Nepřítel Kremlu, novinář Pasko, otevřeně promluvil o tom, co se děje v Rusku

22.05.2014 7:30

ROZHOVOR Vladimir Putin se chová jako modernizovaný Turkmenbaši. Nicméně by měl stanout před trestním tribunálem v Haagu za zločiny proti lidskosti a vraždy. Zatímco on jednal, Evropa a USA spaly. Takhle bez obalu se ruský novinář Grigorij Pasko, který se kvůli svým článkům dostal do vězení, vyjadřuje o ruském prezidentovi.

Nepřítel Kremlu, novinář Pasko, otevřeně promluvil o tom, co se děje v Rusku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Investigativní ruský novinář Grigorij Michajlovič Pasko

Krym už je ruský. Jak se podle vás bude dále vyvíjet situace na Ukrajině?

Myslím si, že Evropa Krym zaspala a v podstatě i celou situaci na Ukrajině. Evropští, ale i američtí politici se dlouho rozhoupávali, propočítávali, přemýšleli… A Putin mezi tím jednal. Je to jakoby někdo vykrádal sklad či obchod, hlídací pes štěkal, ochranka se probudila, zavolala policii, která přijela, ale zloději už dávno všechno odnesli a utekli. Putin unesl Krym. Unesl ten zmíněný obchod a sám se v něm stal hlídačem. Chtělo by se mi věřit, že nebude následovat zabrání východní Ukrajiny. Ale Putin a jeho okolí jsou nepředvídatelní. Mohou se chovat i způsobem „čím hůře, tím lépe“. Jsou již v takovém stadiu politického rozvratu, kdy si myslí, že si mohou vše dovolit. Rozumné hranice už nevnímají.

Jaké nacionalistické či paramilitární skupiny operující na východní Ukrajině jsou nejnebezpečnější?

Jen špatně se orientuji v tamní situaci, kdy někteří lidé dávají hlučně na vědomí, že jsou pohlaváry v různých částech východní Ukrajiny. Věřím ale, že nepředstavují celou společnost východní Ukrajiny.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv prohlásil, že se situace mezi Ruskem a Evropou i USA blíží do stadia druhé studené války. Podle něj za to nese vinu americký prezident Barack Obama. Co vy na to?

Ke slovům Medveděva se nemůžu vyjádřit seriózně, ani kdybych chtěl. Jsou to hlouposti vyřčené hlupákem, Putinovým nesmělým stínem. Medveděv je absolutně nesamostatnou politickou figurou. Ostatně jen papouškuje Putinovo mínění o Obamovi. Pravda je ale úplně opačná.

V předchozím rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste prohlásil, že by Vladimir Putin měl skončit u mezinárodního trestního soudu v Haagu. V Česku byl tento výrok citován dokonce i na demonstraci za demokratickou Ukrajinu. Jak by měla znít Putinova obžaloba?

Vladimir Putin bude muset nést hlavně odpovědnost před vlastním národem. Je vinen rozpadem ekonomiky státu, podváděním národa, autoritarismem, odstraněním demokracie, pronásledováním nezávislých novinářů i politiků. Po událostech na Ukrajině může být obviněn z plánování, podněcování a napomáhání činům následujícího charakteru: zločiny proti lidskosti, porušení pravidel a norem vedení války, vraždy, ale i politické, rasové a náboženské pronásledování.

V Rusku, nicméně i v Česku, má Vladimir Putin své příznivce. Co byste jim vzkázal?

Za to, že se Putin těší v Rusku velké oblibě, může v první řadě televize. Rusko je zaostalá země. Většina obyvatel čerpá informace z televize, která je zcela v Putinových rukou. No a při vědomí mentality zdejších lidí, kteří nejsou zvyklí analyzovat, mě nepřekvapilo, že znovu zvolili Medveděva, když jim ho Putin jako prezident vnutil.

Proč si Rusové přejí vládu silné ruky, jakéhosi nového cara?

