Novinář a publicista Ziegler: Kdo srovnává konvoj USA s rokem 68, patří na psychiatrii. Češi vnímají USA pozitivněji než Rusy

26.03.2015 4:38

ROZHOVOR Psychiatrické léčení by publicista Jan Ziegler doporučil těm, kdo nazývají vojenskou kolonu USA za okupaci či to srovnávají se srpnem 1968. Podle Zieglera je Putin nebezpečný, protože Hitler také původně říkal, že mu nevyhovuje poválečné uspořádání a nejdřív nikdo nevěřil, že by mohl zaútočit na Francii či Anglii. Konvoj USA je prý projevem dobré vůle Američanů, kteří by nás bránili.

Novinář a publicista Ziegler: Kdo srovnává konvoj USA s rokem 68, patří na psychiatrii. Češi vnímají USA pozitivněji než Rusy
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská kolona, ilustrační foto

Z části politického spektra a občanských iniciativ se ozývá radikální kritika amerického vojenského konvoje, který má projet ČR. Zaznívají dokonce slova o okupantech nebo asociace se srpnem 1968. Co byste takovým kritikům této akce vzkázal?

Doporučil bych jim psychiatrické léčení.

Oficiální zdůvodnění průjezdu kolony hovoří o podpoře svých spojenců v Evropě ze strany USA a demonstraci síly vůči Rusku a jeho možným vojenským ambicím. Skutečně ale považujete za pravděpodobné, že by Putin napadl Pobaltí, členské země NATO? Co by to Rusku přineslo?

Do Putinova myšlení já nevidím. Nicméně prohlásil, že rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou chybou 20. století a nedávno rovněž řekl, že současné uspořádání Evropy se Rusku nelíbí. V podobném duchu ale mluvil dříve Adolf Hitler, který tvrdil, že Versailleský mír je pro Německo nespravedlivý, čili také nebyl spokojen s podobou Evropy po I. světové válce. Zdá se to být šílené, že by Putin zaútočil na členskou zemi NATO, ovšem na konci třicátých let 20. století také hodně lidí nevěřilo, že by si nacistické Německo trouflo zaútočit na Francii a Velkou Británii.  

Novinář Erik Best označil obavy z napadení některé z pobaltských zemí Ruskem za největší zbraň informační války ze strany Západu. Co o tom soudíte? Amerického novináře těžko podezřívat z náklonnosti vůči kremelské propagandě…

I v době bipolárního rozdělení na Východ a Západ byli na Západě lidé, kteří de facto pracovali pro komunistický blok, novináři, rádoby míroví aktivisté atd. Většina z nich to dělala pro peníze, někteří z přesvědčení. Tito lidé například prosazovali jednostranné jaderné odzbrojení Západu. Amerika je tradiční demokratická země s obrovskou pluralitou názorů, takže i Erik Best hlásá svobodně to, co si myslí. Otec bývalého amerického prezidenta Joseph Patrick Kennedy byl v letech 1938 – 40 velvyslancem USA ve Velké Británii a v té době měl sympatie pro Adolfa Hitlera, přitom přesvědčeným nacistou nebyl. Život zkrátka není černobílý.

Europoslanec Miloslav Ransdorf řekl, že sice jde o demonstraci síly, ale ne vůči Ruské federaci, nýbrž vůči občanům států, kterými bude americký konvoj projíždět. Neobáváte se, že to část populace tak může vnímat, až americké vojáky uvidí na českých silnicích?

To je nesmysl, pan Ransdorf navíc už dříve lhal, když tvrdil, že v kotli v Debalceve jsou obklíčeni vojáci ze zemí NATO. Podle průzkumu veřejného mínění agentury Phoenix research 78 % Čechů průjezd amerického konvoje nevnímá jako nebezpečí. Opak si myslí pouhých 8 % respondentů.

