Nátlak, jak demokratické! Média tomu dají prostor. To se líp protestuje, třeba budou vidět i v ČT. Disident Černý promluvil o těch, co chtějí odstřelit Babiše, silné

23.11.2018 14:59

ROZHOVOR Disident a někdejší signatář Charty 77 Otto Černý, který se po nátlaku komunistů za minulého režimu musel vystěhovat do Švédska, se vyjádřil k aktuálnímu tlaku na premiéra Andreje Babiše. "Sešli se lidé, kteří emočně nemají rádi Babiše. Chtěli to asi říci veřejně, nota bene, když jistě správně tušili, že mainstreamová média tomu všemu dají široký prostor. To se líp protestuje, třeba budou vidět i v ČT1," komentuje signatář Charty 77 Černý průběh letošních vzpomínkových akcí k 17. listopadu. Na demonstracích podle něj zaznívaly nebezpečné výroky, včetně otevřených výzev ke změně vlády neústavním způsobem.

Nátlak, jak demokratické! Média tomu dají prostor. To se líp protestuje, třeba budou vidět i v ČT. Disident Černý promluvil o těch, co chtějí odstřelit Babiše, silné
Foto: archiv
Popisek: Otto Černý

Už více než týden řešíme kauzu „syn Andreje Babiše“. Začalo to reportáží Slonkové s Kubíkem, ve které byla použita skrytá kamera. Bylo to namístě? Byla dramaticky přibarvená, nebo profesionálně odvedená? Poskytovala reálnou „munici“ k vážnému politickému útoku na Babiše? Lze v ní vidět prvky načasovaného útoku?

Novináři tohoto typu nedělají nic neplánovitě. Takové akci musí předcházet řádný scénář s kalkulovanými možnostmi dopadu, tedy i s určeným cílem, v patřičném časovém předstihu a s načasováním k určitému datu. Z nebe přece nic z čista jasna nepadá, jenom blesky. Cílem byl premiér Andrej Babiš. Říkám úmyslně premiér Babiš, protože o pana Andreje Babiše vůbec nejde. Jinými slovy, reportáž byla politicky motivovaná, nejednalo se o investigativní žurnalistiku ve smyslu padni komu padni. Tedy nezávislou, což je v českém žurnalistickém prostoru pole neorané.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Andrej Babiš okamžitě rozjel defenzivu založenou na upozorňování na synovu nemoc a na tom, že „je to kampaň“. Začal zdůrazňovat, že svou rodinu má rád, nicméně jeho děti jsou psychicky nemocné. Média ve své většině dávala najevo, že mu to moc nevěří. Jak Babiš ustál prvotní náraz?

No, těžko soudit, ale faktem je, že rodiče se nemocemi dětí na veřejnosti zpravidla, spíše vůbec, nechlubí, a pokud to musí nahlas říci, bývá to pro ně určitě frustrující záležitost. Andrej Babiš řekl to, co řekl a asi musel říci, a lehko mu být nemohlo. Nehledě na osobu pana Babiše, je to určité varování pro nás všechny, že některé věci přestávají být „svaté“ a jsou účelově zneužívané. Dnes občan Babiš, zítra občan Novák. Celá ta kauza Čapí hnízdo je ve stádiu vyšetřování a nikdo jiný než orgány činné v trestním řízení nemůže disponovat skutečnostmi vysoce osobního charakteru. Vyšetřování na „vlastní pěst“ a šťourání se v rodinných problémech a ty používat jako klacek, jako politické zadání, není investigace. Slonková/Kroupa se mohli soustředit např. na pomalou práci policie či tak podobně, dávat podněty na GIBS, státní zastupitelství, iniciovat interpelace atp. a nedostatky zveřejnit. Pokud jsem zaznamenal odborné reakce z několika stran ohledně nemoci jeho syna, mnozí soudí, že reakce syna na sugestivní otázky reportérů napovídají určitému psychickému zatížení. Nikdo se samozřejmě konkrétně nevyjádří, ani to pochopitelně nejde. Proto „nápovědy“ určité části médií je třeba brát s ohledem na to, že jsou fandové tandemu Slonková/Kroupa. To říkám bez zaujatosti. Možná, že tandem Slonková/Kroupa se zaangažují v jiné kauze, kde jim budu fandit.

