Občané odstraní nynější politiky. Papež se klaní muslimským ilegálům a NATO nás klidně hodí přes palubu. Zachrání nás jen vlastní silná armáda. Senátor se loučí a varuje

15.10.2016 5:15

ROZHOVOR Dosluhující senátor ČSSD Miloš Malý, který již post v Senátu neobhajuje, říká, že bohužel současná politika mezi lidmi vyvolává přesvědčení, že změna je možná jedině válkou a ta že je na spadnutí. „Jediné, co nám pomůže, je zdravý selský rozum a vlastní silná armáda. Spoléhat se na NATO či jiné spolky je nesmysl. Pokud jim to bude geopoliticky vyhovovat, hodí nás i celou Evropu bez mrknutí oka přes palubu,“ varuje Malý.

Občané odstraní nynější politiky. Papež se klaní muslimským ilegálům a NATO nás klidně hodí přes palubu. Zachrání nás jen vlastní silná armáda. Senátor se loučí a varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výstava vojenské techniky české armády na Hradčanském náměstí při příležitosti oslav 70. výročí ukončení druhé světové války

Rakouský kardinál Christoph Schönborn pronesl varování při příležitosti křesťanského svátku Jména Panny Marie, který je připomínkou a vděkem za vítězství nad Turky v bitvě o Vídeň před 333 lety. Podle informací z vídeňské arcidiecéze kardinál řekl: „Dojde k islámskému dobytí Evropy? Mnoho muslimů po tom touží a tvrdí, že s Evropou je konec.“ Kardinál Schönborn požádal Boha o smilování nad Evropou a jejími obyvateli, kteří podle něj jsou „v nebezpečí zániku křesťanského dědictví“. Souhlasíte s ním? Je „saracén“ opět hrozbou?

 Může mít pravdu. Bohužel, zádrhel je i v křesťanské církvi, které je představitelem. Mluví o slavném vítězství, ale neříká, jak to bylo. Vídeň už měla na krajíčku. Jen šavle vojsk bána Jelačiče a síla vojsk polského krále zabránila tragédii. Jinak jsme teď řešili úplně jiné věci a nevzpomínali na zašlou slávu křesťanských vojsk a jejich vojevůdců. Položme si otázku, jak se poučila křesťanská církev z minula. Odpověď je jednoduchá. Nijak. Řeší své pseudoproblémy. Navíc u nás naštvala většinu občanů svou nenasytností po majetku.  Vymohla si po státu restituci majetku a náhradu za nevydaný majetek v řádu miliard.

Teď bije na poplach za zachování křesťanských hodnot v Evropě. Co sama udělala? Papež se poklonil muslimským nelegálním imigrantům. Tím dal jasný signál muslimům. Jediné, co nám pomůže, je zdravý selský rozum a vlastní silná armáda. Spoléhat se na NATO či jiné spolky je nesmysl. Pokud jim to bude geopoliticky vyhovovat, hodí nás i celou Evropu bez mrknutí oka přes palubu. Už se to stalo několikrát a stane se se to znova. Navíc potřebujeme do rozbouřeného moře silného a dobrého kapitána.

Co říkáte výsledkům posledních zemských voleb v Německu a tomu, jak se k nim staví Angela Merkelová?

Jak jsem výše uvedl, lidé si začínají uvědomovat, že se děje něco nevratného, a začínají se bránit. Jak byli nadšeni z myšlenky o odebrání legálních zbraní občanům, tak teď jim dochází, že to nebylo pro zajištění jejich bezpečnosti, ale proti nim, aby se v budoucnu nemohli aktivně bránit. Vždyť i takový despota jako Mao ve svých citátech uváděl jednu myšlenku, na které svou politiku kulturní revoluce vystavěl. A to, že jeden muž se samopalem a dostatkem nábojů udrží v klidu stovku neozbrojených lidí, se kterými si můžete dělat, co chcete. Občané si to začínají uvědomovat a hledají možnosti, jak odstranit ty politiky, kteří je zklamali, a co víc – podvedli. Hledají statečného kapitána. A tím Angela Merkelová není a nikdy nebude. Ona si to uvědomuje a začíná se trochu krotit. Bohužel pozdě a její činy ji doženou a skončí. Bohužel ještě napáchá mnoho škod.

Někteří evropští politici začínají brát částečně zpátečku a tu více a tu méně začínají vystupovat proti migraci.Také hovoří o tom, že je třeba otevřeněji komunikovat s občany a brát na ně více zřetel.Viz například poslední neformální summit EU v Bratislavě. Co je k tomu vede? To zázračně prozřeli, nebo se bojí lidí?

Ano, berou zpátečku. Blíží se volby. To je jediná demokracie, která občanům zbyla. Pokud se volby nezmanipulují (u nás se vždy s volbami manipulovalo, viz Kubice a další), lidé smetou tyto „dobrosery“ (pan Kubera promine, ale jím vymyšlené pojmenování je opravdu geniální) a budou hledat politiky do nepohody. Ty, co se neskrývají za své nedobytné kanceláře a ochranný val svých úředníků. Ale kde je brát? Je jich jak šafránu.

