Není tu demokracie, brání Babiše Jiří Čunek. Feri? „Měl radost z toho, že krvácí. Smál se, fotil se.“

30.04.2019 4:43

ROZHOVOR „Demokracie znamená, že musíme klást velmi přísný důraz na mravní integritu soudců, jejich kompetentnost a pracovitost. A od toho se také musí vyvinout odpovědnost vůči svému úřadu, protože jsou ze zákona neodpovědní za své rozhodnutí,“ vysvětluje lidovec a zlínský hejtman Jiří Čunek. Všechna politická uskupení podle něj v programech mluví o konci korupce a klientelismu, on sám to pokládá za automatickou povinnost a zodpovědnost hejtmana v úřadě.

Není tu demokracie, brání Babiše Jiří Čunek. Feri? „Měl radost z toho, že krvácí. Smál se, fotil se.“
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

V Babišově vládě dochází k velkým změnám, výměně ministrů. Pozornost vzbudilo hlavně střídání na pozici ministra spravedlnosti. Řada lidí se obává o nezávislost justice. Proč podle vás k těmto změnám dochází? Hraje Andrej Babiš o všechno?

Andrej Babiš hraje o všechno už dlouhou dobu tím, že je vlastně ve velmi nezáviděníhodné situaci, protože člověk, který má tak ohromnou kouli na noze – vyšetřování – a zároveň je premiérem, tak všechno, co dělá, může být opozicí a jeho odpůrci označeno za snahu ovlivnit vyšetřování a tak dále.

Včerejší demonstrace:

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

10%
78%
hlasovalo: 14771 lidí

Já jsem přesvědčen, že vyšetřovatelé, státní zástupci a soudci naopak mají neuvěřitelnou volnost – podle toho, co vidíme, kde všude zasahují, lezou lidem do soukromí, do obydlí, a pak se ukáže, že se vlastně nic nestalo. Vypadá to, jako by hledali něco, z čeho by je mohli obvinit, což je v podstatě nezákonná činnost, a nikdo tomu doposud neudělal přítrž. Andrej Babiš to ve své situaci samozřejmě nemůže udělat také. A ti, kdo to udělat měli, a nebyli vyšetřováni, to buď udělat chtěli, nebo nechtěli, protože tím by na sebe přivolali pozornost.

V této oblasti je Česká republika skutečně naprosto nedemokratickou zemí, protože demokracie znamená, že budeme mít svobodné volby, svobodnou možnost se vyjadřovat, budeme svobodná společnost v zákonných aktivitách, ale zároveň budeme klást velmi přísný důraz na mravní integritu soudců, jejich kompetentnost a pracovitost. A od toho se také musí vyvinout odpovědnost vůči svému úřadu, protože jsou ze zákona neodpovědní za své rozhodnutí.

Jak tedy vnímáte změny ministrů ve vládě?

Myslím si, že Martu Novákovou Babiš vyřešil, a nikdo tak úplně nepochybuje o tom, že byly určité chyby. Já jsem s ní zásadní problém neměl, ale přeci jenom se ukázaly chyby v komunikaci s operátory a podobně. Co se týká Dana Ťoka, avizoval už dlouho, že by rád odešel, a výměna je právo premiéra. Co se týká Kněžínka, nevím, zda se rozhodl sám, nebo nikoliv, ale pravdou je, že vše je v kompetenci premiéra, a kdyby premiér nebyl vyšetřován, tedy neměl tu kouli na noze, tak by to takhle být vykládáno nemohlo. A dobře vím, jak se těžce pracuje, když je člověk členem vlády. Já coby obviněný jsem nemohl ani na vládě, ani mimo vládu vůbec diskutovat o problémech ve státních zastupitelstvích, dokud se neprokázala moje nevina. Vím dobře, že člověk nemůže nic prosadit, a ono se ukáže až v budoucnu, jestli ona výměna byla čistě pracovní, nebo účelová.

Každopádně na pozici ministra spravedlnosti Kněžínka nahradí Marie Benešová. Babiš prohlásil, že si ji vybral, aby zatočila s korupcí a klientelismem. Vy mu to věříte?

