Neomarxističtí liberálové pohrdají lidmi. A redaktoři ČT také. Promlouvá poslanec, který zblízka poznal oboje

30.04.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Macron je velmi slabá a nejistě působící osobnost. Marine Le Penová osobnost je,“ říká poslanec Zdeněk Soukup s tím, že přesto se bojí, že v prezidentských volbách ve Francii zvítězí nakonec Macron. Prozradil, v čem vidí podobnost ohledně Le Penové a Andreje Babiše. Promluvil i o České televizi. „Nepokládám hlavně zpravodajství a publicistiku v ČT za objektivní a vyvážené. Naše veřejnoprávní televize se ještě nevymanila z událostí přelomu let 2000 a 2001, kdy redaktoři a někteří lidé z umělecké sféry okupovali zpravodajský velín v přesvědčení, že ČT patří jim,“ říká Zdeněk Soukup.

Neomarxističtí liberálové pohrdají lidmi. A redaktoři ČT také. Promlouvá poslanec, který zblízka poznal oboje
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Soukup v půlnočním rozhovoru

Co budete dělat v sobotu o půlnoci?

V sobotu o půlnoci? To budu patrně spát. Na večer jsem sice přijal pozvání na pálení čarodějnic u hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních, ale nepatřím mezi ty, kteří odcházejí z každé oslavy poslední. Navíc to budu mít bez alkoholu, protože jedu autem.

Máme za sebou první kolo prezidentských voleb ve Francii. Překvapily vás výsledky?

Nepřekvapily. To, že do druhého kola postoupí Macron a Le Penová, se čekalo. Stejně tak ten těsný výsledek. Co mě překvapilo, to byl první povolební projev Macrona. Nemělo to hlavu ani patu, byl to ryzí populismus. Třeba ten výrok, že chce být prezident vlastenců proti nacionalismu... Macron je velmi slabá a nejistě působící osobnost. Pořádný Francouz, když zrovna nebojuje na barikádě, je kavalír, trochu sukničkář a trochu bonviván. K tomu opravdový chlap.

Macron se svou o poznání starší manželkou, která v tom páru evidentně „nosí kalhoty“, to má v porovnání se svými předchůdci těžké. Srovnání s Valéry Giscardem d'Estaing, s Jacquesem Chiracem anebo s Nicolasem Sarkozym pro Macrona nevypadá moc příznivě. Marine Le Penová osobnost je. Osobnost se nedá vyztužit siláckými výroky. Je to kompilát činů, postojů a charismatu.

Anketa

Na které hlavní zprávy se díváte?

hlasovalo: 8098 lidí

Už příští týden proběhne druhé kolo. Kdo se podle vás nakonec stane vítězem, a proč?

Bojím se, že přes všechno, co jsem zatím řekl, to bude Macron. Francouzi už mají politickou korektnost a víru v multikulturalismus zadřenou pod kůži. Po každém políčku v podobě teroristického útoku „nastaví druhou tvář“. Svoji odvahu a své fanfaronství zatím demonstrují ujištěním, že „se přece nenechají zastrašit“. Po Charlie Hebdo, po Nice i po Paříži se mi vždycky vybaví hrdý pochod Napoleonovy gardy proti kartáčové palbě. Padne první řada, hned za ní nastoupí další. Padne druhá... A já si vždycky říkám – proboha, proč nezalehnou... Tenhle způsob boje patří minulosti. Na terorismus v dnešní podobě neplatí. Na Janu z Arku ještě doba neuzrála.

Marine Le Penová je na tom jako Andrej Babiš a vlastně celé ANO v českém parlamentu. Levice, pravice, střed... – všichni se nás bojí, všichni a všemi prostředky proti nám. Fungují lži i polopravdy, nálepkování, podrazy. Marine zdědila po tátovi nálepku nácka. Nezbaví se ji, ani když se s ním politicky i lidsky rozešla, ani když ho vyloučila ze strany.

Co bude pro Francii a vůbec pro celou Evropskou unii znamenat vítězství jednoho nebo druhého kandidáta?

