Naprosto arogantní a ignorantský přístup Babiše i Krnáčové. ČSSD voliče podceňuje až uráží. Chci pro Prahu osm miliard navíc. A pokud jde o Pospíšila… Exstarostka Hujová hovoří

22.09.2018 4:43

ROZHOVOR Bývalá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová kandiduje do Senátu i na radnici Prahy 3 za uskupení Starostové pro Prahu. Prozradila, proč se rozešla s TOP 09, co mohou STAROSTOVÉ PRO PRAHU Pražanům nabídnout a co by chtěla dělat v Senátu. „Trojkoalice – STAN, KDU-ČSL, Zelení – paralyzovala rozvoj hlavního města Prahy,“ říká.

Naprosto arogantní a ignorantský přístup Babiše i Krnáčové. ČSSD voliče podceňuje až uráží. Chci pro Prahu osm miliard navíc. A pokud jde o Pospíšila… Exstarostka Hujová hovoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladislava Hujová. 115 let existence, to mají společné Harley Davidson a Viktoria Žižkov

Vy jste byla dlouhá léta v TOP 09. Proč vlastně kandidujete za hnutí Starostové pro Prahu?

TOP 09 není stranou, do které jsem v roce 2009 vstupovala. TOP 09 má ve stanovách uvedeno, že je konzervativní strana, přesto se snaží stylizovat do liberálně aktivistické strany, aby si zvýšila svůj koaliční potenciál. Nedodržování vlastních stanov považuji za podvod na voliče.

Starostové pro Prahu mají jediný politický program – Prahu. Mě i ostatní politiky, kteří nejsou členy žádné politické strany, ale mají dlouholeté praktické zkušenosti z komunální politiky, oslovil Karel Fischer, předseda metropolitního hnutí Pro Prahu. Cílem bylo sestavit kandidátku osobností, které se nemusejí rozkoukávat a mohou okamžitě řídit hlavní město Prahu, která po tomto volebním období je v naprostém chaosu.

Kritizovala jste Jiřího Pospíšila. Ten nyní vede kandidátku TOP 09 v Praze. Co tomu říkáte? 

Po zvolení pana Jiřího Pospíšila předsedou jsem doufala, že stranu stabilizuje a TOP 09 bude pravicovou stranou, která na rozdíl od ODS podporuje EU. Nestalo se tak.

Na jaře jsem oznámila, že nechci být umístěna na žádném místě kandidátky TOP 09 z důvodu odklonu strany od vlastních stanov a pro spojenectví se STAN, jejichž dlouhodobá politika v oblasti dopravy škodí Pražanům. Měla jsem i názorový nesoulad se členy TOP 09 Prahy 3, kteří podporovali činnost Kliniky na Žižkově. Shodou okolností většina z nich v současnosti vede kandidátku TOP 09 v Praze 3. Zastávám názor, že vlastnictví je nedotknutelné.

Přestože jsem již nechtěla kandidovat a byla jsem vždy loajální k TOP 09 a dvě volební období byla starostkou za TOP 09, rozjela se proti mně velmi negativní kampaň. Rozhodla jsem se tedy vystoupit ze strany a následoval „spravedlivý“ trest, byla jsem odvolána z funkce starostky.

Praha je jeden volební obvod, který dává naději i menším stranickým subjektům, aby se dostaly do Zastupitelstva HMP. Spojenectví TOP 09, STAN, KDÚ-ČSL, LES a ED považuji za projev obav a slabosti těchto stran. Obecně volební subjekty složené z více stran jsou velmi rizikovým partnerem pro spolupráci v případné koalici. Jasný příklad máme dnes ve vedení HMP, kdy Trojkoalice – STAN, KDÚ-ČSL, Zelení – paralyzovala rozvoj hlavního města Prahy. Tato politická strategie mi připomíná pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort, do jednoho hrnce dávají všechny dobré věci, ale dohromady to nefunguje.

Nejste jako Starostové pro Prahu jen spolek „přeběhlíků“  ze všech možných stran, které ve svých stranách už nechtěli?

Nejsme přeběhlíci, jsme nestraníci, nejsme nuceni poslouchat žádné celostátní stranické sekretariáty. Já osobně jsem před vstupem do TOP 09 nebyla členkou žádné politické strany a dnes jsem bez politické příslušnosti, pouze nominována hnutím Pro Prahu.

A co tedy můžete jako Starostové pro Prahu nabídnout?

Odbornost, zkušenost a připravenost pracovat pro Prahu. Starostové pro Prahu nechtějí dělat rozdíly mezi starosty, kteří sdílejí jiný politický názor, každý pražský starosta si zaslouží podporu.

Jak hodnotíte fungování dosavadní koalice na magistrátu?

Pro zachování svých postů ve vedení hlavního města Prahy koalice ANO, ČSSD a STAN, KDU-ČSL, Zelení obětovali rozvoj hlavního města.