Bývalý poradce prezidenta Klause a několika českých premiérů Tomáš Haas nevěří argumentu o demonstraci síly Rusku, protože Rusové prý dobře vědí, jak vybavená a schopná je americká armáda. Nelze říci, že v době, kdy je snaha ukrajinský konflikt vyřešit diplomaticky, jde o zbytečné gesto provokace, které může jednání zhatit? Pochybují dle vás Spojené stát o naší spojenecké loajalitě?

Nejde o zbytečné gesto, je to projev dobré vůle ze strany USA, že hodlá své spojence z NATO bránit a nebude například trpět žádné neoznačené ozbrojené zelené mužíky v Pobaltí.

Nejsou na místě obavy, že by tato vojenská akce mohla vést k eskalaci nálad ve společnosti ve smyslu prohloubení názorových příkopů a rozdělení na příznivce USA vs. Rusko stejně tak, jako tomu bylo v prezidentské volbě, tedy Zeman vs. Schwarzenberg?

To si nemyslím. Jak už jsem uvedl výše, většině lidí průjezd amerického konvoje nevadí. A jiné průzkumy veřejného mínění dokazují, že Češi vnímají Američany výrazně pozitivněji než Rusy.

Když sledujete plánované demonstrace proti konvoji, přikládáte jim nějaký význam? Obáváte se násilných incidentů? Jaká bezpečnostní opatření navrhujete?

Myslím si, že americký konvoj projede přes naše území bez větších problémů. Bezpečnostní opatření jsou záležitostí policie, která na to má odborníky, já se za odborníka v této oblasti nepovažuji.    

Politolog Stanislav Balík má strach, že přestáváme patřit mentálně na Západ a že „amerikanofilní“ 90. léta byla anomální. Jaké je dle Vás vnímání USA jednotlivými složkami české společnosti? Jak by se případně měla změnit komunikace vůči české veřejnosti?

Jsem přesvědčen o tom, že většina veřejnosti vnímá, že kulturně a civilizačně patříme k Západu, ne k Východu. Pokud třeba mladí lidé odcházejí pracovat do zahraničí, v drtivé většině míří do Velké Británie, Německa, USA atd., nikoliv do Ruska.   

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že cílem asociačních dohod s Ukrajinou (a dalšími státy), není členství v Evropské unii a NATO. Je to podle vás správně?

Chápu, proč to německá kancléřka řekla. Ale Ukrajina by sama měla svobodně rozhodnout o své budoucnosti. Je ovšem pravdou, že k tomu, aby mohla být přijata do Evropské unie, se musí hodně zreformovat.

A jak bychom ta slova Merkelové měli chápat, když se celou dobu tvrdilo, že asociační dohoda je pro Ukrajinou jakousi zárukou vstupenky do EU? Asociační dohoda byla přece rozbuškou Majdanu a následné války na východě Ukrajiny. Bylo to tedy všechno zbytečné a Ukrajinci bojovali nadarmo za svoji evropskou budoucnost, která nepřijde?

Asi tak, že Ukrajina momentálně být přijata do EU být nemůže, ale v budoucnu to vyloučené není. Ukrajinci rozhodně nebrání svoji vlast před ruskou agresí zbytečně. Rusko si musí uvědomit, že doba, kdy diktovalo jiným zemím, co smí a nesmí, už minula.   

Nepředpokládám, že patříte k zastáncům účasti prezidenta Miloše Zemana na květnové oslavě konce druhé světové války v Moskvě. Nicméně není to odmítání účasti ze strany evropských státníků jen prázdným gestem? Tyto přehlídky Rusové, kteří přinesli ve válce nejvíce lidských obětí, pořádají pravidelně, vítězství nad nacismem je pro ně citlivá záležitost a nemá jít o nějakou politickou akci…

Za současné situace, kdy Rusko anektovalo Krym a podněcuje válku na východě Ukrajiny, s cestou prezidenta Miloše Zemana nesouhlasím. Oběti vítězství nad nacismem je možné uctít i jinak, třeba položením věnců k památníkům v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…