Jak hodnotíte iniciativu takzvaných „Elfů“, kteří se rozhodli vytáhnout do boje s dezinformacemi na internetu? Jak tvrdí jejich mluvčí Bohumil Kartous, jde o anonymní skupinu Čechů, kteří se snaží rozkrývat a vyvracet fake news, často s ruským původem.

Doba jde dopředu. Dříve obcházeli a naslouchali řečem občanstva členové Pomocné stráže VB a svědomitě hlásili kdejakou kravinu, ostatně často to odpovídalo jejich intelektu, a byli pevně přesvědčeni, že konají dobro, že lid musí mít přece klid na práci. Zpravidla se svým členstvím „pomocníka“, nechlubili. Mohli by totiž někde po cestě z hospody domů dostat na budku, což se i stávalo. Dnes tu máme virtuální PS VB s jakýmsi nevysloveným posvěcením shora, ale jistě s nevirtuálním, silně konkrétním finančním zázemím; ti v rámci stejně svatého zápalu budou bdít nad správnými názory. Zákeřné je to v tom, že kdysi si to lidé vyřešili v hospodě a pomocníčka zklidnili a nastolili si vzájemné mantinely, kdežto dnes jde o jakési „nehmotné“ bludičky, s kterými si mantinely tak nějak po sousedsku nenastavíme a podraz může přijít odkudkoliv. Zase se nastoluje atmosféra nedůvěry a podezírání. V té tolik proklamované demokracii? Nebylo to výsadou jen autoritativních režimů, kde byla svoboda slova a názoru omezená?! A není to záměr? Odkud vítr vane, se pozná podle toho, které médium nad nimi slastí hejká a dává těm bludařům prostor.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

A tak se můžeme dočkat všeho, i záměrných provokací, které mohou mít i nedobré následky pro toho, kdo se v zápalu boje nechá vyprovokovat. Může to však mít jeden pozitivní efekt: že se lidé začnou scházet osobně, názorově se sdružovat a zase chodit na pivo, pokud nám ho zdravotnický Ken nezakáže, protože to establishment obecně nerad vidí. Co kdyby ztratil přehled?! Symptomatické je, že zase musíme mít nepřítele: předtím USA a revanšisté, dneska je to Rusko. My, taková malá zem! Není někde chyba?

Emoce vyvrcholily 17. listopadem. Vy jste též „vyšel do ulic“? Jací lidé se sešli v okolí Národní třídy? Jaká míra „nabroušenosti“ na Babiše vládla? Pokud jde o vyhození květin Babiše, Zemana a Okamury do koše, jak moc tato akce vyjadřovala skutečné naladění davu? Co říci na tvrzení, že nejen vyhozením květin, ale i koncepcí oslav (či spíše demonstrací) byl 17. listopad „zprivatizován“ kruhy kolem liberální opozice?

Osobně jsem neviděl důvod se takové demonstrace účastnit. Sešli se lidé, kteří emočně nemají rádi Babiše. Chtěli to asi říci veřejně, nota bene, když jistě správně tušili, že mainstreamová média tomu všemu dají široký prostor. To se líp protestuje, třeba budou vidět i v ČT1. Nic proti tomu, vyslovili by svůj názor, ale poněkud jinou intonaci dostává projevení vlastního názoru, když se na pódiu začnou míhat politici, které volby odsunuly do opozice. Pak obecně projevený názor dostává stranický politický náboj. Ostatně vesměs vystupovali politici, kteří sedí v zákonodárných sborech, a mají tudíž moc situaci, která se jim nelíbí, změnit. Nešlo by třeba rozpustit Parlament a vyhlásit nové volby? No, nešlo, protože je nebezpečí, že by i těch pár procent, které strany politiků vystupujících na Václaváku ve volbách obdržely, mohlo spadnout pod magická 4 %. Tak nezbývá než nátlak. Jak demokratické! I já mám spoustu výhrad proti osobě premiéra Babiše, ale nechci, aby můj názor zneužívali jiní pro svoje politické cíle. I demokracie musí mít svá pravidla.

