Nebudeme dělat Babišovi fíkový list, rozjela se Jana Černochová. A pak nám v ráži naplno řekla, co si myslí o Okamurovi i Zemanovi

30.10.2017 16:58

ROZHOVOR „Andrej Babiš se musí rozhodnut, jaké kompromisy mu stojí za to, aby se mohl stát premiérem. Tomio Okamura a jeho strana stejně jako komunisté jsou pro mě nepřijatelná uskupení, protože reprezentují extrémní proudy, mají autoritářské rysy a zpochybňují transatlantickou linku i silné NATO,“ hodnotí povolební vyjednávání poslankyně a místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová. Ke svým úvahám pak ještě dodává: „Kdybychom pak my sami přijali Babišovu nabídku, stala by se ODS jen přívažkem hnutí ANO, takže nakonec bychom neprosadili téměř nic z našeho programu, ani zrušení EET. Posloužili bychom jako fíkový list, díky kterému by hnutí ANO získalo vyšší legitimitu ke svému vládnutí.“

Nebudeme dělat Babišovi fíkový list, rozjela se Jana Černochová. A pak nám v ráži naplno řekla, co si myslí o Okamurovi i  Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

Povolební koaliční jednání se rychle rozběhla a nyní vstupují do dalšího kola. Zatím některé politické strany, jež ve volbách celkem uspěly, vstup do koalice s ANO vyloučily, jednalo se například o vaši ODS či Piráty. Andrej Babiš proto nyní prohlásil, že chce sestavit  menšinovou vládu s odborníky. Dokonce vás jmenoval jako kandidáta na Ministerstvo vnitra...  Myslíte si, že to tak nakonec skutečně dopadne, anebo že Andrej Babiš přece jen někoho přesvědčí?

To bude jen na něm a na těch, kteří ho případně podpoří. Hovořil o koalici, nyní o menšinové vládě ANO s odborníky, pro kterou doufá, že získá ve Sněmovně důvěru. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Do první schůze Sněmovny je ještě několik týdnů. Je zjevné, že mnoho partnerů se mu nenabízí. Vše ale může mít ještě velmi různorodý vývoj, jsou před námi prezidentské volby, první schůze Poslanecké sněmovny, to vše bude hrát svou roli.

Šéf hnutí ANO už také jednal vícekrát s SPD Tomia Okamury a zatím se prý dohodli jen na některých dílčích krocích. Nicméně lídr SPD do vlády směřuje, ale Andrej Babiš na to zatím neslyší. Domníváte se ale také jako řada jiných politiků, že právě spojení ANO s SPD je nyní nejvíce reálné, za „tiché“ podpory komunistů? A jak byste takovou koalici zhodnotila?

Není namístě, abych spekulovala. U jednání ANO a SPD jsem nebyla přítomna. Konkrétní rozhodnutí budou na Andreji Babišovi, respektive těch, kteří se s ním rozhodnou spolupracovat. Tomio Okamura a jeho strana stejně jako komunisté jsou pro mě nepřijatelná uskupení, protože reprezentují extrémní proudy ve společnosti, mají autoritářské rysy a například zpochybňují pevnou transatlantickou linku a silné NATO. Andrej Babiš se musí rozhodnut, jaké kompromisy mu stojí za to, aby se mohl stát premiérem. Byla by to populisticko-extremistická vláda, kterou bychom rozhodně nepodporovali.

Některá média už začala vážně spekulovat o tom, že když lídři několika stran odmítli spolupráci s šéfem hnutím ANO, jestli nás náhodou nečekají opakované volby. Jak se na takovou alternativu díváte? Myslíte si, že by přinesly téměř totožné výsledky?

