Nejen lékaři mají směšné platy, říká senátní kandidát, profesor medicíny

08.10.2014 7:21

ROZHOVOR Nerad odcházím od rozdělané práce a jako předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku bych rád dokončil obnovení a zjednodušení postgraduálního vzdělávání lékařů, vyvolal polemiku politiků i zdravotníků na téma stále se zvyšujícího počtu odchodů lékařů do zahraničí, prozradil ParlamentnímListům.cz senátor prof. Mudr. Miloš Janeček CSc.

Nejen lékaři mají směšné platy, říká senátní kandidát, profesor medicíny
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Pane profesore, ve svém posledním textu jste se věnoval popisu svého působení v Úrazové nemocni v Brně. Negativně z toho vychází jak někdejší náměstek ministra zdravotnictví Šnajdr, tak současný brněnský primátor Onderka. Jde o mylný, nebo oprávněný pocit?

V květnu 2005 jsem se stal po řádném výběrovém řízení ředitelem Úrazové nemocnice Brno. Nemocnice byla v čele české traumatologie a byla v ní první spinální jednotka v ČR. S kolektivem jsem zpracoval komplexní program rozvoje nejen ve stávajících budovách, ale i s využitím prázdných budov bývalé městské nemocnice Koliště. Byla zpracována studie na přístavbu urgentního pavilonu s heliportem a parkovištěm pro zaměstnance i veřejnost. Došlo však k politické změně, ministrem zdravotnictví se stal Dr. Julínek a náměstkem Bc. Šnajdr. Nemocnice nebyla zařazena do rozvoje traumacenter a pan ministr přišel s nápadem, že jeho „jeřábovou metodou“ přesune do FN Brno – Bohunice. Brzy se prokázalo, že by šlo jen o špičkové traumacentrum a spinální jednotku, proběhla řada emotivních jednání, kdy jsem s tímto postupem nesouhlasil. V září 2007 jsem byl panem náměstkem Šnajdrem z funkce ředitele odvolán. Způsob jeho chování byl nadřazený vůči mně nejen jako řediteli nemocnice, ale i univerzitnímu profesorovi. Primátor Onderka se tehdy v dané problematice stran zrušení ÚN nijak neangažoval.

Další věcí, na kterou upozorňujete, je společný projekt nemocnice u Sv. Anny a americké Mayo Clinic, kdy už bylo proinvestováno mnoho peněz. Řádově stovky milionů. Co bylo původní myšlenkou projektu a kam peníze mizí?

Společný projekt FN u sv. Anny a Mayo Clinic se jmenuje ICRC. To začínalo jako prostý projekt modernizace I. Kardioangiologické kliniky za cca. 450 mil. v roce 2005. Duchovním otcem projektu byl MUDr. Kára, který předkládal několik verzí tohoto projektu. Ty ovšem schvalovali ředitelé dr. Kraus a zejména Ing. Koška. Za prolobbováním tohoto megalomanského projektu stál potom MUDr. Pohanka, náměstek ministra zdravotnictví za éry MUDr. Ratha. Postupně se přepracovávaly projekty a další růst nákladů nastal po jmenování MUDr. Julínka do funkce ministra. Původní částka se zvedala na 750 mil. v roce 2008 a dále běžela čísla 1,4 mld., 2,4 mld., 3,7 mld. a dnes se hovoří o sumě někde mezi 4 a 5 mld. korun. Z původního malého projektu se tak stal otesánek, aniž se vědělo, co se v ICRC bude přesně dělat, jaké jsou podmínky smlouvy s americkou stranou a kdo bude financovat provoz budov a zařízení. Zcela nedostatečná byla komunikace s vedoucím projektu Dr. Stokinem, který nastoupil po odvolání dr. Káry. Trpělivost dochází i americkým partnerům a tak současný ministr dr. Němeček musí řešit propojení ICRC s FN USA a tento otesánek zatím jen v letošním roce spolknul cca. 600 mil. Kč. Další asi 1,3 mld. dluhu čekají, až z peněz daňových poplatníků do tohoto projektu natečou.

Popsal jste některé nešvary a problémy resortu zdravotnictví. Jelikož jste senátorem šestý rok, zažil jste mnoho funkcionářů. Jak v této souvislosti vzpomínáte a hodnotíte jména jako Heger, Julínek, Šnajdr, Němeček?

Na dr. Julínka a Bc. Šnajdra vzpomínám velmi nerad, protože jejich chování bylo vždy arogantní a řízeno pouze osobními zájmy. ÚN i zdravotnictví jako celek jim bylo lhostejné. Doc. Heger mě velmi zklamal, protože měl dostatečně dlouhou dobu, aby mohl vyřešit palčivé problémy českého zdravotnictví, jako zvýšení platů lékařům, zjednodušení systému postgraduálního vzdělávání či jejich odchody do zahraničí. Současný ministr Dr. Němeček zatím nepředložil nic konkrétního kromě návrhu na zrušení zdravotnických poplatků a není ochoten řešit například obsazování postů ředitelů některých nemocnic konkurzem. (FN u sv. Anny, FN Brno) Zrušil také výběrové řízení na funkci ředitele nemocnice na Homolce a dosadil tam pana Olivu, manažera z oblasti farmacie a petrochemie a polymerů. Na dotaz novinářů, kde dotyčného objevil, sdělil, že mu byl doporučen z důvěryhodných kruhů. To, myslím, hovoří za vše.  

