Nikdy nezveřejněné VIDEO s Jiřím Pomeje. Šlo o politiku. Plus informace, které vám o něm neřeknou

27.02.2019 12:38

Herec, dabér a producent Jiří Pomeje podlehl v úterý těžké nemoci ve věku pouhých 54 let. O životních trablech člověka s nezaměnitelným hlasem toho bylo napsáno dost, nyní přinášíme nikdy nezveřejněné video z doby, kdy se Pomeje angažoval v politice. Za svou činnost v roce 2012 zaplatil ztrátou oblíbeného pořadu na rádiu Frekvence 1. Později Pomeje moderoval akce tzv. Holešovské výzvy, jejíž požadavky přirovnal dnešní prezident Miloš Zeman ke snažení Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho.

Nikdy nezveřejněné VIDEO s Jiřím Pomeje. Šlo o politiku. Plus informace, které vám o něm neřeknou
Foto: Aktu.cz
Popisek: Herec a dabér Jiří Pomeje

Reportér se na videu ptá Pomeje, zda pro něj začíná nová životní etapa a co pro něj konec v rádiu Frekvence 1 znamená. „Je to pro mě strašně těžké, bohužel jsem člověk, který celou tuhle rodinu miloval, miloval jsem ty lidi, kteří se mnou skoro dva roky žili, a těžké je to v tom, že jsem se musel rozhodnout mezi prací, která byla krásná a skvělá, penězi, a mezi tím, že zůstanu sám sebou,“ reagoval Pomeje. „Rozhodl jsem se, že zůstanu sám sebou, protože jsem dva roky s lidmi na Frekvenci 1 mluvil o tom, že je nikdy nepodvedu, že zůstanu sám sebou a že budu člověk, který jim vždy bude říkat pravdu. A já nemůžu, po tom, co se tady stalo, být člověk, který se kvůli práci nebo penězům změní,“ dodal Pomeje.

Anketa

Ohrožuje Miloš Zeman demokracii v České republice?

11%
89%
hlasovalo: 11167 lidí

Na otázku reportéra, co se stalo, odpovědel Pomeje, že došlo k věcem, které příliš rozebírat nechce. „Zítra podávám výpověď, protože cítím nedůvěru od Frekvence 1 v moji práci. Tím, že jsem ve svém vysílání řešil to, co jsem řešil, tak se udály některé věci, kterým nerozumím a nechci na ně přistoupit,“ pokračoval. Za jeho problémy prý rozhodně nestála hudební dramaturgie, nýbrž výběr politických témat.

Pomeje krátce po odchodu z rádia skutečně začal promlouvat do politického dění, a to coby moderátor akcí tzv. Holešovské výzvy, tedy skupiny aktivistů kolem Slávka Popelky, kteří byli nespokojení s tehdejším stavem věcí veřejných. „Budeme moc rádi, pokud se nám podaří přes média dostat mezi lidi naše myšlenky. Já sám jsem s Holešovskou výzvou spojený zhruba dva týdny, ovšem neznamená to, že bych měl jakékoli politické ambice či že bych chtěl kamkoli kandidovat. Myšlenku Holešovské výzvy – sjednotit všechny občanské a protestní iniciativy – však považuji za velmi dobrou a potřebnou pro to, aby se lidem mohlo zase vést lépe, proto jsem tady a proto pomáhám třeba s touto konferencí,“ prozradil tehdy Jiří Pomeje a počítal, že kdyby všichni, kdo tehdy Holešovskou výzvu podepsali, přišli k volbám a podpořili ji u uren, získala by ve Sněmovně až 150 křesel.

V doposud nezveřejněném videu ale padly i jiné věci. „Já jsem se do politiky nepouštěl. Já jsem řekl, že v mém vysílání může každý mluvit, o čem chce. Poslední tři čtyři měsíce to bylo především o tom, že mi lidé volali, že jsou nespokojení s politikou. Vyslechl jsem je, oni sami mluvili o spoustě věcí, pak si založili nějaké protestní hnutí,“ popisoval Pomeje. „Protože jsem byl doteď jediný v této republice, který mluvil s lidmi otevřeně a mohli si říkat každý, co chtěli. Statisíce lidí to poslouchaly. Bylo mi řečeno, že to teď jaksi má nějaké důsledky,“ dodal Pomeje.

Ohledně svých dalších plánů byl tehdy herec a dabér poměrně vágní. Podobně to bylo i s konkretizací okolností, kvůli kterým v rádiu skončil. „Já mám spoustu práce, spoustu nabídek, dokonce mi teď přišly tři nabídky do rádií, ale já do rádia v současné době nechci a jen chci říct, že tohle rozhodnutí jsem udělal proto, že se nechci měnit a nechci dělat věci, které jdou proti mně. A protože se stalo to, co se stalo… a já to nechci rozebírat, stalo se to, že jsem cítil nedůvěru, nebo nepodporu od Frekvence, tak jsem se rozhodl odejít, i když mám smlouvu do 24. prosince a budu nést důsledky,“ uvedl Pomeje.

„Teď to přeberou právníci a nevím, co z toho může vznikat, ale může jít  o pro mě nepříjemné věci. Já jsem s tím do toho šel a jsem rád, že mě v tom moje přítelkyně, kterou si budu brát, podpořila, že se mám rozhodnout sám, a já jsem se zkrátka rozhodl, že odejdu z jednoho prostého důvodu. A to je to, že když cítíte nedůvěru, tak je třeba to zabalit a jít dál. Jsem Frekvenci 1 vděčný, že mi tu šanci dala, změnilo mi to za ty dva roky život,“ pochvaloval si Pomeje. Pak si ale postěžoval na poměry v soukromém rádiu: „Dál pokračovat nemohu, protože to, co se tu nyní událo, je proti mně. Začíná to Moderátorem roku, kdy nesmím být nominovaný, i když jsem ho loni vyhrál. Je to o tom, že lidi ve mě mají takovou důvěru, že se svěřují s takovými věcmi, se kterými by se jinému nesvěřovali, a já jsem vlastně jediný člověk, který s nimi v noci mluvil. Mluvil o všem a mohli říkat, co chtěli.“

„Nechci lidi zradit, protože jsem jim dva roky něco říkal a kdybych teď dělal věci, které cítím, že kdybych dělal, tak jsem v pohodě, tak bych se sám na sebe nemohl podívat do zrcadla. Takže jsem skončil a ponesu následky. Jsem s tím smířen, už dále nemohu pokračovat. Bylo to krásné období dvou let, Frekvence 1 mi dala tu šanci, děkuji jim za to, ale odcházím, odcházím šťastný. To i z toho důvodu, že jsem dnes cítil obrovskou podporu lidí. A nejsou to desítky, stovky, ani tisíce, ale statisíce lidí, kteří mi volají, teď jste viděli, že i v noci. Rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl, a co bude dál, se uvidí,“ uzavřel vše tehdy Pomeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…