Máme co dávat světu, ale nejste na to připraveni. Proto budete ješte mnoho trpět, abyste pochopili štěstí a hodnotu lidského života.

Přeji Bachtaľi Karačoňa!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…