A změní se podle vás něco v migrační politice EU i v jiných oblastech? Je vůbec EU schopná nějaké sebereflexe a zásadní změny k lepšímu? Lidé důvěřují EU stále méně, přesto Brusel a Berlín volají po větší centralizaci a vytvoření evropské armády... A směrnice, nařízení, předpisy, kvóty, výhrůžky pokutami za nepřijetí uprchlíků chrlí dál...

Změna musí přijít. Lid si to žádá! EU a její představitelé nejsou schopni žádné sebereflexe. Jen brání své posty. Jejich obranný val jsou „nezbytné“ směrnice. Položil si už někdo otázku, zda by méně nebylo více? Vždyť skoro nikdo z občanů ČR směrnice EU nečte! Jeden občan mně řekl, že by bylo jednodušší než vydávat směrnice, vydat jednu, kterou se vše zakáže a pak vydávat z tohoto generálního zákazu jednotlivé výjimky. Pokud to tak lidé chápou, znamená to, že se s myšlenkou jednotné Evropy neztotožňují. A společná armáda? Vždyť nemáme ani pořádnou vlastní! To si snad někdo myslí, že Němci budou umírat v boji za Česko?

Myslíte si, že evropským elitám lidi, zatím jen verbální, změnu postoje uvěří? Může se vůbec současná částečně zdiskreditovaná „elita“ typu Junckera, Schultze, Merkelové, Hollanda... zachránit? Nenehradí je spíš „populisté“ typu Le Penové, Hofera...? Nebo někdo jiný?

Lidé nevěří jak na evropskou armádu, tak na evropské politiky. Jsou z nich zklamaní. A každý ví, co po zklamání následuje. V nejbližších volbách je lidé nezvolí. A kdo je nahradí? Samozřejmě ti, kteří mají stejné cíle jako oni a dokážou to lidem srozumitelně sdělit. To je důležité. Sebelepší myšlenka, která není srozumitelně sdělena lidem, nemá šanci na jejich podporu. Proto v prvním kole budou vítězit ti, kteří mluví lidem z duše a na složité otázky dávají jednoduché a všem srozumitelné odpovědi. Teprve po éře těchto tribunů lidu přijdou další a dají věcem řád a pořádek.

Hovoří se o možném rozpadu EU. Myslíte si, že k němu dojde? A bylo by to dobře, nebo špatně?

Já si myslím, že v horizontu deseti let se EU nerozpadne. Má příliš komplikovanou vnitřní strukturu, finanční vazby a tak dále. Uvidíme, jak komplikované to bude při vystupování Británie z EU. Já si myslím, že myšlenka EU není špatná. Jen ji vzali do ruky lidé, kteří morálně na to ještě nedozráli. V tom je ten zásadní problém. Chtějí vše a hned. To prostě nejde.

A nebylo by lépe postavit spolupráci evropských národů na nových základech bez nynějších zdiskreditovaných evropských a bruselských politiků a úředníků typu Junckera či Schultze a bez těch desítek tisíc stran unijního práva a předpisů a těžkopádné zabetonované mašinérie?

To bychom se vrátili ke kořenům. Jistě, takovou myšlenku podporuji. Kdo nejlépe může spolupracovat než přímí sousedi? Mají společné hranice, stejné problémy a společnou historii. Jakou úzkou vazbu máme k Holandsku? Navíc by šly společně řešit věci, které jim komplikují spolupráci, a šlo by to řešit rychle a efektivně. Ne jak teď v EU.

A co Visegrád plus jako alternativa? Mohla by se přidat část Balkánu, Pobaltí... V minulosti sehrávalo v prostoru mezi Ruskem a Německem určitou stabilizující a bezpečnostní roli po určitou dobu habsburské soustátí. Není tedy alternativou vytvořit zde nějakou alianci suverénních států a zónu volného obchodu?

Visegrád je vhodná alternativa. Máme společnou historii. Jazyk se moc neliší. Kromě Maďarska. Pobaltí je problém. Spíše bych se orientoval na Slovinsko a Chorvatsko. Také Rakousko by bylo vhodným partnerem. Navíc jde o země obdobné velikosti a počtu obyvatel. Nebyla by zde žádná velmoc, která by měla přirozenou tendenci „přehlasovávat“ ostatní. 

Když jsme vstupovali do EU, zaznívalo, že budeme pod dohledem „vyspělejších“ zemí. Někteří skalní zastánci EU říkají, že si v ČR neumíme a nemáme vládnout sami, ale potřebujeme, aby nám vládl „moudrý“ Brusel či Berlín, kde je politická kultura na vyšší úrovni, je tam menší korupce, jsou tam kvalitnější zákony...

