Nový předseda ROPu: Co je špatně, napravíme

03.07.2012 15:00

ROZHOVOR Nedávno zvolený předseda výboru dotačního úřadu ROP Severozápad Jaroslav Komínek z KSČM, který ve funkci nahradil Jiřího Šulce (ODS) pro ParlamentníListy.cz prozradil chystané kroky, které by podle něho měly vést k obnově důvěry v úřad, kterému bylo vlivem několika afér pozastaveno proplácení dotací.

Nový předseda ROPu: Co je špatně, napravíme
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Nedávno jste se stal novým předsedou Regionálního operačního programu Severozápad. Jaké kroky v nejbližší budoucnosti chystáte?

Následující období chceme maximálně věnovat tomu, abychom tento úřad zdůvěryhodnili, a že pokud je něco špatně, chceme to napravit. Momentálně máme třífázové hodnocení projektů s tím, že poslední fáze byla negativně hodnocena i auditory firmy Delloite. Přestože ta třetí fáze byla před sedmi lety schválena jak ministerstvem financí, ministerstvem pro místní rozvoj i Evropskou unií jako správná, chceme to přesto změnit, abychom to celé zprůhlednili.

Budete zpětně kontrolovat některé možné projekty?

Dohodli jsme se, že budeme provádět revizi projektů z let 2008 – 2012, kdy necháme některé projekty zkontrolovat auditory. Dále jsme také nařídili odvod na peníze Krajské zdravotní, to znamená, že Krajská zdravotní bude muset vrátit dotace. Ona se nejspíš odvolá a my si myslíme, že oprávněně a bude jí to uznáno a ty peníze bude muset dostat zpět.

Problém je v tom, že Krajská zdravotní vrátí peníze do rozpočtu Regionálního operačního programu, tedy Evropské unii a pokud s odvoláním uspěje, tak peníze se nebudou vracet z rozpočtu EU, ale bude to muset zaplatit Ústecký a Karlovarský kraj. Proto jsme se nejdřív zdráhali, aby to ta Krajská zdravotní vůbec vracela. A ministerstvo financí už oznámilo, že to uzná.

Má tedy v tom případě význam chtít ty peníze vrátit?

Je to sporné. Máme názory i dalších firem, které posuzovaly projekty a ty řekli, že pochybení bylo pouze marginální a spočívalo jen v tom, že se v nějakém procesu neprodloužila nějaká žádost a máme potvrzené i to, že nakoupené přístroje předražené nebyly. My se nicméně snažíme, aby bylo obnoveno proplácení i těch dalších projektů, které nyní stojí. A když to přeženu, tak tam jsou i projekty, sportovních či zahrádkářských klubů.

Všechny kroky, které výbor na posledním zasedání schválil, jsou z toho důvodu, abychom maximálně vyšli vstříc a ukázali, že si tvrdošíjně nestojíme za vším, přestože to před sedmi lety bylo schváleno a dnes někdo tvrdí, že to v pořádku není. Jsme přesvědčeni, že do dalšího zasedání výboru v srpnu bude tohle všechno předloženo.

Hodláte zadávat nové audity? A rozhodli jste u kterých projektů?

Stanoveny je nemáme, budeme to dělat losováním. Auditorská firma, která pro nás externě pracuje, nám předloží návrh toho, jak to bude celé probíhat a my do toho vůbec nebudeme zasahovat, nebudeme ani navrhovat jaké projekty, ani jakým klíčem by se to mělo dělat. Vše svěříme externí auditorské firmě, kterou jsme si řádně vysoutěžili. To považuji za klíčovou věc, která by do příštího výboru měla být jasná.

Jsou tu ale i jiné problémy. Dnes je bohužel taková doba, že kde kdo může podat trestní oznámení na jakýkoliv projekt a vůbec se nemusí bát, že by se mu něco stalo, kdyby ta jeho připomínka nebyla uznána. Teoreticky se já rozhodnu škodit, podám trestní oznámení na všechny projekty schválené úřadem a zablokuji tím pádem všechno. Pokud má totiž úřad informace o tom, že jakýkoliv projekt je vyšetřován, tak okamžitě zastavuje proces schvalování vyplácení.

Navíc je-li nyní zastaven proces vyplácení, trpí tím hlavně mnoho těch drobných žadatelů. Tam patří třeba obce, které nemají velké rozpočty, ale přežívají z měsíce na měsíc a oni si vzali úvěry, aby mohly ty projekty zafinancovat a potom čekat, až jim bude dotace proplacena, tak nyní tím trpí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…