Myslím si, že tato možnost stále ještě není na pořadu dne a není důvod ji zvažovat. Zatím ještě ani nikdo nezískal pověření od prezidenta k sestavení vlády. Třeba v Nizozemsku trvalo sestavování poslední vlády téměř rok… A u nás jsou jednání o to složitější, že se jich účastní rekordní počet stran, takže vše trvá déle. Předčasné volby by rozhodně nepřinesly stejné výsledky. Je namístě obava, aby nedopadly ještě hůř než tyto.

Andrej Babiš tlačil na vašeho předsedu Fialu i celé vedení ODS, aby s ním šlo do vlády. Lídr občanských demokratů to zcela rezolutně a jednoznačně odmítl. Jak byste charakterizovala hlavní důvody nechuti občanských demokratů vládnout s hnutí ANO?

Vzhledem k výsledkům voleb by ODS byla jen přívažkem hnutí ANO, takže bychom nakonec nebyli schopni prosadit téměř nic z našeho programu, a tím spíš ne naše priority z tzv. Vyšehradské deklarace. Ta je podmínkou pro náš vstup do vlády a obsahuje mimo jiné zrušení EET, což by ve vládě s ANO nešlo. Posloužili bychom Adrejovi Babišovi jako fíkový list, díky nám by získal vyšší legitimitu. A zásadní je pro nás i samotný závazek voličům, že s ANO spolupracovat nebudeme. Nemůžeme zklamat řadu těch, kteří nás kvůli tomu volili. Na druhou stranu neříkám, že i z pozice opozice nemůžeme, jako ODS, najít s ANO shodu kupříkladu v některých otázkách obrany a bezpečnosti. Již v minulém volebním období jsem byla spoluautorkou řady návrhů zákonů, které Sněmovnou prošly na náš návrh; a v tom bych chtěla pokračovat. Chceme být konstruktivní opozicí!

Pokud se Babišovi nepodaří žádnou ze stran (kromě okamurovců) přesvědčit o koaliční spolupráci a bude chtít vládnout jen se svojí garniturou v menšinové vládě, od koho si myslíte, že dostane tichou podporu?

Možností má více, nebudu spekulovat.

Zanedlouho, konkrétně v lednu příštího roku, nás čeká další důležitá kampaň – prezidentská. Petr Fiala se už vícekrát zcela jasně vyjádřil, že Miloše Zemana nepodpoří. Má už ODS svého lídra do prezidentských voleb, anebo podpoří někoho z těch stávajících? Když ano, tak kterého konkrétně?

Člen ODS, senátor Kubera, kandidaturu zvažoval, v minulém týdnu se ovšem rozhodl nekandidovat, o dalších nominantech zatím nevím. Jestli někoho určitě nepodpoříme, pak je to stávající prezident Miloš Zeman. Chceme prezidenta, který bude národ spojovat a který nebude svůj úřad zneužívat k vyřizování si svých malicherných osobních sporů a komplexů.

Šéf hnutí Andrej Babiš i jeho „pravá ruka“ Jaroslav Faltýnek nabyli opět poslaneckou imunitu za situace, kdy jsou trestně stíháni kvůli kauze Čapí hnízdo. Nové složení Sněmovny tak bude muset opět hlasovat o zbavení imunity v případě, jestli o to policie znovu požádá, což se může, ale i nemusí stát. Myslíte si, že orgány činné v trestním řízení zopakují svoji žádost, anebo že se zaleknou nového vítěze voleb a zřejmě i příštího premiéra? A budete vy sama hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka?

Bude záležet na policii, jak se zachová. Neumím věštit z křišťálové koule a do příslušného trestního spisu nemám přístup. Vzhledem k tomu, že jsou viněni z údajného trestného činu, který se měl stát předtím, než vstoupili do politiky, a který se tedy netýká například projevů na půdě Sněmovny, pro které imunita jako jediné má význam, a vzhledem k tomu, že již byli jednou vydáni, nevidím důvod, proč bych nyní měla hlasovat jinak než minule. Ostatně, pokud jsou oba pánové sami konzistentní, o vydání znovu sami Sněmovnu požádají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…