Ani jeden nesplní do puntíku sliby, které dal před volbami. Za prvé má předem zajištěnu silnou opozici. Za druhé to v realitě pokročilé integrace pevninské Evropy ani není možné. Technicky to není možné. Přesto se mi zdá, že Marine Le Penová by byla lepší volba. Už třeba jenom vyhlášením referenda o setrvání v EU by mohla přispět k určité emancipaci národních států. Mohla by přispět k odhalení falešné masky korektní politiky. Macron, to je cesta k diktatuře levicově liberálních elit v Evropské komisi, cesta k tuhé federalizaci Evropy a k vymazání národních identit. Ze srovnání těchto dvou osobností je zřetelný paradox – pravicová (takzvaná) nacionalistka rozumí potřebám lidí – levicový liberál lidmi pohrdá.

Velkou diskusi vyvolalo vyjádření rakouského prezidenta, kdy při debatě se studenty navrhl, že by všechny ženy v zemi mohly jeden den v roce nosit šátek jako projev solidarity s muslimkami, které v Rakousku žijí. Řekl, že pokud bude nadále tak bujet islamofobie, tak přijde den, kdy bude nutno všechny ženy požádat, aby si ze solidarity s muslimkami oblékly šátek. Co si o tomto nápadu myslíte?

Už jsem se k tomu kdesi vyjádřil. To snad pan prezident Van der Bellen nemohl myslet vážně. Jiní rakouští politici mají naštěstí rozum a do jisté míry prozřeli. Soudím tak z nedávného oficiálního požadavku v EU, ve kterém odmítají přijímat další uprchlíky, že už jich tam mají dost. Stejně jako problémů, které působí. Jaké je poučení? Směřuje k nejbližší prezidentské volbě ve Francii, k volbám v SRN a snad i k parlamentním a prezidentským volbám v Česku. Jestli se voliči ve jmenovaných zemích rozhodnou pro levicové liberály typu „zeleného“ Van der Bellena, potom se dočkají tak nanejvýš podobných návrhů, jakým je ten jeho.

Pokud by se Rakousko opravdu rozhodlo k něčemu takovému místní ženy nabádat, odrazí se to podle vás nějak na vztazích mezi muslimskou a nemuslimskou komunitou?

Odrazí. Zítra nás budou chtít muslimové soudit podle práva šaría.

Když se podíváme k nám, konkrétně na Andreje Babiše. Co říkáte na případ kolem dluhopisů? Ohledně této záležitosti poslal šéfovi Sněmovny vysvětlující dopis...

Jo, ten dopis. Pan předseda Hamáček ho následně poslal všem poslancům. Přes svátky ho řádku od řádky nebudu číst. Byl by to sadomasochismus. Je příšerně dlouhý. Ať si počte pan Sobotka. Já to jenom tak proletěl. Každý student třetího ročníku kdejaké ekonomické fakulty musí po přečtení prvních stránek dojít k závěru, že z tohoto mráčku nezaprší... (a venku lije jako z konve). Mají to údajně studovat přes víkend sociální demokraté. Budou mít něco jako nedělní školu ekonomie. Snad na něco přijdou, aby byla zase nějaká legrace. To víte, my si jí v Parlamentu zase až tak moc neužijem.

Dá se ale říci, že kolem ministra financí Babiše to poměrně vře. Miroslav Topolánek tvrdí, že by premiér Sobotka neměl přebírat za Andreje Babiše politickou odpovědnost. Petr Fiala rovnou mluví o tom, že má Sobotka Babiše odvolat. Babiš řekl, že Sobotka dělá celý život podrazy, podrazil prezidenta i jeho... Co na tyto slovní přestřelky říkáte? A co vůbec říkáte na snahu odvolat Andreje Babiše z vlády?

