Na rozhodující bitvu to teď nevypadá... Velký rozbor situace na Ukrajině od elitního generála

28.04.2022 20:20 | Rozhovor

Generál Pavel Macko, do roku 2018 zástupce náčelníka Generálního štábu Armády Slovenské republiky, dosud nejvýše postavený slovenský voják ve strukturách NATO. Pro ParlamentníListy.cz komentuje události na Ukrajině a další možný vývoj konfliktu i alternativu brzkého ukončení války formou mírových jednání.

Na rozhodující bitvu to teď nevypadá... Velký rozbor situace na Ukrajině od elitního generála
Foto: Repro YouTube The Globe and Mail
Popisek: Civilisté utikající před ruskou palbou na obytné čtvrti města Irpiň

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Začala nová fáze ruské invaze na Ukrajinu – a to bitva o Donbas. Jak byste ji okomentoval?

Poté, co se Rusům nepodařilo uchvátit ukrajinské hlavní město Kyjev, stáhli se ze severu země a zaměřují se na asi 450–480 kilometrů dlouhou frontu na východě a jihu Ukrajiny. Jejich hlavním cílem je samozřejmě obsadit celou Luhanskou a Doněckou oblast a obklíčit ukrajinské jednotky.

Mohou si tedy Kyjev a západní Ukrajina konečně oddechnout – už jim nic nehrozí?

Zatím si nemohou oddechnout, protože Rusové si zachovávají schopnost zničit všechny strategické cíle v hlubinách ukrajinského území, aby mohli zaútočit na všechna letiště, klíčovou infrastrukturu kdekoli na svém území, ať už raketami Iskander nebo země-vzduch. Ty překonávají velké vzdálenosti a jsou odpalovány často z oblasti Černého moře. Dnešní válka už se zkrátka vede jinak než před 50 a více lety.

Další fáze operace, jejímž cílem je prý osvobodit Doněckou a Luhanskou oblast, byla potvrzena i ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Ano, to je pravda, ta nová ofenziva je zatím charakterizována především nárůstem dělostřeleckého ostřelování ukrajinských pozic. Intenzita bojů je vyšší. Zatím však nevidím žádné známky masivního útoku koncentrovaných sil.

Schyluje se k nějakému jednorázovému měření sil, k rozhodující bitvě?

Po pravdě řečeno, zatím to tak nevypadá. Spíše půjde o pokus o průlom na několika úsecích fronty a pak pokus o obklíčení ukrajinských sil na východě směrem k okupované části Donbasu. Nemyslím si, že to bude jedna velká bitva, spíš série menších konfrontací.

Jak velkou sílu koncentrovali Rusové na východě Ukrajiny?

Dost značnou. Momentálně mají v celé oblasti k dispozici zhruba 80 praporových skupin a dalších cca deset až jedenáct skupin na posílení tam, kde se bojuje.

Mění se tedy charakter války – místo ostřelování měst a pokusu je obklíčit a obsadit tady bude opravdu široká frontová linie?

Já osobně vidím ten fundamentální rozdíl v tom, že na severu se ruská vojska raději nechtěla pouštět mimo zpevněné komunikace. Tady je únosný terén, je to rovina. Ukrajinci drží ale ještě výhodné úseky, to znamená zalesněný terén i vyvýšené oblasti. Proto se ruská vojska budou snažit prolomit tuto obranu na nějakém konkrétním místě nebo celou soustavu úplně obejít.

Není ta 450 km dlouhá fronta pro Rusy přece jen velké sousto? Nepochodí podobně neúspěšně jako kdysi Hitler, který udělal při operaci Barbarossa velmi podobnou chybu?

Máte pravdu, ta až 480kilometrová fronta je skutečně příliš velká. Prostor se otevírá pro rychlý manévr, proniknutí do hloubky a obklíčení vojsk. Rusové zvyšují tlak a snaží se nalézt nějaké slabiny v obranné soustavě a také určitým způsobem konsolidovat přední linie, aby si tu frontu zkrátili pro intenzivnější ofenzivu.

Jakou naději dáváte v tuto chvíli snaze o mírové rozhovory?

Zatím bych byl opatrný. Dokud a pokud Putin nebude mít pod kontrolou dostatečnou část koridoru a území Donbasu, tak se pravděpodobně nestáhne, protože by tím přiznal svou vlastní prohru.

Ale Putin pořád ještě může vyhrát – alespoň se tak tvářit...

Jistě, protože Rusko se nyní může zaměřit pouze na ovládnutí Donbasu a vydávat to za splnění cílů své zvláštní operace. Vlastně by šlo o dosti efektní i efektivní způsob, jak by si mohl Putin ještě zachovat tvář před světem a hlavně před ruským národem.

Na čem Rusové v této válce zatím ztroskotali?

Rusy zbrzdily nejenom problémy se zásobováním, ale i obrana Ukrajinců. Rusům se nepodařilo způsobit v zemi chaos, obsadit administrativní a politická centra, zlomit ten odpor, demoralizovat Ukrajinu a dosáhnout bleskového vítězství nebo si připravit alespoň vhodné podmínky pro masivnější invazi a rychle pak zvítězit ve větších operacích. To ruská armáda jednoduše nezvládla.

Domníváte se, že jako součást NATO jsou státy jako Česko, Slovensko či Polsko v současné době mimo nebezpečí?

Já si myslím, že ano, je dost nepravděpodobné, že by nám hrozil nějaký okamžitý konflikt. Ani USA, ani Rusko o této verzi určitě nepřemýšlejí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…