Jak se vám líbily letošní oslavy 17. listopadu? Jaké jste měl pocity? Jsou Češi v oslavách sametové revoluce jednotní?

Příliš jsem to nesledoval, ale i z toho mála, co se z toho nepřetržitého toku slavení dalo rozpoznat, bylo, že „odkaz listopadu“ (to evokuje Vítězný únor) se nenaplnil, protože nám vládne bývalý komunista a agent StB, prezident nás táhne do Ruska a rejdí tu nástupkyně KGB. Pikantní je, že to často slyšíme z úst dětí bývalých prominentů, později vtažených do dění v listopadu 1989, z úst lidí, kteří byli ještě před rokem 1989 v KSČ nebo aktivisty SSM, od lidí, kteří používali výhod bývalého režimu ke svému profesnímu růstu atp. Takže ano, jsme jednotní, protože prominenti bývalého režimu jsou rovnoměrně rozprostřeni celým politickým spektrem a nadávají si navzájem. Co jiného si má prostý občan přát než to, aby se zase nespojili. Tedy s nadsázkou.

Sdílíte mimochodem názor, že i kdyby Babiš padl a náhodou byly předčasné volby, ANO by posílilo, protože jeho voličská základna „odráží“ jakékoliv útoky a nařčení směrem k Babišovi? Všiml jste si, jak se v posledním týdnu ještě více sblížily základny Andreje Babiše a Miloše Zemana ve stylu „Kalousek a pravdoláska nám tady chtějí dělat Majdan“ a „Babiše jsem nevolil, ale když vidím, jak na něj útočí Kalousek a novináři, hodím mu to“? Vyplývají takové nálady ze socioekonomických ukazatelů, nebo jde čistě o emoce a sentiment?

Tento názor není daleko od pravdy, protože útoky na Andreje Babiše, zejména v souvislosti s jeho rodinou, ho vlastně v očích mnohých jaksi zlidšťují, mnozí se podvědomě vcítí do podobné situace a mohli by mu nějakým hlasem přispět. Jeho skalní příznivce kampaň jen utvrdí v názorech na tu druhou část politického spektra a vyhraní se více nepřátelsky. Pak je tu nepodstatná část voličů, kteří volí pragmaticky. Nejsou zrovna příznivci Andreje Babiše z lehce pochopitelných důvodů, protože se v jeho osobě nebezpečně kumuluje ekonomická a politická moc, protože ANO není politická strana v pravém slova smyslu, ale určité hnutí, neřkuli soukromé hnutí, které do velké míry padá a stojí se svým mecenášem. Řečeno lapidárně, jak pan Babiš mávne, tak se vládne… Tato část pragmatiků nevolí emotivně, ale dává přednost Andreji Babišovi před možnými kandidáty z té druhé strany, protože vidí, že zásadní otázky dneška, to je podřízení se migrační a genderové politice států EU na západ od nás, premiér Babiš zatím odmítá.

Čím to je, že v Praze se pořád demonstruje, ale příznivci Babiše a Zemana nedemonstrují? Jsou to srabi, jak zaznívá na sociálních sítích? Na liberální straně aktivizace v ulicích, na zemanovsko-babišovské straně aktivizace u uren. Má to demonstrování vůbec smysl?

Toto demonstrování smysl nemá, pokud se lidé chtějí jen vykřičet a dát najevo své emoce. To je i tak v pořádku. Jiná věc by nastala, pokud někdo by ony demonstrace směřoval k pádu vlády, což z úst jednoho z řečníků na té demonstraci zaznělo: že budou demonstrovat do té doby, dokud Babiš neodstoupí. To už je krok, veřejně projevený úmysl, kam organizátoři směřují, tedy ke změně vlády neústavním způsobem. Zvláštní je, že politikům stojícím na stejné tribuně takový výrok nevadil. Nedali tím dost jasně najevo, o co jim jde? Docela tragické. Hlavně, že se tam halasně bojovalo za demokracii a odkaz listopadu 1989. Hnutí ANO volilo cca 1,5 mil. voličů ve svobodných volbách. Chce to někdo snad změnit jinak než opět ve volbách?

