Neziskovky jsou novodobá šlechta, varuje zemanovský náměstek ústeckého hejtmana. A dodává příklady, jak jejich činnost rozvrací nešťastný kraj na severu

23.04.2017 15:36

ROZHOVOR Na Ústecku hrozí sociální výbuch, varuje náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Šmíd (Strana práv občanů). Lidé se zde bojí i muslimské migrační vlny, jejíž dopady v Krušných horách nebo Teplicích už jsou znát. Stát nesmí být slabý a ustupovat ve všem neziskovkám, té novodobé šlechtě, myslí si také šéf Strany práv občanů v Ústeckém regionu. A Zeman je plný síly a své protikandidáty porazí, předpovídá Šmíd.

Neziskovky jsou novodobá šlechta, varuje zemanovský náměstek ústeckého hejtmana. A dodává příklady, jak jejich činnost rozvrací nešťastný kraj na severu
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Šmíd (SPO)

Nedávno přinesla média zprávu o de facto napůl utajeném imigračním centru v tak už dost sociálně výbušné lokalitě Ústí- Předlice. O jeho vzniku a činnosti nebyla, jak jsem zjistil, pořádně od ministerstva vnitra informována ani ústecká politická samospráva. Souhlasíte s tím, aby podobná zařízení na severu Čech nadále vznikala nebo i existovala, když i bez nich je v Ústeckém kraji množství sociálních ghetta  no-go zón, kam už se policie prakticky neodvažuje?

Vaše otázka vybízí k jasné a přímé odpovědi. Tady je. Zásadně nesouhlasím a se mnou celá SPO, kterou reprezentuji jako krajský předseda. Spolu s kolegy z SPD, se kterými působíme v krajském zastupitelstvu, jsme iniciovali vznik dopisu určeného předsedovi vlády a ministru vnitra. V něm jsme vyjádřili zásadní protest proti případnému rozšiřování podobných zařízení na území Ústeckého kraje. Je zde řada sociálně vyloučených lokalit a řešení ze strany vlády a příslušných úřadů stále nepřicházejí. I přes řadu pěkných slov. Nejsem sám, kdo má pocit, že v podstatě nikoho z odpovědných vlastně naše problémy nezajímají. Sociální problémy se řeší rozdáváním dávek lidem, kteří nikdy nepracovali a na něž jsou přisáty různé neziskovky. V důsledku ovšem není spokojen nikdo a hrozí porušení sociálního smíru.

S imigrantským centrem v Předlicích souvisí i má další otázka: Ústecký kraj je pohraničním regionem s Německem, a v jeho saském pohraničí už došlo nedaleko našich hranic k několika vážným teroristickým činům nebo pokusům o ně. Zároveň už před časem přinesly Parlamentnílisty.cz zprávy o tom, jak Němci pouštějí ze svého zařízení pro cizince, zřízeného na hraničním přechodu Cínovec do Čech tamní migranty ze Sýrie a Afghánistánu. Ti k nám cestují, protože je u nás díky jejich kapesnému v eurech levněji jak v Sasku. Tím ale porušují české zákony, neboť hranice našeho státu překračují nezákonně. To místním samozřejmě vadí a cítí velké obavy, které podpořil i prezident Zeman. Objevily se dokonce myšlenky o zřízení tamní domobrany. Máte i vy osobně podobné pocity? A pokud ano, jak chce vedení Ústeckého kraje takovou situaci ku prospěchu místních českých lidí řešit?

Domobrana by měla být až tím posledním řešením. Pokud však stát v tomto případě neplní jednu ze svých základních funkcí, pak chápu znepokojení obyvatel v pohraničí. Už jenom představa, že někdo po obdržení sociálních dávek disponuje větším obnosem než v Česku pracující člověk, je přeci úděsná. Také obava z terorismu je u nás velice silná. Naštěstí máme takového pana prezidenta, který cítí a vyjadřuje své pocity ve shodě s většinovou společností. Tady je totiž ten základní problém na který neumí tzv. výtači odpovědět: Kdo vám k tomu dal právo? Odkdy neplatí základní principy demokracie? Odkdy má v demokracii pravdu menšina? Proč je ta menšina tak agresivní, že každého, kdo má jiný názor může beztrestně urážet a dělat z něj rasistu? My, tedy Strana Práv Občanů, požadujeme v zásadních otázkách zapojení veřejnosti formou referenda.