Ty přestřelky nás dost zdržují od práce. A tak patrně nestačíme do ukončení svého mandátu projednat zákon o sociálním bydlení, zákon o sociálních službách, zákon o obecném referendu... Je to prostě součást předvolebního boje. A co říkám snahám odvolat Andreje Babiše z vlády? Říkám, že nám to přinese ještě výraznější náskok v preferencích, než máme dosud. Říkám, že pan Babiš by měl víc času na své sny (ty z bilboardů) a na rozdávání koblih.

Když se podíváme na českou mediální scénu, Petr Dvořák bude dál ředitelem České televize. Jak toto rozhodnutí hodnotíte a co myslíte, že jeho vedení bude dál znamenat pro Českou televizi?

Petr Dvořák neměl důstojného soupeře. Ono ale v podstatě vůbec není důležité, jestli v pracovně generálního ředitele ČT sedí on, anebo někdo jiný. Bída naší veřejnoprávní spočívá v systému, tedy je daná zákonem o České televizi. Ten je špatný. Já bych například uvažoval o spojení ČT, ČRo a ČTK do jednoho celku. Hlavní výhoda – úspora nákladů na výrobu, udržování společných regionálních redakcí v ČR i zahraničních redakcí. V úvahu připadá financování přes státní rozpočet – zrušení koncesního systému pro ČT a ČRo. Nahradila by ho veřejnoprávní daň. Hodně se mluví o potřebě změnit způsob nominace Rady ČT.

Já si myslím, že to není až tak důležité. Rozhodující je vybavit Radu širšími pravomocemi. Měla by mít právo posuzovat vyváženost informací, obsah a dramaturgii. Měla by kontinuálně sledovat personální politiku redakcí. Určitou zapouzdřenost a orientaci na vybraný myšlenkový proud by mohla řešit rotace lidí na pozicích šéfredaktorů, vedoucích redaktorů, vedoucích dramaturgů i vyššího tvůrčího managementu, mimo pozici generálního ředitele. Na vyjmenované funkce by bylo výběrové řízení každé tři roky. To je jenom pár myšlenek. O možných změnách v ČT by se dalo mluvit hodně dlouho. Je to ale spíš na odbornou diskusi.

Vy sám máte za sebou dlouholetou praxi v médiích, působil jste právě i v České televizi. Můžete prosím srovnat, jaká byla Česká televize v té době a jaká je nyní?

Pokusím se. Možná to ale vyzní trochu staromilsky. Já jsem začínal v televizním zpravodajství ještě v době, kdy se točilo na film. Zvuky se nahrávaly na magnetofon. Nevyvolaný film a magnetofonový pásek se posílal z terénu vlakem anebo autobusem. Poslové z Kavčích Hor čekali na Florenci, urychleně převáželi materiály do laboratoří, po vyvolávání do střižny, na míchačky... Pro komunikaci s hlavní redakcí jsme měli jenom dálnopis, když jsme si potřebovali zavolat, bylo to z telefonní budky... Potom přišla doba faxů, videozáznamů, internetu, mobilů... Dnešní reportér se může odkudkoliv připojit živě do vysílání. A teď položím základní otázku – přišel s technickou revolucí podstatný skok z pohledu kvality a operativnosti? Nikoliv. Museli jsme být mnohem větší profesionálové. Technická omezení jsme nahrazovali obětavostí.

S Českou televizí má dlouhodobé „spory“ například Miloš Zeman. Co říkáte na to, jakým způsobem Česká televize o prezidentovi a o tom, co se kolem něho děje, informuje? A jak celkově hodnotíte současné zpravodajství České televize jako veřejnoprávního média?

Je pro mě těžké hodnotit práci bývalých kolegů. Někteří jsou v ČT dodnes. Nicméně musím říci, že nepokládám hlavně zpravodajství a publicistiku v ČT za objektivní a vyvážené. Naše veřejnoprávní televize se ještě nevymanila z událostí přelomu let 2000 a 2001, kdy redaktoři a někteří lidé z umělecké sféry okupovali zpravodajský velín v přesvědčení, že ČT patří jim. Je to o tom samém, o čem jsme mluvili v souvislosti s neomarxistickým liberalismem. O pohrdání lidmi a o pocitu vlastní neomylnosti a výlučnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…