ParlamentníListy.cz před dvěma týdny jako první médium v zemi uveřejnily některé pasáže z deníků vězněného bývalého ředitele nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Aniž bychom chtěli vstupovat do vyšetřování, jistě jde o závažnou kriminální činnost, která je spojená s předražováním nemocničních zakázek. Sledujete tuto kauzu, a pokud ano, co na ni říkáte?

Uvedenou kauzu znám pouze z médií, ale i tyto informace svědčí o závažné trestné činnosti ředitele Dbalého. Mám obavu, že kdybychom prošli zpětně řadu velkých i menších nemocnic, našli bychom stejné problémy i jinde. Potvrzují to poslední audity, které jsou vehementně zpochybňovány řediteli postižených nemocnic i ministrem Němečkem.

  • Vše o komunálních volbách zde

České zdravotnictví je oproti západnímu nesrovnatelně levnější, až směšně levné. Souhlasíte s tímto tvrzením?

České zdravotnictví je stejně kvalitní, jako to západní a nepochybně levnější není. Nákupy přístrojů, investice do zastaralých budov, přístavby nových komplexů, to vše zdravotnictví značně prodražuje. To, co je nesrovnatelně nižší, je odvod státu za děti a seniory a o několik procent nižší vklad státu v DPH oproti západním zemím. Vysoká úroveň je udržována směšně nízkými základními platy lékařů i zdravotnického personálu, na jejichž úkor zdravotnictví doposud funguje.

Myslíte, že by se za lékařskou péči mělo platit, byť symbolickými poplatky?

V rámci svojí kampaně jsem měl možnost mluvit s mnoha seniory, z nichž většina s poplatkem 60kč za den pobytu v nemocnici nemá problém. Ostatní poplatky, kromě poplatku za pohotovost, by se měly zrušit.

Dalším tématem, spojeným s lékařskou profesí, je podivná kauza senátní kandidátky hnutí ANO Laury Janáčkové. Ta o sobě tvrdí, že dvacet let léčí onkologické pacienty, což naše redakce vyvrátila. Zároveň jsme zjistili, že nemá potřebnou atestaci a podobně. Hovořili jsme i s několika přednosty klinik v Brně, kde údajně léčila, ale slíbili jsme je nejmenovat, ačkoli naše slova potvrdili. Otázka je jinde: má se veřejně usvědčený lhář pohybovat v politice, ve funkci voleného zastupitele?

Paní Lauru Janáčkovou jsem viděl pouze na billboardech, kde prezentuje svoje ženské křivky. Lze jistě lehce prokázat, kolik má atestací, z jakých oborů a v kterých zařízeních léčí svoje pacienty. Pokud je pravdou, že by byla usvědčená jako lhářka, je pochopitelné, že by neměla být volena do funkce zastupitele.

Během Vašeho šestiletého působení v horní komoře Parlamentu mírně vyrostla jeho obliba u veřejnosti. Ta ho začíná skutečně vnímat coby pojistku demokracie. Nebo za tím vidíte i jiné faktory?

Obliba Senátu u veřejnosti stoupá díky jeho vyvážené politice, kdy se v jednotlivých výborech pečlivě probírají projednávané zákony, na plénech jsou potom podstatné věci často bouřlivě diskutovány a senát vrací asi 30 procent zákonů zpět do poslanecké sněmovny k přepracování. Lze tedy říci, že i veřejnost začíná vnímat Senát opravdu jako pojistku demokracie.

Jdete do toho znovu: proč?

Nerad odcházím od rozdělané práce a jako předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku bych rád dokončil obnovení a zjednodušení postgraduálního vzdělávání lékařů, vyvolal polemiku politiků i zdravotníků na téma stále se zvyšujícího počtu odchodů lékařů do zahraničí. V sociální problematice se chci věnovat řešení tzv. „pozitivní diskriminace“ a zasadit se o větší podporu handicapovaných spoluobčanů při jejich zařazení do společnosti.

Těžko se hodnotí předem a určitě to po Vás chtít nebudeme, ale přesto: vnímáte i ve svém okolí překotnou, až fanatickou posedlost Andrejem Babišem? Myslíte, že skutečně ovládne zemi, jak tomu nasvědčují některé výzkumy?

Fenomén Andrej Babiš vznikl z těžké flustrace občanů politickým vývojem od revoluce. Střídající se vlády ODS, TOP09, ČSSD, KDU-ČSL se staraly pouze o vlastní zájmy. Občané byli opakovaně konfrontování s velkými korupčními aférami a sledovali postupné rozkrádání naší země. Byl téměř zlikvidován domácí průmysl, armáda i zemědělství. Po tomto znechucení politikou je logické, že občané hledají někoho, kdo splní jejich očekávání. Jestli tímto mesiášem bude právě Andrej Babiš, ukáže až čas.

Poslední dotaz se týká vedení města Brna. Zatímco pražský primátor Tomáš Hudeček svádí jednu bitvu za druhou, Roman Onderka je v tomto ohledu neviditelný. Jak vnímáte jeho pozici Vy?

Nedomnívám se, že Roman Onderka je v Brně neviditelný. Kamkoliv se v těchto dnech v Brně pohnu, vidím jeho tvář ozdobenou mužným strništěm a spoustou slibů, jak to v Brně dá vše do pořádku. Je škoda, že jeho nynější vize pro Brno nebyla realizována v posledních osmi letech, kdy byl ve funkci primátora. Měl k tomu dostatek času i příležitostí. Vzhledem k tomu, že řada problémů, jakými je například přesun brněnského vlakového nádraží či Velký městský okruh, zůstává nevyřešena, dají možná občané města Brna příležitost novým silám ve vedení města Brna.

 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…