Všechny strany, když kandidují, mají toto heslo. Když jsem já kandidoval a ujímal se vedení tohoto kraje, žádné takové heslo jsem neměl a v žádném dokumentu o policii nemluvím. Z úrovně hejtmana zodpovídám za to, aby všechny kroky, které hejtmanství dělá ve všech organizacích, nemocnicích a podobně, je činilo poctivě a je to moje odpovědnost, takže nemusím neustále vypravovat, jak s tím bojuji. Je to taková mantra, tak úplně nevím, zda nejde pouze o předvolební heslo, protože nechápu, proč to nemohl dělat doteď. Premiér by musel dodat, že Kněžínek proti této situaci nijak nezasahoval, nebo něco neudělal. Ale když se to neřekne, tak je to jenom heslo.

K dění ve světě. Momentálně jsou velmi diskutovaným tématem koordinované teroristické útoky na Srí Lance. Zhoršuje se bezpečí ve světě? A jsou křesťané lovnou zvěří?

Obojí je pravda. To znamená, že křesťané jsou v některých zemích, zvláště tedy kvůli náboženství, pronásledovanou skupinou. Samozřejmě nejsem odborník na korán, ale někteří odborníci tvrdí, že vlastně korán sám obsahuje určité imperativy na prosazení jejich náboženství, jejich postoje k životu, a to i násilím. Jestli to jejich teologové, tedy vykladači boha a koránu, tak vidí, nebo nevidí, nevím. Ale jisté je, že mnohé radikální skupiny se tím zcela jistě řídí. To znamená zasáhnout křesťany o největších křesťanských svátcích.

Domnívám se, že útoky měly dva významy. Ten první symbolický: vy tam máte svého Boha, slavíte největší svátek v roce – a my vám ukážeme, že vás budeme hubit i při tomto svátku. To je první vzkaz; a ten druhý, že pochopitelně nejvíce lidí bylo v tu chvíli v kostele, proto byl zásah tak ničivý a zranění tak velká. Svět jde cestou radikalizace.

Další věcí je zamyslet se nad kořeny a možná najdeme důvod v tom, že se vrtáme do jejich světa, chceme jim vsugerovat a vnutit náš pohled na život, snažíme se jim vnutit demokratické principy, které se právě s jejich vírou neslučují. S postavením žen ve společnosti, to, že se zahalují, nezahalují, my to odsuzujeme, jako by to byla věc, která nám strašně vadí, ale jim zřejmě nevadí, proto ji mají. Mohou vše chápat jako způsob ohrožení jejich způsobu života, a jestli tam jsou ty pravé kořeny, nebo jsou jinde, musíme zkoumat, protože až pak můžeme najít cestu k řešení této situace. Nemůžeme a priori řešit jen to, co se stalo teď, ale to, kde vlastně vzniká ten konflikt mezi z našeho pohledu civilizovaným světem a jejich světem.

Co říkáte na informace o varování zpravodajských služeb o útocích v předstihu?

Nemohu posoudit a nechci se k tomu ani vyjadřovat. Ano, navádí to k domněnce, jako by srílanští představitelé buď nedělali, co mají, nebo byl záměr, kdy, řekněme, vládní představitelé zároveň souhlasili s tím, co se dělo. To nedokážu posoudit.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

O mnoho méně dramatická událost se stala u nás poslanci TOP 09 Dominiku Ferimu, který byl při návštěvě Moravy ve Zlínském kraji napaden dvěma muži pro politické názory, i když je to sporné. Hrubne i u nás politická kultura a projev?

Nám se samozřejmě zdá, že naše společnost hrubne, což, ano, může být spojeno se způsobem anonymní komunikace na sociálních sítích, kde se lidé cítí bezpečně. A cítí se bezpečně proto, že ve své anonymitě si vyřizují účty naprosto vulgárním způsobem s někým známým, nebo neznámým. Pravdou ale je, že společnost zřejmě vždycky byla složena z hrubých a ostrých slov, ale jen neexistovala taková anonymita, a tak se nemohli takto projevovat. Nyní se tak projevovat mohou, což možná k tomu zhrubnutí vede.

Co se týká poslance Feriho, když vidím, že ihned po události s evidentní radostí ve tváři ukazuje, jak je zkrvaven, natáčí sanitku, ukazuje se, že toho chce ihned politicky využít pro sebe. Takže ta rána přes pusu zřejmě nebyla nijak dramaticky velká, protože člověk, který trpí, by takové věci nedělal. Stalo se to sice v našem kraji, ale nebylo to podle Kabátu: Když se chlapi poperou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…