Nejdříve hraběcí rady kvůli uzavírání hranic a pak videoklip, jak si Leyenová myje ruce?! Babišova poslankyně tepe EU

14.04.2020 20:28

ROZHOVOR Vláda šlape a ministerský předseda, zvyklý na práci pod tlakem, dělá pro naši republiku maximum. Až tak na sto procent se bohužel nemůžeme spolehnout na Evropskou unii. Ta teď překvapila šotem, jak si paní předsedkyně myje ruce! Opoziční poslanci nemají zodpovědnost, a tak - viz třeba Piráti – kulantně řečeno, vůbec neváží svá slova. To uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslankyně za ANO Barbora Kořanová. Blízkou budoucnost vidí mírně optimisticky – dovolenou budeme pravděpodobně trávit v tuzemsku, kde je přece ale také krásně a navíc tím podpoříme vlastní občany a náš turistický průmysl.

Nejdříve hraběcí rady kvůli uzavírání hranic a pak videoklip, jak si Leyenová myje ruce?! Babišova poslankyně tepe EU
Foto: Screen Xtv
Popisek: Poslankyně Barbora Kořanová v pořadu Luboše Xavera Veselého

Kde je podle vás pomyslná hranice mezi péčí o zdraví lidí a podporou ekonomiky? Je správné mluvit o podpoře hospodářství, když na koronavirus umírají lidé?

Myslím, že všichni si uvědomujeme těžkosti, které nyní prožíváme, a všichni víme, že COVID-19 je bohužel v některých případech smrtelnou nemocí. Smrt je samozřejmě tragédie a mně je upřímně smutno vždy, když se dozvím o nárůstu počtu lidí, kteří viru podlehli. Chápu, že rodiny lidí, kteří nemoci podlehli nebo jsou ve vážném stavu, nemají teď na nějaké ekonomické aspekty krize ani pomyšlení, respektuji to.

Považuji však diskuzi o tom, jak ekonomicky a existenčně pomoci občanům i podnikatelům, za důležitou, protože nad tím virem v nějakém horizontu zvítězíme a bude nutné řešit hospodářskou recesi, která po odeznění viru nastane. Jsem ráda, že vláda koná a občany v této nelehké době podporuje.

Předseda Pirátů Bartoš hovoří o tom, že zavřené hranice jsou "jako za Husáka". Není to už přes čáru a co by se podle vás stalo, pokud bychom jako jedni z mála zas nyní otevřeli hranice nejen pro pohyb zboží, ale hlavně osob....

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
Tak podle mne jsou taková slova v této situaci velmi nevhodná. Podobná vyjádření mohou asi bohužel přicházet jen od opozičních politiků, kteří sami nemají v současné době žádnou odpovědnost. Všichni snad chápeme, že se jedná o dočasné provizorium, jež bylo přijato z vážných důvodů. Hranice nikdo neuzavřel proto, že by chtěl lidi držet doma, aby neviděli, jak se žije v jiných zemích, ale proto, aby se zamezilo šíření nemoci, která je pro značnou část populace velmi nebezpečná.

Jsem přesvědčena, že nikdo nemá z uzavření hranic radost, ale vážnost situace si to bohužel žádá, což vidíme ostatně i v jiných zemích. Kdybychom se rozhodli nyní hranice plošně otevřít, tak by jistě epidemiologická křivka výrazně rostla, což by vedlo i k vyššímu počtu obětí, a to snad nikdo z nás nechce.

Asi bychom měli zapomenout na letošní zahraniční dovolené a podpořit domácí cestovní ruch...

S tím souhlasím, rozhodně bychom měli v letošním roce vyrazit po krásách naší země. Sama jsem značnou část loňského léta trávila v jižních Čechách a byla to velmi příjemná dovolená. Tuzemští podnikatelé budou navíc letos jistě potřebovat naši podporu, takže já osobně, pokud mi to práce dovolí, vyrazím letos na dovolenou v České republice.

Jak tedy hodnotíte činnost vlády, premiéra a také ministra vnitra?

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Tak myslím, že vláda si vede dobře, reagovala podle mne včas a účinně, navíc vláda působí jednotně, což je v této době také velmi důležité. Jako vládní poslankyně, ale i jako občanka, chci říct, že vláda situaci zvládá. Co se týká pana premiéra a pana ministra Hamáčka, tak oba dva si vedou velmi dobře, pan premiér je schopný manažer, zvyklý pracovat pod tlakem a v neskutečném tempu, což se v současné době ukazuje jako skvělá přednost, protože vláda opravdu reaguje bezodkladně. Zároveň se pan premiér snaží o dialog s opozicí, což je také velmi dobrý krok. Pan ministr Hamáček samozřejmě velmi účinně pomohl, když díky svým dobrým kontaktům sehnal čínský ochranný a zdravotnický materiál, tady je důležité vyzdvihnout i roli pana prezidenta, který má dlouhodobě kvalitní vztahy s Čínskou lidovou republikou. Chtěla bych však zároveň vyseknout poklonu i panu ministrovi Vojtěchovi a panu náměstkovi Prymulovi, kteří oba odvedli i odvádí moc dobrou práci a jejich pracovní vypětí musí být v těchto i minulých dnech nepředstavitelné.

Jak hodnotíte činnost médií, především pak České televize a Českého rozhlasu v souvislosti s koronavirem a informováním veřejnosti?

Českou televizi bych chtěla v této době velmi pochválit, protože podle mne odvádí v oblasti zpravodajství velmi dobrou práci. Její práce je opravdu kvalitní. Chtěla bych vyzdvihnout i její rychlou reakci na uzavření škol a její projekt ÚčíTelka, který jako matka žákyně 5. třídy velmi vítám. No a je hezké, že ČT myslí i na naše seniory a přišla s ČT3, která se snaží připravovat jisté odreagování v době, kdy naši starší spoluobčané mohou být z informací o COVID-19 znepokojení.

Přiznám se, že ostatní média příliš nesleduji, takže je nechci hodnotit.

Co říkáte na aktivity EU, která nás kárá nově za odmítnutí vývozu roušek a vlastně i za zavřené hranice?

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí
Evropská unie působila z počátku velmi rozpačitě, zejména v době, kdy posílala do členských zemí jakési „hraběcí rady“ ohledně zavírání hranic a omezování pohybu, což byla účinná a preventivní opatření. Unie sama v té době natáčela paní předsedkyni von der Leyen při umývání rukou, což bylo mírně úsměvné. Myslím, že nyní už je to lepší, EU má teď nějakou koncepci, uvolní jistou část finančních prostředků na boj s COVID-19, myslím, že ČR dostane asi 30 miliard korun. Přiznám se, že EU zas až tolik v současné době nesleduji, ale na začátku jsem nad tím vážně kroutila hlavou. Současná situace nám ukazuje, že se na EU nelze stoprocentně spoléhat, ale že je nutné jednat na úrovní národních vlád a parlamentů.

Bude svět podle vás po pandemii jiný, možná i zelenější, nebo se všechno vrátí do starých kolejí, bude ještě sevřenější globalizace a nastane ten pravý čas Velkého bratra?

Společnost se asi částečně promění, budeme se k sobě třeba chovat lépe, tak jako teď. Je jasné, že ekonomický růst nebude těsně po skončení krize tak velký, jako byl před ní. Neočekávám zásadní proměnu společnosti, spíše změny ekonomické. Co se týče zelené politiky, tak si myslím, že by se od ní mělo teď na čas ustoupit, peníze budou potřeba úplně jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…