Nedělejte tu z toho Ukrajinu, vyzývá poslanec Šarapatka. Ti, co nenávidí prezidenta, používají metody v demokracii nepřijatelné

01.11.2016 20:02

ROZHOVOR Návštěva dalajlámy jako katalyzátor, sbírání medailí pro příbuzné ministra Daniela Hermana a pokleslá kultura Jana Krause. I tak hovoří poslanec Milan Šarapatka o událostech posledních dnů. Podle něj používá část odpůrců prezidenta Miloše Zemana metody, které nejsou pro demokratickou společnost přijatelné. A co se bude dít 17. listopadu? „Jsem přesvědčen, že jsme civilizovaná společnost, že situace nebude gradovat směrem, jakým k tomu dochází v despociích nebo před několika lety na Ukrajině. My se hlásíme k Západu,“ říká Šarapatka.

Nedělejte tu z toho Ukrajinu, vyzývá poslanec Šarapatka. Ti, co nenávidí prezidenta, používají metody v demokracii nepřijatelné
Foto: archiv M. Šarapatka
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Návštěva dalajlámy, prohlášení ústavních činitelů k Číně a jeho kritika, kauza Brady, demonstrace na Staroměstském náměstí, křik na příchozí na recepci na Hradě, výzvy k „týdnu občanského neklidu“… Co z toho všeho vyvozovat?

Považuji dalajlámu za morální osobnost, samozřejmě lze polemizovat o tom, jaký byl režim v Tibetu dřív, než tam vtrhli Číňané, ale to je jiná věc. Domnívám se, že jeho návštěva byla použita jako katalyzátor k dalšímu vývoji. Považuji to za další atak na prezidenta. Myslím si, že ve společnosti, kterou považujeme za demokratickou, v případě nesouhlasu čekáme na další volby. Nátlakové akce se mi vůbec nelíbí.

Co se týká pana Bradyho, věřím, že si medaili zaslouží. Ale strany sporu si velice protiřečí. Současně si myslím, že takových, jako je pan Brady, jsou v této zemi stále ještě tisíce. Když jsem se dozvěděl, že další z příbuzných ministra Hermana dostala medaili za zásluhy od města Českých Budějovic, tak mi to přijde jako sbírání medailí. Pan Brady, který snad ani nevěděl, o co tady kráčí, si odveze ranec medailí…

Nejen z oslavy 28. října na Staroměstském náměstí se dá usuzovat na to, že jistá část společnosti skutečně prezidenta Miloše Zemana až nenávidí. Přetáhl strunu on, nebo jeho odpůrci? Zaslouží si to prezident?

To je samozřejmě dobrá otázka. Považuji prezidenta Zemana za demokraticky zvoleného a za extrémně inteligentního člověka. Používá ovšem k oslovení veřejnosti i metody, které mi nesedí. Hodně zla ale vyvolali i lidé kolem něj, ať je to pan Mynář se svou prověrkou – neprověrkou nebo pan Ovčáček se svým vysvětlováním důvodu zpoždění letu do Bratislavy. Ale znovu opakuji, když se někomu prezident nelíbí, ať ho nevolí. Mně ale přijde, že ta část společnosti, která, jak říkáte, prezidenta nenávidí nebo má k němu antipatii, prostě používá metody, které nejsou v demokratické společnosti přijatelné. Prezident byl zvolen většinou voličů, kteří se zúčastnili, a tečka. Změna ve slušné demokratické společnosti se dělá tak, že ho lidé nezvolí. Nemohu přece říct, jak se opakovalo v nejrůznějších podobách: Zeman není můj prezident. Je to prezident České republiky. Jestli se hlásíme k Západu, a věřím, že ano a jsem na to pyšný, tak se musíme podle určitých norem chovat.

Může se stát, že v příštích týdnech budou protesty gradovat, nebo po 17. listopadu problém jaksi vyšumí…

Jsem přesvědčen, že jsme civilizovaná společnost. Že situace nebude gradovat směrem, jakým k tomu dochází v despociích nebo před několika lety na Ukrajině. My se hlásíme k Západu, jsme civilizovanou společností. 17. listopad je samozřejmě velmi silným symbolem, kdy se československá společnost tehdy postavila proti komunistickému režimu, ale dnes jsme ve zcela jiné situaci a žijeme v demokratické zemi. Jsem přesvědčen o tom, že protesty nepřekročí míru slušnosti. Je samozřejmě zřejmé, že se mnozí snaží zviditelnit. Je těsně po krajských volbách a někteří politici se domnívají, že získali nějaký mandát a teď se mohou podílet na řízení společnosti. Máme také před volbami do parlamentu. Všichni, kdo si dělají naděje na nějaké umístění, se začínají vehementně snažit, aby byli vidět.

Jak hodnotíte v této chvíli jednání ANO a jeho předsedy Andreje Babiše? Jak se nám to české „kdo, s kým, proti komu, za kolik“ kauzou Brady a vším kolem přeskupilo?

Nejsem v politice dlouho a spíš jsem se pohyboval v diplomacii. Myslím si ale, že v politice nejde o žádné velké sympatie nebo antipatie, ale o to, jak si kdy mohou být jednotliví aktéři užiteční a jak mocensky to právě vychází. Tak si vysvětluji i pro mě překvapivá vyjádření a vše může souviset i se situací v koalici. Donedávna byly dvě ze tří stran proti ANO a teď se mohla karta obrátit a vznikla koalice v koalici. KDU-ČSL má tradici v tom, že se snaží být jazýčkem na vahách, a zdá se, že se jí to daří.

A ať už to bude jakkoliv, jsou podle vás poslední týdny začátkem konce prezidenta Miloše Zemana?

Nemyslím si to. Nechci to dál rozvíjet. Myslím si, že určitě ne. Jeho pozice a podpora ve společnosti jsou stále velmi silné.

Ještě bych se vrátila k vystupování umělců. Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška varují před ohrožením našich svobod a znovu také před posunem na Východ. Je to správné, či přehnané?

To jsou jednoduchá klišé a proklamace. Stačí si připomenout, z jakých peněz jsou financovány aktivity pana Bartošky, filmový festival, ministerstvo kultury...
Ale ještě bych rád doplnil jednu věc k čínským investicím. Kromě jiného jsem ekonom a přišlo mi, že žádné investice nejsou. To jsou nákupy. Tady si někdo koupil továrnu od předcházejícího vlastníka. V tomto směru mají kritici čínské cesty pana prezidenta pravdu. V tuto chvíli jde o mnoho humbuku pro nic.

Ještě by mě zajímalo, jak na vás působil poslední díl Show Jana Krause? A zda si myslíte, že mají čeští angažovaní umělci reálnou sílu, když navíc používají mediální prostor?

Mně Show Jana Krause přijde jako pokleslá kultura, já to nesleduji. Určitě ale má sledovanost mezi některými lidmi a nějakým způsobem veřejné mínění ovlivňuje. Z těch informací, co jsem četl, mně přišlo nefér, že přišli aktéři jen z jedné strany a nepřišel nikdo, kdo má jiný názor, a tím nemyslím zrovna pana Ovčáčka. Jsem člověk, který si rád dělá názor sám.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…