Vedení Prahy bývá často vyčítáno neřešení dopravních problémů. Co s tím?

STAN, KDU-ČSL, Zelení celé období blokovaly projekty dopravní infrastruktury. Dlouhodobě bojuji za vymístění tranzitní dopravy z Prahy 3, přesto tunelové řešení městského dopravního okruhu na pravém břehu Vltavy je především ze strany STAN, KDU-ČSL, Zelených stále oddalováno.

Například rekonstrukce Husitské ulice jasně ukázala, jak Praha 3 je „brutálně“ používána při napojení na magistrálu, aniž by si řidiči uvědomovali, že zde také žijí lidé.

Pár tisíc obyvatel z hlediska dopravy drží v kleštích Prahu, milionovou aglomeraci. Dostavba vnitřního i vnějšího okruhu Prahy musí být prioritou číslo jedna.

Jedním z klíčových témat je, zda je důležitější výstavba, nebo ochrana životního prostředí či památek. Výbor pro světové dědictví UNESCO poslal v létě po svém zasedání v Bahrajnu Praze vytýkací dopis. Vyjádřil v něm „velké rozčarování nad mnoha developerskými projekty velkého měřítka, které jsou navrženy do ochranného a širšího pásma Pražské památkové rezervace, a také nad nedostatečnou regulací výškových novostaveb, což může mít dopad na jeho mimořádnou univerzální hodnotu“. Jak vy se na to díváte?

UNESCO je mezinárodní prestižní seznam, který mimo jiné vypovídá o historii a kulturním dědictví národa. Česká republika se může pyšnit 12 zapsanými památkami, což je velmi mnoho vzhledem k rozloze naší země. Je pro mě naprosto nepochopitelný arogantní až ignorantský přístup vrcholných představitelů ANO. Pan premiér Babiš nechce posunout otáčivé hlediště v Českém Krumlově i když ví, že se ČR k tomuto zavázala a hrozí vyškrtnutí tohoto historického skvostu ze seznamu UNESCO. Teď se přidala i paní primátorka Krnáčová, které by nevadilo vyškrtnutí Prahy. Nerozumím tomu, možná chtějí, aby Česká republika neměla takový náskok před Slovenskem, které má 8 památek v seznamu UNESCO.

Praha 3 dlouhodobě usilovala, aby kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, slovinského architekta Plečnika na náměstí Jiřího z Poděbrad. byl zapsán do seznamu UNESCO. Společná žádost se Slovinskem však neuspěla. Doufám, že bude zpracována a předložena samostatná žádost o rozšíření zápisu historického centra Prahy o kostel Nejsvětějšího Srdce Páně.

Žádné město nemůže zůstat jen v minulosti, musí se rozvíjet. Politici ke svému rozhodování potřebují fundovaný názor historiků, architektů a urbanistů. Bohužel právě odborná veřejnost produkuje velmi často diametrálně rozdílné názory.

Jak hodnotíte programy konkurentů? Je něco, co vás zaujalo či pobavilo?

Rozdávačná kampaň ČSSD, která voliče podceňuje, možná i uráží. Nic zadarmo neexistuje. Jedna strana dostane něco zadarmo, druhá to zaplatí na daních.

Jak chcete pracovat pro svůj obvod a pro občany ČR v Senátu?

Budu usilovat o změnu legislativy tak, aby Praha mohla získávat až 8 miliard ročně na 300 tisíc obyvatel, kteří zde žijí, ale nemají trvalé bydliště. Tyto miliardy by měly být směřovány především do dopravní infrastruktury a za pár let bychom měli dopravní okruh i rozšířené metro.

Chci prosadit trestněprávní odpovědnost za napadení záchranářů, ale i zaměstnanců veřejných služeb, jako jsou řidiči MHD, terénní sociální pracovníci, poštovní doručovatelé a podobně.

Funkce senátorky a starostky se mohou velmi dobře doplňovat, protože budu pracovat pro Prahu.

Senát se netýká jen komunální a místní politiky. Jaký máte postoj třeba k EU či k přijímání migrantů, k EET nebo k výši daní?

Česká republika má zůstat členem EU, podporuji přijetí eura a zapojení do eurozóny. Žijeme ve středu Evropy a naše ekonomika je výrazně napojena na zahraniční obchod.

Globální ekonomikou se výrazně celosvětově snížil podíl lidí žijících na hranicí bídy a chudoby, přesto humanitární krize způsobená válkami dala svět do pohybu. Do Evropy míří tisíce lidí, kteří jsou motivováni spíše ekonomickými a náboženskými důvody. Česká republika by neměla přijímat migranty paušálně, pouze v naléhavých a důkladně prověřených případech.

EET považuji za šikanu drobných živnostníků a podnikatelů. Daně nezvyšovat, lépe hospodařit. Pouze v případě bank, které převádějí zisky do zahraničí, zavést sektorovou daň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…