Já slyšel něco jiného. Budeme mít podporu rozvinutějších států, obchod a výroba bude bez celních bariér, budeme moci cestovat po Evropě bez pasu a rychleji doženeme rozvinuté státy Evropy. Část věcí se splnila. Cestujeme bez překážek. Obchod nemá bariéry. Výroba je ale závislá na konjunktuře v Evropě. Když je krize, tak na nás dopadne velmi tvrdě. Roky 2007–2009. Že však nějak výrazně zrychlíme a rychleji doženeme vyspělé státy, je jen iluze. Ohledně kvalitnějších zákonů si můžeme nechat jen zdát. A míra korupce? Položme si otázku, jaký je rozdíl mezi rozdáváním provizí a úplatkem? Odpovězme si jednoduše sami na základě vlastních zkušeností. Viz nákup letadel, pandurů a tak dále.

Také se říká, že Češi jsou „potížisté“. Máme vše odkývat Bruselu a Berlínu a Washingtonu, jak někteří prosazují? Nevyjednáme více, když budeme dělat drahoty? Není to lepší než se chovat jako laciná holka, která za pár drobků hned vleze s každým do postele? Není lepší naopak zvažovat různé možné nabídky dle rozumného kalkulu, co nám více přinese, a zvyšovat tak cenu za to, co můžeme pro někoho udělat?

 My jsme byli vždy potížisté. Pokud bychom nebyli, tak už žádné Česko dneska není. Vždy jsme si šli tvrdě za svým. Co jiného může dělat malá zem než ochraňovat své zájmy, svou identitu a své občany! Už i protektor Reinhard Heydrich, který měl za úkol nás poněmčit a za každou cenu naši zemi přivést jako poslušného beránka pod křídla Třetí říše, si na nás vylámal zuby. Pokud sklopíme zrak a budeme slepě konat příkazy, postupně vše ztratíme.

Zastánci EU říkají, že EU zabránila válkám. Souhlasíte s tím, přestože do 70. let polovina západoevropských států nebylo v EHS, ale v EFTA? A nehrálo větší roli NATO a fakt, že v době studené války evropské státy si spolu válčit nemohly dovolit s ohledem na hrozbu ze SSSR?

Tak to už je hodně přitažené za vlasy. Podle mne je to jednoznačný pokus o další podpůrný argument k podpoře důležitosti EU. Evropa tehdy byla jasně rozdělena do sfér vlivu dvou mocností. Tyto dva superstáty tvrdou rukou držely své vazaly. Bohužel zase ta politika. Rozdělení vlivu přece bylo dáno již před ukončením druhé světové války a vydrželo až do devadesátých let. Velmoci si testovaly průběžně své síly, tu Korea, tu Vietnam a různé jiné krize. Na mír sama Evropa měla pramalý vliv.

A co říkáte názorům, že centralizační politika EU může naopak vyvolat a vyvolává pnutí mezi národy a může přinést válku mezi státy či občanskou válku?

Každá centralizace vyvolává odstředivou reakci. To je lidská přirozenost. Nikoho v Evropě před pár lety ani nenapadlo myslet na válku. Bohužel současná politika mezi lidmi vyvolává přesvědčení, že změna je možná jedině válkou a ta že je na spadnutí. Je to alarmující zjištění! Lidé již dlouho žili v míru a neví, co byla válka, a berou ji na lehkou váhu. Jsou krmeni televizí. Dnes a denně se přinášejí záběry z bojišť v Sýrii, Afghánistánu a tak dále. Lidem to zevšedňuje a berou to jako normální řešení problému! Neuvědomují si, že válka semele každého, ať chce, nebo nechce! A toto musíme brát v úvahu. Stálo by za to znovu si přečíst známou knihu z první světové války – Na západní frontě klid.

Jaký je dle vás český národní zájem?

Otázka evokuje odpověď. Zachovat si identitu, území celistvost a svrchovanost. Postarat se o dobré životní podmínky občanů, a to nejen teď, ale i do budoucna. Prostě si vydobýt své místo ve světě. 

Jak bychom se za současné situace měli stavět k Rusku, k NATO, USA a TTIP?

Já vždy odpovídám slovy Karla Kryla: „My zaujímáme postoje, místo abychom stáli.“ Rusko je stejná mocnost jako USA. EU, jejíž jsme členové, přijala sankce vůči Rusku. Bohužel kromě Ruska tím trpíme i my. Přijali jsme je kvůli anexi Krymu Ruskem. A co na to občané Krymu? Jak jim tím pomůžeme, jak jsme se bouřili, když v minulosti jeden z prezidentů SSSR „daroval“ Krym Ukrajině? Může vůbec nějaký prezident darovat zemi a lid ? To jsou otázky, na které nejsou jednoznačné odpovědi.

Proto je vždy třeba uvážlivě věci řešit s chladnou hlavou, a ne pod něčím tlakem. Já sám jsem zvědavý na vyřešení incidentu v Sýrii, kdy USA vybombardovaly omylem kasárna vládních vojáků. Byl z toho poprask. Aby se věci zjednodušily, za nějaký čas bylo obviněno Rusko z vybombardování humanitárního konvoje. Položme si otázku a přemýšlejme. Není toho „humanitárního“ bombardování již dost?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…