Protože je to jednodušší. Mají tak menší či žádnou odpovědnost za svůj osud a osud svých dětí. Tak lze řečnit o patriotismu a přitom neudělat vůbec nic pro blaho své země. Mlátit hubou je jednodušší než pracovat rukama. A jak se ukázalo, Rusové si za předešlá léta neuvědomili, kdo a kde jsou. V Evropě, nebo v Asii? Putin jim podstrčil ideu, že patří do Asie. A sám Putin se v Rusku chová jako modernizovaný kapitalistický Turkmenbaši. Toho se týkají skvělé styky s Čínou a pokusy koupit Kyrgyzstán a vlastně celou bývalou sovětskou Střední Asii. Odtud pochází fobie ze všeho západního, evropského a amerického.

Přestože tomu předcházela dost vypjatá veřejná debata, byl Vladimir Putin pozván francouzskou vládou na oslavy výročí vylodění Američanů v Normandii za druhé světové války. Udělali Francouzi dobře?

Určitě ne. Jde o příznak politiky zbabělosti, polovičatosti a falešného kumpánství.

Vzhledem k situaci na Ukrajině posílilo i v Evropě před volbami do Evropského parlamentu ultranacionalistické hnutí a mnoho jeho souputníků kandiduje v eurovolbách. Jak se stavíte k této hrozbě?

Jde o nevyhnutelné zlo. Aktivity nacionalistů v celém světě sílí. Každý nacionalistický lídr chce získat co nejvíce moci. Takže jako houby po dešti vyrůstá sebevědomí polozapomenutých ultras.

Jaká je nálada obyčejných lidí v Rusku? O čem mluví, co by chtěli, čeho se bojí?

Různá. Jedni křičí, zvítězili jsme. Druzí ze země odjíždějí, protože pochopili, že jestli zde nejsou Putin a KGB navždy, tak určitě na hodně dlouho. Třetí se snaží hlásat pravdu, přestože riskují šikanu nebo i vlastní život. Nakonec ale není vítězů. Většina lidí také chápe, že Rusko, které ukradlo Krym, čekají těžká léta. Ekonomická situace Ruska je k pláči i bez nutnosti financovat Krym. Vedle toho se pořádají public relations akce jako summit ve Vladivostoku anebo olympiáda v Soči. Lidé si začínají připomínat starý vtip: „Syn přijde ze školy a ptá se táty, co je to ruský patriotismus. Otec odpoví: Přesně nevím, synku. Musíme ale emigrovat.“

Novinář Grigorij Michajlovič Pasko

Narodil se roku 1962 na Ukrajině. V roce 1983 ukončil studium na fakultě žurnalistiky lvovské vysoké vojensko – politické školy. Už tehdy pracoval v novinách Bojová hlídka. V roce 2004 ukončil i studia na právnické fakultě ruské státní univerzity společenských věd. V roce 1997 byl na základě informace, že mu na zájezdu v Japonsku byly zabaveny údajně tajné dokumenty, zatčen. Odborné posudky ukázaly, že o státní tajemství nešlo. Skutečnou příčinou totiž byly články na ekologická témata. Psal hodně o atomovém odpadu, kterým představitelé armády znečišťují moře. Amnesty International ho označila za vězně svědomí. Byl odsouzen na rok, ale díky amnestii jej propustili z vazby. V roce 2000 byl ale rozsudek anulován a Pasko byl uznán vinným z vlastizrady ve formě špionáže. Byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. V nápravném zařízení strávil víc než půl roku, celkem ve vězení zhruba tři roky. V letech 2003 až 2009 byl šéfredaktorem časopisů Ekologie a právo, Orel a hlava, Město pěti moří a dalších. V roce 2011 založil Fond na podporu investigativní žurnalistiky a stal se jeho ředitelem. Jako expert se zúčastnil několika soudů v Evropě, kde svědčil o bezpráví v Rusku. Skoro ve všech případech nebyly pronásledované osoby do Ruska vydány. Je laureátem mnoha mezinárodních cen a členem všemožných novinářských a spisovatelských svazů Ruska. Trvale bydlí v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…