Není divu, že lidé už vládě nevěří. Strach a hysterie. Lidovecký poslanec- zdravotník už raději nekomentuje

09.10.2020 17:03

ROZHOVOR „Je třeba brát situaci vážně, nešířit strach a hysterii, ale rozhodně není na místě současný stav bagatelizovat,“ vysvětluje místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). „Kolem koronaviru je a zřejmě ještě bude řada dohadů, stále spoustu informací, které bychom potřebovali i z odborného hlediska o chování nového koronaviru vědět, nevíme a ztěžuje nám to rozhodování, jak dále postupovat. Pokud se ale budeme chovat tak, že dojde k přehlcení zdravotnického systému, pak mohou zbytečně umírat lidé, a to je povinností nás všech nedopustit nebo alespoň rizika omezit,“ je přesvědčen.

Není divu, že lidé už vládě nevěří. Strach a hysterie. Lidovecký poslanec- zdravotník už raději nekomentuje
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

První zřetelný dozvuk voleb byl vidět v reakci premiéra Andreje Babiše. Ten tvrdí, že je proti němu vedeno „spiknutí nenávisti“, které se spojuje proti „hnusnému Babišovi“. Lze to tak brát? 

Bohužel tento „výkřik“ pana premiéra odpovídá jeho stylu politického chování, když se mu nedaří dle jeho představ a chybí mu pádné argumenty, tak politické soupeře častuje podobnými výroky. Nic nového, bohužel to ale moc nepřispívá k politické kultuře v ČR.

Proti tvrzením Babiše vystupuje například hejtman Netolický z Pardubického kraje, ten říká, že jediný, kdo zde praktikuje politiku nenávisti, je sám Babiš. „Jen ukazuje, že si neváží žádného koaličního partnera,“ dodává Netolický, podobné hlasy přitom zní třeba i z ODS. Mají Babišovi kritici pravdu?

Ano, bohužel se opravdu takto pan premiér Babiš chová a je třeba přiznat, že na celostátní úrovni mu taktika – dehonestovat všechny kolem – vychází.

Jak jste spokojen s výsledky krajských a prvního kola senátních voleb?

Pokud mohu hovořit za Kraj Vysočina, tak spokojenost je jen částečná. Mám velkou radost z vítězství ing. Josefa Klementa v 1. kole senátních voleb na Žďársku, s výsledkem KDU-ČSL v krajských volbách zcela spokojen být nemohu, protože jsme oproti roku 2016 ztratili jeden mandát. I tak ale moc děkuji voličům, že v této těžké době dali lidovcům hlas a s šesti mandáty bychom měli být i platným koaličním partnerem v nově vznikající krajské radě.

V Kraji Vysočina to také vypadá, že vítěznému hnutí ANO zbude opoziční role a v koalici se ocitne pět jiných stran včetně KDU-ČSL. Jak okomentujete povolební situaci ve vašem kraji? 

Máme za sebou poměrně složitá povolební vyjednávání, kdy pětice stran – hnutí vyjádřila svoji vůli se dohodnout na koaliční spolupráci bez hnutí ANO, což je v zastupitelské demokracii běžný postup. Vlády se ujímá ten, komu se podařilo sestavit koaliční většinu. Ještě nás čeká náročné jednání kolem koaliční smlouvy, rozdělení resortů a personálního obsazení, ale věřím, že dokážeme zatím dohodnuté memorandum proměnit v koaliční projekt, který bude pro Vysočinu prospěšný.

Petr Fiala už se sešel s Markétou Pekarovou Adamovou a s Marianem Jurečkou a údajně je ve hře koalice pro příští rok, jak je toto spojení reálné?

V tuto chvíli to lze těžko hodnotit, ale úspěšná spolupráce s jednou či druhou stranou, případně s oběma v krajských volbách, k tomu dává slušný potenciál.

V posledních dnech se hned dvakrát stalo, že ministr zdravotnictví Roman Prymula něco komunikoval, aby to premiér Andrej Babiš vzápětí dementoval (zapisování hostů v restauracích, nápad zastavit ekonomiku na 14 dní). Co k tomu říci?

Komunikace vlády kolem covid-19 je od počátku pandemie problematická, resp. v prvých týdnech na jaře špatná nebyla, ale od počátku uvolňování opatření se kupila chaotičnost a ani s výměnou ministra zdravotnictví se zatím vládě nedaří směrem k veřejnosti dávat jednoznačná a srozumitelná vyjádření. Já chápu, že situace se velmi rychle mění, ale i tak jsou mnohá vyjádření členů vlády tak protichůdná a nejasná, že veřejnost se v tom již ztrácí a narůstá nedůvěra v opatření, které vláda dělá, bez ohledu na to, zda jsou či nejsou logická. 

Jak zatím hodnotit zářijovou politiku vlády?

Raději ponechám bez komentáře...

Neustále se hovoří o tom, že situace je vážná, nemocnice se plní atd. Opět ale vystoupily lékařské osobnosti jako Jan Pirk a Roman Šmucler, kteří upozorňují na to, že restrikce jsou zbytečné a nebezpečí covidu se přeceňuje. Co si o tom myslíte?

Osobně respektuji právo každého na názor a například pana profesora Pirka si opravdu velmi vážím. V současné situaci bych ale rád vyzval kolegy lékaře, aby vážili dopad svých slov. Někteří z nich jsou natolik veřejností respektovanými osobnostmi, že dopad jejich názorů je obrovský. Kolem koronaviru je a zřejmě ještě bude řada dohadů, stále spoustu informací, které bychom potřebovali i z odborného hlediska o chování nového koronaviru vědět, nevíme a ztěžuje nám to rozhodování, jak dále postupovat. Jedno je ale jisté, pokud se budeme chovat tak, že dojde k přehlcení zdravotnického systému, pak mohou zbytečně umírat lidé, a to je povinností nás všech nedopustit nebo alespoň rizika omezit.

Naprosto chápu to, že je těžké stanovit míru restriktivních opatření ve smyslu obav z ekonomických dopadů, ale i po zdravotní stránce. Jako zásadní vidím, abychom nedopustili odkládání zdravotní péče, která nesnese delšího odkladu – když nebudeme 2 měsíce operovat umělé klouby, tak se nic nestane, ale řada výkonů i diagnostických je třeba udělat brzy, mohou se třeba odložit o týden, dva, ale nikoliv o 2 měsíce. Toto je třeba mít na mysli a kromě opatření proti šíření koronaviru také nezapomínat na další onemocnění, která tady budou koronavir nekoronavir.

Jste místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví, takže máte jistě dobrý přehled o tom, jaká je covidová situace. Jak na tom teď jsme?

Nerad to říkám, ale jsme v situaci komunitního šíření již napříč celou Českou republikou, výrazně nám narůstá absolutní počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 a bohužel i nakažených zdravotníků. Je třeba brát situaci vážně, nešířit strach a hysterii, ale rozhodně není na místě současný stav bagatelizovat.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…