V Ústeckém kraji je, jak před časem prohlásil v rozhovoru do médií ústecký dětský psychiatr Petr Zahradník, nejchudší síť těchto odborníků na léčby duševních poruch. Zároveň v regionu stoupá - i kvůli sociálně vyloučeným, většinou romským lokalitám -  počet dětských pacientů. Má vedení Ústeckého kraje nějaký návod, jak tento tristní stav změnit a zlepšit dostupnost i úroveň péče o malé pacienty? Podotýkám, že dnes je prakticky nemožné se řádně objednat méně jak dva měsíce dopřed a v kraji neexistuje žádné speciální lůžkové zařízení, jako je třeba v Liberci nebo v Krčské nemocnici v Praze.

Vámi zmiňovaný problém je pouze jedním z mnoha. Úlohu státu ve školství, sociální oblasti i například ve zdravotnictví přebírají plíživě různé neziskové organizace, které častokrát bez odbornosti a vzdělání zasahují do práce skutečných odborníků. Je to naprosto děsivé, uvědomíme-li si, kolik finančních prostředků ze státního rozpočtu mizí směrem k této novodobé šlechtě. Neházím všechny do jednoho pytle, některé pracují ku prospěchu svých klientů. Jako červená nit se všemi odpověďmi táhne zásadní otázka: Je stát tak slabý a neschopný, že se nedokáže postarat sám o své potřebné?

Pojďme k jiným tématům. Část veřejnosti, zastoupené například prezidentem Zemanem, je pro rozšíření nebo prolomení těžebních limitů v severních Čechách, část místních, zejména někteří ekologové, je proti. Jaký je váš názor na věc? Ptám se proto, že v poslední době se opět řeší budoucnost jezera Milada, hlavně jeho západní část u Chabařovic, protože se pod ní nacházejí strategické zásoby uhlí. Proto není možné v rekultivaci tohoto území pokračovat…

Jsme Stranou práv občanů – SPO. Nejčistším řešením by z mého pohledu bylo referendum. Zeptat se tedy občanů, co sami chtějí a podle toho pak jednat.

Prezident Zeman na sklonku minulého roku slavnostně otevřel po 30 letech výstavby poslední část dálnice D8. Přesto se na ní dosud nedá kvůli opravám u Prackovic normálně jezdit - a jen tak ani nebude. Zároveň má letos kraj začít opravy bývalých objízdných silnic využívaných těžkými kamiony před dostavením D8. Neobáváte se dopravních komplikací letos na jaře a v létě? Je na ně kraj připraven?

Je dobře, že dálnice byla, byť s omezením dokončena. Dává to regionu možnost rozvoje. Je všeobecně známou skutečností, že opravy silnic jsou často nekvalitní a v podstatě nekonečné. To je ovšem opět záležitost ukazující především na vrcholné orgány a ministerstvo. Silnice v Ústeckém kraji nejsou v ideálním stavu, ale je do jejich údržby významně investováno a je to znát.

Poslední otázka, opět k osobě hlavy státu: jaké mají podle vás šance na úspěch Zemanovi protikandidáti Horáček a Drahoš? A co by museli udělat, aby ve volbě zvítězili?

Pan prezident Miloš Zeman je čestným předsedou SPO. Osobně se známe a z mé strany se jedná o hlubokou úctu k člověku, který toho hodně dokázal a který je schopný své myšlenky prezentovat způsobem, kterému lidé rozumějí. Předpokládám, že žádný jiný kandidát na vítězství pomýšlet nemůže. Pan prezident je plný síly a elánu dále promlouvat hlasem většiny. SPO je připravena dále svého prezidenta všemožně podporovat.


 

reklama

autor: Petr Blahuš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…