Náměstek Nečas: Komunisté jsou klidní a rozumní

26.11.2012 21:40

ROZHOVOR Zlínský kraj je region, kde se nebáli vstoupit do koalice s komunisty. Náměstek hejtmana Zlínského kraje je praktickým a tělovýchovným lékařem, ale kromě toho má MUDr. Lubomír Nečas ještě jednu zvláštnost – stejné příjmení jako český premiér.

Náměstek Nečas: Komunisté jsou klidní a rozumní
Foto: spoz.cz
Popisek: Lubomír Nečas

Jste nějak pokrevně spřízněn, s naším panem premiérem?

Musím konstatovat, že nikoliv. Sice o sobě víme, mluvili jsme spolu, ale řekl bych,… že nemáme společné kořeny.

Váš region patří k těm, kde vznikla „vládní“ koalice se zastupiteli z KSČM. Jak se Vám s nimi pracuje?

Zatím nevidím v naší práci žádné konflikty. Spolupráce je velmi dělná, a místo politikaření a podobných věcí řešíme to, co ten kraj potřebuje. Pohybujeme se v realitě. Měli jsme už několik porad a zatím se žádné problémy či konflikty neobjevily ani v náznaku. Jednání s komunistickými kolegy je klidné a problémy řešíme pragmaticky. Naše jednání se odvíjejí od toho, co ten kraj potřebuje, co potřebují naše obce. Proto jsou pozitivní a nejsou žádné rozbroje. Myslím, že kdybychom šli do koalice s jinými, asi by to tak dělné nebylo.

Více rozhovorů ZDE

V souvislosti s četným zvolením komunistů v krajích, jak vnímáte konflikt s jihočeskou radní Baborovou?

Jistě, že je to velmi citlivé téma, a to jak mediálně, tak i lidsky. U nás také mládež, a dokonce i moje děti, těžce nesly, že jdeme do spolupráce s komunisty. Samozřejmě, že v tom byly emoce. Bylo ale třeba vysvětlovat a mluvit s nimi, že i o tom je demokracie.
Možná sice není úplně šťastné, že když vstoupí komunisté do krajských vlád, dostanou na starost zrovna tak citlivý resort jako je školství, nicméně, volby byly takové, jaké byly a dopadly, jak dopadly. KSČM je řádná demokratická strana, která nebyla vyloučena za společnosti, takže pokud chceme dodržovat demokracii, tak byl-li někdo v demokratických volbách demokraticky zvolen, budeme s ním spolupracovat. O tom to celé je.

V poslední době nějak vypadává médiím z úhlu pohledu skutečnost, že Miloš Zeman ani nepotřeboval tolik podpisů, protože má podpisy desíti senátorů. Proč myslíte, že k tomu dochází?

Jestli to není tím, že Miloš Zeman sám říkal, že pro něj jsou rozhodující hlasy lidí. Že si musí být jist, že ho lidé chtějí… Vzpomeňte si, že se definitivně rozhodl v okamžiku, kdy měl jistotu, že ho opravdu lidé chtějí. Podpisů senátorů si vážil, ale nikdy se jimi nezaštiťoval.
Média samozřejmě vytahují vždycky hlavně to, co je pro ně zajímavé, co je čtivé, co je nápadné. Takže, když tady začne někdo tady ve Zlínském kraji vykřikovat, co že si to dovolujeme spolupracovat s komunisty, tak to média ochotně rozmáznou a nafouknou přes celou republiku. To, že se tu ale chováme dělně, racionálně a ve prospěch kraje, to už je nezajímá.

Ale když už o tom mluvíme, je třeba si uvědomit, kdo má u nás média v rukou, kdo je ovládá? Jsou to pravicově orientované subjekty, takže média jsou pod vlivem pravicových majitelů.

Za prvé je tento stav dán tím, že jsou to zahraniční subjekty, a za druhé pravicové, což samozřejmě může ovlivnit názory lidí, ale jen do určité míry. Volby nakonec ukázaly, že ani média nejsou všemocná. Ti naši lidi prostě mají naštěstí svoji hlavu a vlastní rozum.

Co Vás osobně vedlo k přesvědčení, že má být Miloš Zeman prezidentem?

Miloš Zeman je osobnost velmi vzdělaná, má za sebou osobní historii, kterou prokázal, že je schopen kvalitně pro náš stát, naši zem, něco udělat. Nejen, že se dobře orientuje ve společnosti, ale dokáže i lidi mezi sebou spojovat, a ne rozdělovat.

A proč si myslíte, že by prezidentem neměl být Jan Fischer?

Tak v prvé řadě bych řekl, že působí ve stínu Miloše Zemana (směje se). A za druhé si myslím, že je až příliš napojen na proamerickou politiku. A to by se mi u českého prezidenta opravdu velmi nelíbilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…