TV Nova nám v neděli nabídla nejprve předtočené vyjádření Beaty Babišové. Odpůrci Babiše se se smíchem ptají, kolik jí za to Babiš nabídl či čím jí vyhrožoval. Jak na vás video působilo?

Paní působila věrohodně a pevně. Já bych se tím nezabýval. A těmi reakcemi, celkem nechutnými, už vůbec ne. Charakterizují samotné autory.

Hlavním chodem Babišovy ofenzivy byl jeho rozhovor s Reyem Korantengem. Ve zkratce: Mladý Babiš byl v době založení Čapího hnízda zdravý, v roce 2015 onemocněl schizofrenií. Na Krymu a na Ukrajině byl s panem Protopopovem šťastný, dokonce potkal svou snoubenku, i když teď tvrdí, že tam byl zavlečen násilím... Ale je nemocný.  Čapí hnízdo si vymyslela Babišova dcera, protože má ráda koně. Projekt byl devětkrát kontrolován a nakonec Agrofert těch 50 milionů vrátil... Chápu, že vám už třeba naskakují pupínky, ale čistě profesionálně: Co z toho bylo předloženo tak, že tomu veřejnost uvěří? Jak to celé zafunguje? Šlo o bod zlomu v celé PR bitvě?

Na místě pana Babiše bych byl v popisu a reakci na celou tu událost nanejvýš stručný a odkazoval na případné výsledky vyšetřování. Rozvláčnost a snaha za každou cenu to celé vysvětlit, nemusí znít úplně věrohodně. Nikdo neví. Nemoci přichází i náhle a jak bylo kdesi zmíněno, jeho syn nadměrně holdoval kouření vodní dýmky. Může to být příčina té nemoci, záleží na přísadách. Potom nemusí být jeho různá tvrzení o událostech v minulosti věrohodná. Agrofert byl kontrolován, peníze se vrátily atd. Snad bychom si měli počkat na výsledky vyšetřování a pak hodnotit. A copak je to jediná kauza, která hýbe Českem? Připomenu jen případ paní Aleny Vitáskové, která je už roky vláčená po soudech s výhledem vysokého trestu, protože se postavila někomu mocnému, a která byla nedávno odsouzená podmínečně za údajné pochybení při zaměstnání JUDr. Vesecké v jejím úřadu. Tady se investigace nekoná?

Kam se od listopadu 1989 posunula česká společnost? Žijeme si nyní dobře? Ekonomika roste, co ale stav české společnosti? Máme důvod být spokojení? A co je třeba zlepšovat?

Ekonomika roste díky naší práci (do zahraničí z ní putují velké zisky), plná zaměstnanost (ale dováží se desítky tisíc cizích dělníků, zatímco desítky tisíc našich občanů jsou na dávkách), daně se vybírají, (ale milion našich spoluobčanů dusí gangsterské exekuce), atd. To není důvod ke spokojenosti. Po roce 1989 se objevila velká dějinná příležitost, abychom se stali sami sebou. Ostatně, dějiny byly vůči nám, pokud se příležitostí týče, docela laskavé, ale jaksi s těmi nabídkami neumíme zacházet. Vymanili jsme se z úklonu na východ, abychom se ukláněli na západ. Slova národ a vlastenectví se budou za chvíli šeptat, abychom nebyli nařčeni z nacionalismu, pravicového populismu, nebyli označeni za nácky. A pokud někdo pronese názor, že bychom mohli existovat i bez nynější Evropské unie, že bychom měli komunikovat se všemi státy bez rozdílu na úrovni rovný s rovnými, podle našich potřeb, tak je proruský troll. Tak funguje český mainstream. Takže: „Naše země nevzkvétá“, budu-li parafrázovat Václava Havla. Dějiny někdy vytváří poučné paradoxy. V jeho případě zvlášť.

Na závěr prosíme o váš soukromý odhad: Bude vládě v pátek vyslovena nedůvěra? Připraví si Kalousek a spol. něco speciálního, aby rozpravu využili ve svůj prospěch? A až opadne pěna dní, čím bude česká politická krajina po kauze „Babiš ml.“ jiná?

Nedůvěra vládě určitě vyslovená nebude. Opozice nemá sílu. Jen se můžeme nadít dalších diskreditačních akcí ve smyslu „antibabiš“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…